Parkowanie na chodniku czy jednak postoju taxi?

19 Gru 2019, 12:40

Witam, wczoraj otrzymałem mandat za parkowanie w strefie obowiązywania znaku D-19 - postój taxi. Mandat przyjąłem i opłaciłem, jednak niesmak pozostał, tłumaczenie strażnika nie bardzo do mnie trafiło.

Sytuacja dotyczy Gdyni, ul Dworcowej. Przy głównej jezdni jest wyspa, która wygląda jak chodnik i oddziela pas, na którym stoją taxówki. Na tej wyspie, z obu stron są znaki informujący, że to postój taxi. Znak stoi bliżej krawędzi pasa, na którym faktycznie taxówki stoją. Wydawało mi się więc, że znak postoju taxi dotyczy wyłącznie tego pasa, nie wyspy, która w moim rozumieniu jest chodnikiem. Wg strażnika miejskiego wyspa ta to nie chodnik tylko całość (wyspa+pas) stanowią strefą postoju taxi. Ciężko to trochę wytłumaczyć, dlatego zachęcam do obejrzenia zdjęć, które pomogą zrozumieć sytuację (na czerwono oznaczyłem miejsca gdzie zatrzymałem pojazd).

https://photos.google.com/share/AF1QipO ... 1VMEdiVDFn

Proszę o info, czy strażnik miał rację?
piotrek404
Obserwowany

Zdjęcia: 0

19 Gru 2019, 13:40

piotrek404 napisał(a):Wg strażnika miejskiego wyspa ta to nie chodnik tylko całość (wyspa+pas) stanowią strefą postoju taxi
No to teraz pytanie czy wyspa ta należy do postoju taksówek czy do pasa jezdni? Generalnie postój pojazdów innych niż taksówki może odbywać się poza odcinkiem przeznaczonym na postój taksówek (oznaczonym znakami D-19 i D-20), a więc przed znakiem D-20 i dalej za znakiem D-19, o ile w tych miejscach nie występuje zakaz postoju.

Definicja wyspy też mi tu nie pasuje bo "Wyspa Azylu" bo tak są one nazywane to wysepka na środku jezdni, wybudowana w celu ułatwienia pieszym bezpiecznego przekraczania ulicy.

Moim zdaniem tu ma zastosowanie przepis o odpowiedniej odległości parkowania od przystanków który dotyczy również postoju taksówek. Czyli przepisy jasno zabraniają parkowania w odległości do 15m od przystanku, tym samym również na przystanku. To samo dotyczy miejsca oznaczonego jako postój taksówek. Mając to na uwadze parkując samochód w tym miejscu odległość od postoju taksówek jest mniejsza i dlatego dostałeś mandat.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Gru 2019, 13:47

Dzięki za zainteresowanie i interpretację.

Strażnik jednak dał mandat nie za parkowania w zbyt bliskiej odległości od postoju, tylko za parkowanie stricte na postoju taxi, bo jak twierdził chodnik ten jest również postojem taxi, co wynikało wg niego ze znaków. Sam mandat zresztą brzmi: "Zatrzymanie pojazdu w strefie obowiązywania znaku D-19 Postój taxi, bez uprawnień".
piotrek404
Obserwowany

Zdjęcia: 0

20 Gru 2019, 15:08

Tylko z tego co wiem znak nie dotyczy chodnika i wyznacza miejsce postoju taxi no chyba że jest ono narysowane na chodniku przez specjalne linie.

Na chodniku nie ma żadnego zakazu ty stałeś po drugiej stronie tej wyspy więc dla mnie taka interpretacja nie jest do końca jasna. Bo jak by ta wyspa miała 20m szerokości to też by mógł ci na tej samej zasadzie wystawić mandat? Nie sądzę.

piotrek404 napisał(a):"Zatrzymanie pojazdu w strefie obowiązywania znaku D-19 Postój taxi, bez uprawnień".
Interpretując to dosłownie taki mandat mógłbyś dostać jak byś stał w miejscu wydzielonym na postój taxi. Stojąc na chodniku jeszcze z drugiej strony gdzie dla pieszych zostało więcej miejsc niż 1,5m nie powinieneś otrzymać takiego mandatu. Ale to moja interpretacja.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Gru 2019, 13:37

Pytanie, czy ta wysepka to chodnik. Jak się jedzie z drugiej strony, to jest tam zakaz zatrzymywania się. I jeżeli ta wysepka należy do pasa jezdni, to zatrzymywać się tam nie wolno - to, że ktoś przyjechał z drugiej strony i znaku nie zauważył, nie ma znaczenia.
Jadnakże tak czy inaczej wysepka ta nie należy do strefy postoju taxi. To na pewno. A jak tam sobie SM tłumaczy znaki, to już ich sprawa.
Trzeba było mandatu nie przyjmować. Teraz to już jest za późno.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...
    Mazda 3 - kompaktowy hatchback do miasta
    Zainteresowani zakupem Mazdy 3 z automatyczną skrzynią biegów mają do wyboru jedną jednostkę – 120-konny silnik o pojemności dwóch litrów. Według danych producenta jego spalanie wynosi 5,6 l/100 ...