Na Światłach od 17 kwietnia!

Co myślisz o jeździe z włączonymi światłami przez cały rok?

Jestem za
90
63%
Jestem przeciw
46
32%
Nie mam zdania
6
4%
Razem głosów : 142

02 Cze 2007, 21:10

Jestem za i przeciw czyli niemam zdania... :P Za: Chodzi o bezpieczeństwo trochę to dało :)

Przeciw: Dziura ozonowa sie psuje i się rozładuwją żarówki i kasy troszke z portfela ucieknie :?
Daroo
Początkujący

05 Cze 2007, 18:37

jestem raczej przeciw, w dzień pochmurny ok, ale gdy świeci słońce i jest 30C to wydaje mi sie to zbyteczne. Cały czas nie mogę się przyzwyczaić do zapalania świateł gdy na dworze skwer
crazyman
Nowicjusz

05 Cze 2007, 21:14

crazyman napisał(a):jestem raczej przeciw, w dzień pochmurny ok, ale gdy świeci słońce i jest 30C to wydaje mi sie to zbyteczne. Cały czas nie mogę się przyzwyczaić do zapalania świateł gdy na dworze skwer

Chyba skwar :lol:
spider
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Cze 2007, 17:59

Bardzo dobrze ,że wchodzi ten przepis wieksze bezpieczeństwo na dragach przedewszystkim!!
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

12 Wrz 2007, 13:43

Również jestem za włączaniem świateł przez 24h , co by nie było i jak by na to nie patrzeć zawsze samochód z przeciwka będzie bardziej widoczny, popieram i szkoda tylko że tak późno taki przepis wszedł.
Otako
Początkujący

21 Wrz 2007, 22:04

nie jest to najlepszy pomysł z jazdą na światłach. w słoneczny dzień, gdy słońce odbija się od reflektorów i dodatkowo one jeszcze świecą, powoduje to sytuacje taką, że osoba jadąca z naprzeciwka jest oślepiona. ale gdy jest pochmurno, światła trochę pomagają. światła polepszają widoczność, zapobiegnie to może wielu wypadkom, ale gdy są kierowcy wariaci, nie można się czuć bezpiecznie na drodze.
lukasz-malopolska
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...

21 Wrz 2007, 22:17

lukasz-malopolska napisał(a):nie jest to najlepszy pomysł z jazdą na światłach. w słoneczny dzień, gdy słońce odbija się od reflektorów i dodatkowo one jeszcze świecą, powoduje to sytuacje taką, że osoba jadąca z naprzeciwka jest oślepiona. ale gdy jest pochmurno, światła trochę pomagają. światła polepszają widoczność, zapobiegnie to może wielu wypadkom, ale gdy są kierowcy wariaci, nie można się czuć bezpiecznie na drodze.

Proponuję przeczytać cały temat, bo......chyba się powtarzasz :twisted:
spider
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2007, 20:31

Moim zdaniem to jest głupota , w słoneczny dzień w starszych samochodach światło stopu z światłem mijania się zlwa , to jeszce pogarsz sytuacje.TO JEST GŁUPOTA
cichys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2007, 15:35

Cóż to pozostaje nam zlikwidować starsze samochody, a tak naprawde nadal popieram jazdę z włączonymi światłami. 8)
Otako
Początkujący

26 Wrz 2007, 13:09

cichys napisał(a):Moim zdaniem to jest głupota , w słoneczny dzień w starszych samochodach światło stopu z światłem mijania się zlwa , to jeszce pogarsz sytuacje.TO JEST GŁUPOTA

A pamiętasz z wykładów pojęcie "bezpieczny dystans od poprzedzającego pojazdu"?
A jeśli poprzedzający (tfu, tfu, tfu) uśnie i wjedzie w przeszkodę, to też nie zahamujesz, bo nie będziesz widział świateł stopu?

Jeśli kierowca przed tobą ma "nieczytelne" światła, to zadzwoń na 112 i zgłoś - "misiaki" czekają na takie sygnały, bo to dla nich błyskawiczna kasa bez żadnego zachodu... A takie auto jest kierowane na przegląd...

Poza tym proponuję zamknąć już temat, bo to tylko dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy... Nawet milion słów tutaj napisanych nie zmieni tego przepisu, a Policja będzie karać za jazdę bez świateł bez względu na stanowisko w tej sprawie...

No!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

02 Paź 2007, 16:14

I jestem za JEŹDZIMY NA ŚWIATŁACH .. :)
Otako
Początkujący

04 Lis 2007, 17:36

Jestem za nic mi to nie przeszkadza

Pozdrawiam Paweł.
-----------------------------------------
Czy wiesz, że Fiat 126p jest samochodem legendarnym?
pablos02
Nowicjusz

05 Lis 2007, 18:24

a ja jestem zdecydowanie za, nie da sie ukryć ze widoczność samochodu jest i niebo lepsza z włączonymi światłami
R2D2
Nowicjusz

05 Lis 2007, 18:47

ja tez jestme za ale powinny byś wyjątki:)np. jak słonce świeci to i tak to nic nie pomaga bo samochody sa dobrze oświetlone:)ale i tak powinny być włączone cały rok:)
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

09 Mar 2008, 12:20

jazda tylko z wyaczonymi swiatlami przez caly rok...to nie podlega dyskusji
tmjk
Nowicjusz