Muszę wymienić sprężyny i tłumik końcowy Astra G: co wybrać?

24 Lut 2013, 11:08

Witam muszę wymienić spezyny.tłumik końcowy w Astrze G.1.6 8v Hb 2000rok
1Jakiej firmy sprężyny??j
2 można kupić używki??i czy mi one posluza??
i czy moge przelatac ze 2 tygodnie bez nich(chciałbym wymienić je przy okazji jak będę zmieniał kola na letnie??
3tłumik jaki??jaka firma??używka wchodź w grę??
z góry dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam
jara2000
Nowicjusz

Auto: ASTRA 2

26 Lut 2013, 16:04

Jeśli chodzi o używki to ja byłbym ostrożny, nigdy nie wiadomo na co się trafi. Możesz zerknąć na te sprężyny firmy Lesjofors. Natomiast, jeśli chodzi o tłumik to mogę polecić firmę Walker.
GrzegorzIV
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 6-2000
Auto: Volkswagen golf IV
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Lut 2013, 01:43

Oj oj z Walkerem dalbym spokoj,skoro szuka uzywek sprezyn :? to na taki tlumik na pewno sie nie zdecyduje :no: . Kup Plociennik lub Izawit ,sa to polscy sprawdzeni producenci ,aluminiowane ,gwarancja 2 lata, cena do przelkniecia.
Sprezyny skoro maja byc tanie ,to tylko tzw brendowe czyli te z gwarancja dystrybutora, w razie awarii uznaja reklamacje. Lepiej jednak dolozyc kilkadziesiat zl i kupic Lesjofors szwedzkie tak jak kolega pisal-pewne ,ze wytrzymaja i beda komfortowe. W zadnym wypadku uzywki-podwojna robota a sznse ,ze sa dobre,niewybite to 1/100.
P.s. co masz na mysli polatac bez sprezyn?
adam330
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: E39

27 Lut 2013, 09:20

tłumik tylko żeby chociaż był jakiś aluminiowany a nie z czarnej blachy bo 2 lat nie wytrzyma..
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Lut 2013, 16:06

GrzegorzIV napisał(a):Jeśli chodzi o używki to ja byłbym ostrożny, nigdy nie wiadomo na co się trafi. Możesz zerknąć na te sprężyny firmy Lesjofors. Natomiast, jeśli chodzi o tłumik to mogę polecić firmę Walker.

Te Lesjoforsy co podałeś bardzo dobre części, zdecydowanie nie polecam kupna chińskich sprężyn - raz się skusiłem i auto mi siadło jakbym teściową woził kilkaset km dziennie :) natomiast Lesjoforsy sa przystepne cenowo i jakościowo bardzo w porządku, dlatego to imho dobry wybór.

Co do tłumika to może Asmet? Polskie, dobre tłumiki...
williamson
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 1979
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...
    Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...