Mondeo Veronika vs Mondeo TDCi

15 Paź 2007, 23:56

I tak oto zdecydowałem się opisać dwa moje autka... na pierwszy rzut idzie Veronika (czyt. Ford Mondeo MKI Verona).
Rocznik 1995, silnik 1.8 zetec, benzynopijca. Fabryczne 115 koników, potrafi czasem pokazać, na co ją stać... Spalanie średnie 8,5 litra na 100km, czyli po mojemu jakieś 35 mil na galonie benzyny...
Na liczniku ma przejechane jakieś 135 tys. mil, więc raczej poniżej przeciętnej... Za mojej kadencji (mam ją od roku) wymieniłem sprzęgło (poprzednia właścicielka paliła sprzęgło), chamulce (tył i przód), rozrusznik... Do tego pozbyłem się problemu wilgoci utrzymującej się we wnętrzu, mianowicie wywaliłem fordowską gąbkę z drzwi i zamiast niej wstawiłem maty wygłuszające do systemów audio. Pomogło we wszystkie strony: mianowicie brak wilgoci, wyciszenie samochodu oraz poprawienie jakości brzmienia oryginalnych pierdziawek Fordowskich. Aha, i ostatnio odpadła mi rurka od ostatniego tłumika...

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Dobrze, przejdźmy teraz do mojego drugiego Mondeo. Jest to srebrny MKIII, model LX, rocznik 2002, silniczek Duratorq 2.0. W stajni tej przebywa 130 koników. Mam go w sumie od niedawna, ale jestem raczej bardziej zadowolony niż mniej 8)
Jak każdy dieselek, zazwyczaj jeździ jak emeryt... Natomiast gdy mu mocniej nacisnąć pedał gazu, słychać cudowny świst turbiny i zbiera się, często nawet lepiej niż Veronika. Spalanie ma w normie, czyli około 5,5 na trasie, a do 7,5 w trybie mieszanym. Odciąży się buta (w końcu się starzeję, dziś kolejny roczek mi stuknął :cry: ), to powinno się może nawet trochę zmniejszyć...
W standardzie wyposażeniowym klima, niestety brak szyberdachu, w przeciwieństwie do Veroniki... Brak też przednich przeciwmgielnych... Natomiast są takie szmery bajery jak podgrzewana przednia szyba, wszystkie szyby boczne sterowane elektrycznie (w Veronice były tylko przednie), oraz blokada antydzieckowa szyb tylnych. Do tego maska nie potrzebuje już żadnego pręta, aby trzymać się w górze, sama cwaniara idzie w górę na siłownikach 8) To się mnie podoba.... 8)
Hm... do tego ma trochę przeróżnych i ciekawych schowków, no i w ogóle wszystko jeszcze odkrywam w tym autku...

Zdjęcie

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

Obecnie w planach:
1. sprzedać Veronikę
2. wymyśleć imię dla nowego Mondeo
3. zamontować przeciwmgielne, może jeszcze jakieś dodatkowe oświetlenie (in-blue :?: )
4. wytłumić ściankę odgradzającą silnik od reszty autka, wytłumić drzwi, wymienić system audio
5. zamontować Mac Mini z Liliput Touchscreen 7" + odbiornik GPS, podpiąć do systemu audio...
No i chyba tyle tego...
DFireCrow

16 Paź 2007, 08:27

:shock: :D Może powinieneś nazwać: Ordon - od wiersza A.Mickiewicza "Reduta Ordona"? Dla Ciebie będzie skrawkiem Polski - nie ważne, czy Ojczyzny... :oops:
fordon

22 Paź 2007, 21:07

Hihi :!: :!: :!:
Veronika sprzedana :!: :!: :!:
Poszła dzisiaj :!: :!: :!:
Ale imienia dla srebrnego Mondeo nie znalazłem... :roll:
DFireCrow

23 Paź 2007, 20:54

Witam po nieobecności... ja zaczynam zazdościc.... :) bardzo ładny Mondeo:D i naszczęscie nie pug!! I Apropos za ile poleciała Veronika?
V6 rox
Death Angel
Początkujący

24 Paź 2007, 15:47

Veronika poszła za £470. Mam nadzieję że trafiła w dobre ręce...
A jak tam Twój wielki projekt??
DFireCrow

24 Paź 2007, 19:49

aj.. pomalutku ;p po 1. jak bym poczekał do teraz to u ojca kumpla w warsztacie na przyczepce stoi V6 ''jak dla Ciebie prawie za darmo oddam'' w troche gorszym stanie .. ale moglem wsadzic to do mkII ale przeszłość
po 2. mam problemy z zawiechą tylnią no i kombinuje ze sprzęgłem
z tjuninku to zalozylem stożek z dostempem do zimnego powietrza.. Wydech
bez katów i z 1 przelotowym i koncowym.. czyli tylko zawieszenie zostało i na zime planuje u znajomego wystrógać cos z dolotu tzn. wiekszy wtrysk, i inna budowa kolektora no i wyspawać wydechowe ... dostał on nowy lakier :) czarny of course.. i zakonserwowany i tylne klosze troche inne .. fotek niestety narazie nie mam ... i niewiem czy wykombinuje bo aparat juz z 3 miechy lezy zepsuty a ja nie mam czasu go do serwisu odwieźć ...
Pozdro!
V6 rox
Death Angel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik z Lexusa RC F będzie napędzany wodorem?
    5-litrowy silnik, który napędza Lexusa RC F, jest przebudowywany po to, by mógł być zasilany wodorem. To sposób na to, by silniki spalinowe, zwłaszcza pięknie brzmiące motory jak lexusowe V8, jeszcze ...

25 Paź 2007, 00:51

A ten dociąg powietrza to gdzie mu wstrugałeś? Bo mam nadzieję że nie dałeś tak jak standardowo dają (czyt. rura od odkurzacza pod zderzakiem) :?:
Moim zdaniem najlepiej wygląda jak mu się wydłubuje gały (czyt. oczęta przeciwmgielne) w zderzaku i tam... Albo jest też fajna konwersja świateł do MKII, zobacz sobie tu, może Ci podsunie jakiś pomysł :wink:
http://www.fordmondeoownersclub.co.uk/f ... php?t=5739
DFireCrow

25 Paź 2007, 11:57

Stożek K&M siedzi za prawą lampą patrząc od przodu.. i kombinuje czy nie wsadzic go za grill.. ale dluga droga powietrza będzie.. jednack raczej tak zrobie.. :)
V6 rox
Death Angel
Początkujący