Mulenie auta

18 Lut 2009, 19:57

1. co jest bardziej szkodliwe jesli osoba przez 10lat użytkowala auto i je żylowała na zimnym silniku, jezdzila dynamicznie, ruszala z piskiem czy jesli osoba przez 10 lat mulila auto tak ze zmianiala biegi w benzynie przy 2000-2500 obrotów i jezdzila na 1200-1500 obrotach?

2. jak odmulic auto? i czy jesli jest auto zamulone to moc stracilo na zawsze? jesli ktos wolno jezdzil przez 10lati mulil samochód?

3. czy zdrowe jest ruszanie przez strzł ze sprzęgła, ześlizgnięcie nogi ze sprzęgła?
piotrauto
Stały forumowicz

• 18 Lut 2009, 20:07

1 Oczywiste jest,że żyłowanie silnika jest badrdziej niebezpieczne niż jazda po mału i ze spokojem.
    2 Odmulić auto najlepiej jest dobrze go przeciągnać na trasie ile się da ale najczęstrzą przyczyną takiego odmulania jest branie oleju przez silnik.
    3 Napewno takie ruszanie nie jest zdrowe dla okładzin sprzęgła i skraca jego żywotnośc co będzie skutkowało jego szybką wymianą.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

18 Lut 2009, 21:02

Piotrauto zastanawiajac się nad tym dlaczego samochod jest przymulony najpierw trzeba zastanowić się co mu dolega i dlaczego jest przymulony.Nie można wychodzic z założenia,że poprzedni właściciel go mulił tylko np.czy wzystko w tym samochodzie działa prawidłowo! Czy silnik nie dogorywia np.Ty jesteś właścicielem to wiesz ile ci oleju bierze,jak pali ile pali,jesli zbyt dużo to już nie jest coś tak.Najpierw sobie sprawdz wszystko,taki przepływomierz ci siądzie i samochod można zmieszać z gromadą zółwi.Dlatego najpierw sobie samochod sprawdz u dobrego mechanika.wystarczy,że świece bedziesz miał zjechane podobnie jak moja znajoma .Jezdziła Polówka i ten samochod coraz slabszy byl i coraz gorzej palil.Mechanik do ktorego jezdzila zawsze, powiedział by poczekala az całkowicie zdechnie! :shock: :evil: Ja wymieniłem jej tylko swiece i przewody zapłonowe,te stare były 3 elektrodowe w życiu nie widzialem tak zużytych swiec! :roll: Samochod dostal skrzydel i zaczał palic jak nowy,tak niewiele trzeba było ! :lol:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

19 Lut 2009, 08:23

aha ale jesli tak ktos 10lat jezdzil a napewno jezdził bo wiem od kogo kupowałem to go zamulił juz bezpowrotnie? tej mocy juz nie odzyskam?
    piotrauto
    Stały forumowicz

19 Lut 2009, 16:36

Duzo gorszym jest zylowanie silnika. Odmulic mozna i duzo lepiej kupic taki samochod niz jak ktos by ruszal za kazdym razem palac gume np. Te strzelanie ze sprzegla jest to strasznie duze przeciazenie moment bezwladnosci bardzo duzy i taki silnik dlugo nie pojezdzi.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

23 Lut 2009, 19:02

ja jezdzę bardzo dynamicznie, niewiem czy to nie szkodzi silnikowi chodzi o to ze silnik kręce tak do 3,5tys i zmieniam bieg na wyższy jak jest zimny
    a jak jade jednostajnie do 1500-2000 i jade
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Kultowe japońskie samochody sportowe
      Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...