Na kogo zarejestrować samochód? (zniżki)

12 Kwi 2009, 15:51

Tata ma spore zniżki u ubezpieczyciela - ja jeszcze żadnych. Ponadto będzie trzeba dodatkowo dokupić ubezpieczenie dla młodych kierowców (do 25 lat).

Pytanie: na kogo zarejestrować samochód (główny właściciel) i kto powinien być współwłaścicielem, by skorzystać ze zniżek taty, aby jednocześnie mi zaczęło już naliczać zniżki?
Trademark
Nowicjusz

14 Kwi 2009, 18:23

nie ma znaczenia na kogo rejestrujesz bo jeżeli jesteście współwłaścicielami to każdy ma takie same prawa - nie ma już właściciela i współwłaściciela - każdy jest właścicielem.

Jak będziesz wpisany w dowodzie rejestracyjnym to zaczynasz nabywać zniżki za bezszkodową jazdę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Maj 2009, 14:23

Jeśli mój ojciec posiada wszystkie możliwe zniżki i obaj będziemy właścicielami samochodu, to jaki będzie koszt OC? Taki jak za samochód ojca (załóżmy, że są identyczne z identycznymi silnikami)? Mam 21 lat, dopiero co zrobiłem prawko. Czy od tego momentu będą mi naliczać się zniżki za bezszkodową jazdę i za kilka lat będę mógł zarejestrować auto już na siebie z maksymalnymi zniżkami?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
echobike
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

15 Maj 2009, 16:12

to zalezy od towarzystwa glównie, ja bym na twoim miejscu podzwonil do nich i popytal sie o cene, pamietaj bierz u najtanszego, bo skoro to OC, to nie wazne gdie bo i tak regluje to ustawa
on_24
Początkujący

15 Maj 2009, 17:03

To i ja się podepnę do tematu..

teraz mam samochód zarejestrowany na ojca i ubezpieczenie jest na niego.
Ja jestem wpisany w ubezpieczeniu jako użytkownik. Czy w związku z tym zbieram zniżki za bezszkodową jazdę?
Bo następne autko będę już chciał rejestrować i ubezpieczać na siebie, bo do 25-tki mi już blisko :)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

16 Maj 2009, 00:02

echobike napisał(a):Czy od tego momentu będą mi naliczać się zniżki za bezszkodową jazdę i za kilka lat będę mógł zarejestrować auto już na siebie z maksymalnymi zniżkami?

Zniżki w wysokości zniżek ojca. Tak za kilka lat będziesz mógł samodzielnie zawierać ubezpieczenie. U różnych ubezpieczycieli jest różnie. Jako mężczyzna do 25 roku życia jesteś w grupie podwyższonego ryzyka. U innych to jest 28 lat. Trzeba się po prostu pytać agentów.

I tak na marginesie. Podobno więcej wypadków powodują mężczyźni, którzy są singlami, niż ci którzy są w stałym związku :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Maj 2009, 10:13

Jeśli tu mowa o ubezpieczeniach i zniżkach to i ja się podepnę, bo znając życie jak założę nowy temat to niektórzy od razu mnie zlinczują :p

Mianowicie

Zastanawiam, czy jak mam jednocześnie dwa pojazdy ubezpieczone w dwóch różnych towarzystwach ubezpieczeniowych i stracę zniżki u jednego ubezpieczyciela, czy również u drugiego zniżki mi przepadają? Przykładowo-autko ubezpieczone w PZU, a motocykl w Warcie. Po wypadku samochodem tracę zniżki w PZU, czy ubezpieczając potem to samo (lub inne autko) w Warcie mogę przepisać sobie zniżki z motocykla, czy Warta również wtedy kasuje moje zniżki?
Orientuje się ktoś jak ta sprawa wygląda w teorii i praktyce?
macho301
Nowicjusz

24 Maj 2009, 14:02

To i ja sie podepne ( mam nadzieje, ze mi wybaczycie :P )
Moj ojciec ma 60 % znizek, natomist ja zwyzki ( 19 lat, prawko od grudnia). Zamierzam kupic samochod i zarejestrowac na 2 osoby ( wiadomo, zeby mniej placic).
Czy do takiej rejestracji ( ze wspolwlascicielem) musze byc "zawarty" w umowie kupna ??
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

24 Maj 2009, 15:00

macho301 napisał(a):Zastanawiam, czy jak mam jednocześnie dwa pojazdy ubezpieczone w dwóch różnych towarzystwach ubezpieczeniowych i stracę zniżki u jednego ubezpieczyciela, czy również u drugiego zniżki mi przepadają? Przykładowo-autko ubezpieczone w PZU, a motocykl w Warcie. Po wypadku samochodem tracę zniżki w PZU, czy ubezpieczając potem to samo (lub inne autko) w Warcie mogę przepisać sobie zniżki z motocykla, czy Warta również wtedy kasuje moje zniżki?

Ubezpieczalnie nie przekazują sobie takich informacji. Ubezpieczyciel przy przedłużaniu umowy zapyta się Ciebie, czy miałeś jakieś przygody. Co odpowiesz, to Twoja sprawa i ryzyko.

Luq napisał(a):Czy do takiej rejestracji ( ze wspolwlascicielem) musze byc "zawarty" w umowie kupna ??

Chcesz kupić auto i nie chcesz być na umowie? Nie kapuję.
Kupujesz auto, na umowie kupującym jesteś Ty i ojciec. Składki ojca przechodzą na Ciebie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika