Motorower w spadku a przerejestrowanie POMOCY

20 Gru 2019, 10:17

Witam tak jak w temacie, 5lat temu odziedziczyłem wraz z bratem w spadku po dziadku motorower, oczywiście nie został od tego czasu przerejestrowany, ponieważ jakoś zawsze się to odkładało na później, ale oczywiście jest ciągle ubezpieczony już na mnie i na brata. Co w takiej sytuacji zrobić czy muszę go przerejestrowac przed wejściem w życie nowego prawa dotyczącego 30dni na przerejestrowanie czy jeśli zostawię go tak jak jest bez przerejestrowania i nie będę się zgłaszal do wydziału komunikacji oraz nie sprzedam go nikomu dalej to kara finansowa mnie ominie? Następna sprawa jest taka, że dziadek kupił ten motorower z wpisem w dowodzie jako 50ccm a w rzeczywistości jest to 100ccm i kolejny problem jak to odplatac? Nie wiedziałem o tym aż do tego czasu gdy zobaczyłem w internecie że ten model wychodził w dwóch wariantach silnikowych. Ponadto motorower ma w dowodzie wbity przegląd jako bezterminowy.
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

20 Gru 2019, 14:40

Moim zdaniem powinieneś go przerejestrować żeby mieć problem z głowy i nie martwić się na zapas skoro i tak go ubezpieczasz.
passat92 napisał(a):Następna sprawa jest taka, że dziadek kupił ten motorower z wpisem w dowodzie jako 50ccm a w rzeczywistości jest to 100ccm i kolejny problem jak to odplatac?
Tego nikt nie będzie raczej sprawdzał jaką on ma pojemność więc jak był w dwóch wersjach 50 i 100 to ja bym tu nic nie zmieniał i zostawił tak jak jest.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Gru 2019, 17:53

Tylko teraz tak, czy muszę ponownie jechać nim na przegląd przed przerejestrowaniem jeśli w dowodzie mam wpisane przegląd bezterminowo?
passat92
Aktywny

20 Gru 2019, 20:27

passat92 napisał(a): jechać nim na przegląd przed przerejestrowaniem jeśli w dowodzie mam wpisane przegląd bezterminowo?
Nie masz innej opcji...Okres kiedy działał wpis"bezterminowo" juz się dawno skończył/nie pracuję juz w tym temacie 3 lata a wtedy juz motorower obowiązywało wykonanie OBT z terminem na 2 lata/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

21 Gru 2019, 13:45

passat92 napisał(a):5lat temu odziedziczyłem wraz z bratem w spadku po dziadku motorower, oczywiście nie został od tego czasu przerejestrowany, ponieważ jakoś zawsze się to odkładało na później, ale oczywiście jest ciągle ubezpieczony już na mnie i na brata.

W obecnej sytuacji, trzeba zrobić postępowanie spadkowe. Jeden z was musi się zrzec prawa do tego pojazdu, albo obaj dostaniecie po równo, czyli po 50%. To zależy od was. Ale nie mając dokumentu z sądu o przeprowadzonym postępowaniu spadkowym nie przerejestrujecie ani go nie sprzedacie. Kolejna sprawa - pojazd nie może być ubezpieczony na jednego i drugiego. Pojazd jest ubezpieczony na właściciela. Czyli w chwili obecnej na dziadka. Wy możecie tylko to ubezpieczenie opłacać.
Tak więc chcąc zrobić z tym porządek, najpierw musicie iść do sądu i zrobić postępowanie spadkowe. Potem do WK.
Jeżeli chodzi o przegląd, to jak jest bezterminowy, to nie trzeba przeglądu robić - prawo nie działa wstecz. Chyba, że wprowadzono do ustawy zapis, że wszystkie przeglądy bezterminowe tracą ważność z jakąś tam datą, ale nie sądzę, żeby coś takiego było, bo to również było by sprzeczne z prawem - jak pisałem prawo nie może działać wstecz. Tak jak z prawo jazdy - bezterminowe pozostały bezterminowe, a ten kto robił po zmianie ustawy ma terminowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2019, 16:05

MotoAlbercik napisał(a):W obecnej sytuacji, trzeba zrobić postępowanie spadkowe
Jezeli jeszcze tego nie zrobili to jak najbardziej musza to zrobić... :ok:
MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli chodzi o przegląd, to jak jest bezterminowy,
Mo Al nie jestem wszechwiedzący ale co powiesz na to: Art.6 ust.2 ustawy z 22.05.z 2009r.o zmianie ustawy-Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw/Dzu.Nr.97 poz.802/stanowi ze właściciel motoroweru dla ktorego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niz 3 lata zobowiazany jest przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejscia niniejszej ustawy czyli od 07.07.2009...Co Ty na to... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...

22 Gru 2019, 15:14

Migi60 napisał(a):Mo Al nie jestem wszechwiedzący ale co powiesz na to: Art.6 ust.2 ustawy z 22.05.z 2009r.o zmianie ustawy-Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw/Dzu.Nr.97 poz.802/stanowi ze właściciel motoroweru dla ktorego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niz 3 lata zobowiazany jest przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejscia niniejszej ustawy czyli od 07.07.2009...Co Ty na to...

Dlatego napisałem
MotoAlbercik napisał(a):Chyba, że wprowadzono do ustawy zapis, że wszystkie przeglądy bezterminowe tracą ważność z jakąś tam datą, ale nie sądzę, żeby coś takiego było, bo to również było by sprzeczne z prawem - jak pisałem prawo nie może działać wstecz.

Tak więc skoro jest taki mądry zapis w ustawie, to masz rację, w tym co pisałeś :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Gru 2019, 20:49

Czy mogę zezlomowac ten motorower nieprzerejestrowujac go?
passat92
Aktywny

23 Gru 2019, 10:45

Nie - najpierw musisz go odziedziczyć. Czyli złomując musisz przedstawić dokument, że pojazd jest twój. Jak nie przerejestrujesz to będzie to wyrok sądu. Z tym, że pamiętaj - musisz go zezłomować w ciągu 30 dni od wyroku sądu, bo potem musisz przerejestrować, bo zapłacisz karę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika