Na co uważać przy zakupie VW Golfa III

17 Mar 2012, 10:20

Oj tam, powiem krótko i konkretnie, mam do wydania 4-5 tys na sam samochód. Zdecydowałem się na golfa, ponieważ zdążyłem zaczerpnąć opinii kilku ludzi i dowiedziałem się że za te pieniądze najlepszą opcją będzie golf III . No i że ponoć hondy (nie pamietam o jaki model chodziło) to też całkiem dobre auta.
Tak czy inaczej, jestem otwarty na wszelkie propozycje, bo definitywnej decyzji nie podjąłem.
Bless
dziarsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2012
Auto: Składak firmy Romet ;]

17 Mar 2012, 11:54

Ogólnie z wszystkich VAGowych produktów Golf III jest bardzo średni... Blachy gorsze niż w Golfie II (brak ocynku w obu, ale w II był inny sposób odkwaszania blach zaniechany ze względów ekologicznych). W 4 też już lepsze.
Do gazu najlepszy jest silnik 1.8 90km, oznaczenie bodajże ABS.
Co sprawdzić?
Korozja - tylna klapa, błotniki przednie, progi, podłoga pod nogami kierowcy i pasażera, kielichy zawieszenia przedniego
Wycieki - rozmaite. Płyn chłodniczy z króćców, płyn ze wspomagania, olej z okolic skrzyni biegów i sprzęgła i inne.
Poza tym problemy z zapłonem (cewka, moduł) objawiające się przerywaniem silnika.
Tak naprawdę Golf III to taki średniak, jego główną zaletą są baaardzo tanie, dobrze dostępne części i to, że każdy mechanik go zna i naprawi. Z VAGów wolałbym już Golfa II, albo Audi 80 B4 - za 5-6 tys powinieneś znaleźć egzemplarz z gazem który nie jest poskładany z kilku a karoseria jest w ocynku - jeśli 80 nie była bita, korozja praktycznie nie występuje. Uwaga! To się nie tyczy starszego modelu B3 :P
Zastanów się jeszcze czy na pewno chcesz Golfa III ;)
Pozdro
anth
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2006
Auto: e30 318i Touring

17 Mar 2012, 12:49

A jeśli nie golf iii , to, prócz audi 80 , co polecicie za tą cenę?
dziarsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2012
Auto: Składak firmy Romet ;]

17 Mar 2012, 13:07

bioly no racja, trudno porownac tak ciekawe stylistycznie auto, do zajechanego wiesniackiego klocka, jakim jest golf. Bioly pewnie nosisz dresy i sluchasz w tym smiesznym klocku disco polo albo innej lupaniny - gardze golfami, niech to wszystko zezlomuja i bedzie git. Na zywo 3ka wyglada jak jakis zlom za 100zl, taki okropnie brzydki, krztalt koski mydla i zawsze jakis wsiun za sterami
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2012, 13:12

ps. Ja Ci polecam Audi 80 b4 w wersji coupe - na fotkach z allegro ujdzie, ale na zywo robi ciekawe wrazenie - malo osob taki ma. Widzialem kilka razy na miescie, fajne auto, tylko one maja duze pojemnosci... za 5tys mozesz miec fajne auto - powiedz na czym Ci zalezy, a ja Ci dobiore model :)
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 13:21

numberOne napisał(a):bioly no racja, trudno porownac tak ciekawe stylistycznie auto, do zajechanego wiesniackiego klocka, jakim jest golf. Bioly pewnie nosisz dresy i sluchasz w tym smiesznym klocku disco polo albo innej lupaniny - gardze golfami, niech to wszystko zezlomuja i bedzie git. Na zywo 3ka wyglada jak jakis zlom za 100zl, taki okropnie brzydki, krztalt koski mydla i zawsze jakis wsiun za steramibioly no racja, trudno porownac tak ciekawe stylistycznie auto, do zajechanego wiesniackiego klocka, jakim jest golf. Bioly pewnie nosisz dresy i sluchasz w tym smiesznym klocku disco polo albo innej lupaniny - gardze golfami, niech to wszystko zezlomuja i bedzie git. Na zywo 3ka wyglada jak jakis zlom za 100zl, taki okropnie brzydki, krztalt koski mydla i zawsze jakis wsiun za sterami

Tylko że mu chodziło raczej o prowadzenie,wykonanie a nie o wygląd(taki jestes inteligentny a sie nie domysliłes).
ja osobiscie też sto razy wolałbym golfa(nawet II) bo uważam że tigra to tanie pseudo sportowe auto na bazie corsy,dla chłopaczków którzy chcą sie na wsi polansowac coupe,więc niewiem czym ty sie tak podniecasz.
Z twoich postów mogę tylko wywnioskowac że to ty jestes zakompleksionym burakiem.

Do autora tematu:
Za tą kwotę godny zainteresowania jest jeszcze civic V oraz polo 6n
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...

17 Mar 2012, 13:31

vw maniak heheheheheheeheheheh ;D Czlowieku, nie rob scen, bo zabiles mnie. Mowisz, ze Tigra jest dla chlopakow ze wsi, ale golf 3, to burzuazja ;) A prawda jest taka, ze Tigry na wsi nie wystepuja, bo na wiochach (o czym kazdy wie) KROLUJA GOLFY! :D Wez mi nie porownuj Tigry z Golfem i to jeszcze na korzysc tego obiektu kpin calego swiata, czyli golfa. Mimo iz masz ViesWagona powinienes byc troche obiektywny. Jak widze golfa, to chce mi sie rzygac, a golf 2ka, to juz takie auto dla wiesniakow, ktorzy ziemniOkOmi hOndlujom pod marketem - z doswiadczenia to pisze ;) To jest golf, zwykly shit, ktory zadowoli juz tylko chlopaka w tanim dresie, obcietego maszynka na lyso zamieszkalego na wsi, pokazac ci cos? http://w947.wrzuta.pl/audio/8ovJ1nAQtWd ... ull_bajera - posluchaj sobie tego. Ale jeszcze komentarze posiadaczy golfa pod ta nuta MIOTA WSZYSTKO ;d Ta piosenka to totalny pojazd, a te wiesniaki mysla, ze to cos pozytywnego heheh ;) Wez mi z tym golfem nie wyjezdzaj, bo mnie tylko brzydzisz
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 13:38

Przeczytaj swój post i zastanów sie nad soba człowieku co drugie słowo to wies wiesniak itp(twoja edukacja chyba zakonczyła się na 4 klasie SP)...
Szkoda mi ciebie człowieku,sorry bardzo ze obraziłem taką piękną i swietną furę jaką jest tigra :lol:
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 13:45

Wiesz czemu tak pisze? Bo jestes czlowieku absurdalny, stawiasz taki shit wyzej od tigry, popatrz i zejdz na ziemie:

Tigra
http://img.yauto.cz/photos/29625/926779 ... _4_16V.jpg

GÓlf
[link do Tablica wygasł]

A technicznie? Wymien mi chociaz kilka atutow tech, ktore przewyzsza Tigre. Ja ci powiem szczerze, dla mnie gorsza od gÓlfa moze byc tylko łada samara ;)
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 13:57

To jest kompakt a to auto miejskie (które ma słaba trakcję w porównaniu do golfa),tigre to sobie możesz porównywac do polo a nie golfa.
Golf jest sztywny,twardy,jest o wiele lepiej wykonany w srodku,większy.
Praktycznie pod każdym względem lepszy od tej corsy coupe.

A co do tych fotek to można by tak do jutra porównywac:
http://images.forum-auto.com/mesimages/ ... 1956ms.jpg

http://polskajazda.pl/db/images_thumb_3 ... aptive.jpg
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 14:03

blagam cie, troche realizmu - ja Ci podalem obiektywny obraz jak wyglada przecietna Tigra i jak wyglada przecietny Golf, a ty mi podales 2skrajnosci - odpicowanego golfa, ktorego picowanie kosztowalo pewnie 4razy tyle, co auto i na maxa skrajnie brzydka tigre - juz chyba gorszego nie znalazles. Grasz nie fair i tyle. Pokaze ci z fotek producenta (rowne szanse/kompromis):

Tigra
http://www.moto24.tv/jamnik/img/galeria ... ra_1_0.jpg

gÓlf:
http://img.chcekupicauto.pl/volkswagen/ ... 1_head.jpg

I nie porownuj tigry z jakims klockowatym polo, nie ten target
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 14:08

Jak dziecko...
Nie zasmiecam już dalej forum,przpraszam że nie grałem fair,może ktos inny z tobą zagra
powodzenia ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Mar 2012, 16:02

numberOne napisał(a):bioly no racja, trudno porownac tak ciekawe stylistycznie auto, do zajechanego wiesniackiego klocka, jakim jest golf. Bioly pewnie nosisz dresy i sluchasz w tym smiesznym klocku disco polo albo innej lupaniny - gardze golfami, niech to wszystko zezlomuja i bedzie git. Na zywo 3ka wyglada jak jakis zlom za 100zl, taki okropnie brzydki, krztalt koski mydla i zawsze jakis wsiun za sterami

jesli juz masz sie doczepiac dostylistyki to pochwal sie swoim autem bedziemy rozmawiac o stylistyce, osobiscie jezdze alfa 156 po fl w ktorej stylistyka jest na mega wysokim poziomie , golfa III kupilem do firmy dla moich pracownikow aby mieli czym na budowe dojechac , kupilem go z racji tego ze jest trwaly a czesci kosztuja grosze i kazdy mechanik nawet przyslowiowy pan kazio zrobi mi w nim wszystko bo jest to najprostszy samochod zaraz po golfie II .
ja gardze takimi dziecmi jak Ty ktorzy popisuja sie przed wszystkimi jacy to oni nie sa fajni , 2 razy juz prosilem pochwal sie swoim klockiem jakim jezdzisz a bedziemy gadac dalej ,
jesli nie zrozumiales moich postow wyzej to nie udzielaj sie i daj sobie spokoj

P.S bardzo prosze moderatorow o jakas reakcje dla numberOne , jakies ostrzezenie lub banik za caloksztalt jego inwencji twórczej w tym temacie i w kilku innych
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

17 Mar 2012, 16:29

Powiem tak: nie sądzę by posiadanie golfa świadczyło o wieśniactwie/buractwie. Ale chamskie, niekulturalne wypowiedzi, prostackie obrażanie innych, ograniczony zasób słownictwa - powtarzanie się, ślepy fanatyzm - to są takie cechy, którymi można opisać prawdziwego wieśniaka/buraka. Czyż nie? :)
Pozdrawiam myślących.
A co do silnika o którym pisałem wcześniej to oczywiście chodziło mi o silnik rp o którym wcześniej ktoś pisał. Moc wystarczająca, LPG bez problemu.
anth
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2006
Auto: e30 318i Touring

17 Mar 2012, 16:49

Dokładnie tak, pewnie wiele osób jezdzi golfami i niema pojęcia, że sa wieśniakami, poprostu wsiada jedzie i nie zastanawia się czy małolat nazwie go tak czy tak :D wielu ludzi w wieku 40-50 lat ma golfa 3 jako np drugie auto do pracy i nikt nie krzyczy hej wieśniaku
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd