Na czym polega różnica w intalacjach...

09 Lut 2010, 14:11

Chciałbym aby ktoś (może Migaz..?) rozszerzył moje horyzonty ( a może innych również) i napisał na czym polega różnica pomiędzy sekwencyjną instalacją wtryskującą gaz w formie ciekłej czyli LPI ,a instalacją wtryskującą gaz w formie lotnej SGI i VSI. Na czym polega różnica pomiędzy SGI i VSI.
Nie chodzi mi o dokładną analizę ale o wyłumaczenie o co tutaj chodzi tak żebym się nieco orientował jak czytam o tych instalacjach.
Dziękuję. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2010, 18:32

W inst. tzw. V generacji czyli wtrysk gazu w fazie ciekłej w zbiorniku jest pompa gazu ( zamiast wielozaworu ) i pompuje stałe cisnienie gazu do wtryskiwaczy . Brak reduktora . Jak sama nazwa wskazuje , gaz jest wtryskiwany w fazie ciekłej . W przeciwieństwie do inst. IV gen. (czyli popularnego wtrysku gazu ) , gdzie jest reduktor w którym nastepuje odparowanie gazu z fazy ciekłej do gazowej , redukcja ciśnienia i gaz poprzez wtryskiwacze jest podawany do kolektora ssącego . Z inst. V gen. jest dużo problemów i dlatego nie przyjęła się ( padały pompy , aby poprawnie zamontować wtryskiwacze należało posiadać specjalne-drogie przyrządy i dlatego najczęściej demontowało się kolektor ssący z auta i wysyłało do importera ). A do tego nie było dużej różnicy pomiędzy przyspieszeniami i zużyciem gazu na korzyść fazy ciekłej . Więc generalnie producenci zaprzestali produkcji ( poza nielicznymi przypadkami szczególnymi ) . Na rynku pozostały generalnie inst. IV gen .
To tak po krótce .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

09 Lut 2010, 22:46

zgadzam się z przedmówcą dodam tylko, że tak na prawdę nie ma różnicy między sgi i vsi. To ta sama zasada działania instalacji wtrysku sekwencyjnego w fazie lotnej (IV generacja) tylko różnych firm.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Lut 2010, 06:20

Dobra,dzięki,jestem w domu. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System odzyskiwania energii kinetycznej - KERS
    Firma Volvo Car Group zakończyła obszerne testy drogowe systemu odzyskiwania energii kinetycznej – KERS. Rdzeniem tego rozwiązania jest koło zamachowe z włókna węglowego. KERS jest lekki, wydajny, obniża spalanie, ...
    Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...