Na co zwrócić uwagę kupując auto na LPG

14 Maj 2010, 13:36

Witam,

przeczytałem temat poświęcony porównaniu aut z PB, LPG i ON. Nie rozwiał on moich wątpliwości.
Od niedawna posiadam prawo jazdy i chciałbym zakupić używane auto wyposażone w instalację gazową. Na jakie rzeczy powinienem zwrócić uwagę? Czy kupując taki samochód mogę mieć problemy z późniejszą rejestracją lub przeglądem? Przeglądając niektóre ogłoszenia motoryzacyjne przeczytałem, że niektóre instalacje LPG nie mają homologacji, o co w tym chodzi? Być może te pytania wydają się Państwu idiotyczne ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o samochody.

Z góry dziękuję za pomoc
brunnen
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

14 Maj 2010, 13:43

Nie mają homologacji = nie są dopuszczone do użytku. Nie zarejestrujesz takiego auta. Od sprzedającego musisz dostać wszystkie papiery na gaz - homologację, fakturę za montaż i nie wiem co jeszcze ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Maj 2010, 14:23

O! No właśnie, może ktoś zatem wie, jakie dokładnie dokumenty muszę wydobyć od sprzedającego? :razz:
brunnen
Nowicjusz

14 Maj 2010, 16:02

Fakturę za montaż instalacji, aktualna legalizację zbiornika, homologację bez tego nie zarejestrujesz auta. Dobrze by było jak byś jeszcze dostał książkę serwisową od LPG z wbitymi przeglądami.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Maj 2010, 16:11

Dziękuję :razz:
brunnen
Nowicjusz

15 Maj 2010, 14:19

Ciekawi mnie co zrobic jesli wszystkie te dokumenty gdzies przepadna? zostana np. ukradzione z samochodu?
zavitase
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...

15 Maj 2010, 15:13

Wtedy sprzedający niech kołuje duplikaty z firmy w której montowana była instalacja lpg.
A ty jako kupujący,bez takich papierów nie decyduj się na zakup tego konkretnego samochodu.
Zakładając temat pytałeś jedynie o sprawy "papierów" do gazu czy również interesuje Cię to,na co zwracac uwagę od strony mechanicznej na silnik zasilany lpg ???
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Maj 2010, 15:26

Kubuch napisał(a): Nie zarejestrujesz takiego auta

Nie tak do końca wygląda sprawa.To ze ma zamontowaną instalację gazowa nie ma
zadnego znaczenia przy przerejestrowaniu samochodu pod warunkiem ze ma wazny
przegląd tech.Problem moze pojawić się dopiero kiedy skończy się wazność BT i trzeba
będzie jechać na SKP zeby go wykonac.Jak nie będzie miał wpisu w DR "GAZ"to nikt
z diagnostow nie powinien wykonać mu BT/jednak roznie to bywa :mrgreen: /.
Niektórzy z diagnostow zyczą sobie /mimo wpisu w DR/dodatkowo homologację na
montaz instalacji gazowej/moim zdaniem to bzdura :!: /Dla mnie wystarcza wpis w DR
oraz poświadczenie na zbiornik gazowy podpisane przez TDT... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

15 Maj 2010, 16:45

artur73 napisał(a):Wtedy sprzedający niech kołuje duplikaty z firmy w której montowana była instalacja lpg.
A ty jako kupujący,bez takich papierów nie decyduj się na zakup tego konkretnego samochodu.
Zakładając temat pytałeś jedynie o sprawy "papierów" do gazu czy również interesuje Cię to,na co zwracac uwagę od strony mechanicznej na silnik zasilany lpg ???

Wszystkie informacje, które tu znajduję są dla mnie na wagę złota. Chętnie dowiem się także czegoś o mechanice przy LPG.
Dziękuję.
brunnen
Nowicjusz

16 Maj 2010, 12:00

No to ok.
Przede wszystkim spójrz w książeczkę z warsztatu gdzie był kiedyś montowany gaz. Tam masz cenne informacje z punktu widzenia kupującego. Ma na myśli to ,że dowiesz się kiedy była ta instalacja założona i przy jakim przebiegu.Są to cenne wiadomości,gdyż można się czasem dowiedzic że auto ma cofnięty przebieg... Instalacja założona np: 4 lata temu przy przebiegu 150 tys i teraz auto ma po latach 170 tys... Niemożliwe,że ktoś załozył gaz i przejechał w tym czasie przez 4 lata tylko 20tys...
poza tym sam fakt,że można stwierdzic czy ta konkretna instalacja nie jest po prostu stara. Stara instalacja,to tylko kłopot...I pewnie trzeba coś tam w nią włożyc w remoncik. No i silnik po 8 latach jeżdżenia na gazie,to już niestety i mimo wszystko nie ideał...
Co do samej pracy silnika na lpg... Auto musi się płynnie przełączac z lpg na PB i z powrotem. Musi zapalac i poprawnie pracowac na PB !!! Z kolei praca silnika na lpg musi byc płynna i bez wibracji. Przy jezdzie próbnej auto nie może gasnąc na luzie przy 40/50 km/h. Przy redukcji biegów i gwałtownym zwiększaniu obrotów nie może się dławic lub co gorsza "strzelac w kolektor" Trzeba na próbę jechac na benzynie a pózniej na lpg i porównac czy aby praca silnika na tych dwóch rodzajach paliwa nie jest diametralnie różna.
:smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Maj 2010, 13:03

Wielkie dzięki :razz:
brunnen
Nowicjusz

17 Maj 2010, 18:47

Migi60 napisał(a):Niektórzy z diagnostow zyczą sobie /mimo wpisu w DR/dodatkowo homologację na
montaz instalacji gazowej/moim zdaniem to bzdura :!: /Dla mnie wystarcza wpis w DR

No tak tylko że nikt nie jest jasnowidzem i nie wiem ile jest jeszcze ważna homologacja na butle. Podbije taki przegląd, że ok a przy jakimś wypadku butle szlak trafi sprawdzą homologację i jak nie będzie to będą ciągnąć każdego po kolei na tyłek.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Maj 2010, 19:31

PrezesArtek napisał(a):i nie wiem ile jest jeszcze ważna homologacja na butle

Szanowny Kolego jak juz cos cytujesz to cytuj do końca.... :!: :!:
Ja napisałem wyraznie:wpis w DR oraz POŚWIADCZENIE NA ZBIORNIK GAZOWY
PODPISANE PRZEZ TDT... :!: :!: Właśnie na tym poświadczeniu masz wpisaną datę
do kiedy mozesz eksploatować zbiornik gazowy.Dodatkowo jeszcze masz wybite
daty na zbiorniku.Dla mnie ten dokument jest równoznaczny z DR pojazdu.. :!: :!:
Nie ma poswiadczenia na zbiornik gazowy-koniec przeglądu tech.... :?: :?: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014