Tylko 25 minut po mieście

egzamin praktyczny tylko 25 minut jazdy po miescie dobry pomysl??

tak
25
68%
nie
12
32%
nie wiem
0
Brak głosów
Razem głosów : 37

12 Mar 2009, 21:27

witam.dzisiaj usłyszałem cos na temat nowych zasad prawajazdy ktore maja wejsc od kwietnia.a minowicie egzamin praktyczny na mieście nie jeździ się do godziny czasu tylko przez 25 minut.słyszał ktos cos o tym?i jakie sa wasze zdania na ten temat.czy uwazacie ze to jest dobry pomysl czy nie.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

12 Mar 2009, 21:35

Tak, a na kiego grzyba mordować kogoś przez godzinę? Umie jeździć, albo nie i albo zdał, albo do widzenia, a nie się zastanawiać sto tysięcy razy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Mar 2009, 22:25

Według mnie,egzamin nie powinien być na czas.Powinna być trasa wybrana przez egzaminatora(mądrze dobrana trasa) i jak kandydat na kierowcę tą trasę przejedzie,to poprostu ma zdane.I nie powinno być określone jak długo egzaminowany ma jeździć po mieście.Jak umie jechać przez 20 minut na mądrze dobranej trasie,to przejedzie i nawet godzinę.Madrze dobrana trasa,to nie trasa z jakimiś podstępami typu "proszę skręcić w prawo"(a w prawo jest zakaz wjazdu np),tylko normalna trasa po mieście,taka,z jaką na codzień spotykają się kierowcy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2009, 22:28

tylko ze jesli bedziemy znali ta trase przed egzaminem to kazdy nauczy sie na pamiec tej całej trasy i wszystkich znakow na niej i bedzie mogl ja przejechac niemalże z zamknietymi oczmi.to bylo by za proste.

czy nikt nic na ten temat nie slyszal i nie wie czy to prawda???
matttias1234
Zaawansowany

13 Mar 2009, 20:46

A to nie tak,że trasa miałaby być z góry ustalona - wówczas kursant z instruktorem jeździliby cały czas tylko po tej jednej trasie.Egzaminator powinien mądrze dobrać trasę indywidualnie dla każdego kursanta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2009, 09:24

moto albercik ma racje. wedlug mnie nie chodzi o jakies podstepy, ale o umiejetnosc zachowania sie na drodze i znajomosc przepisow. powinny sie w takiej trasie zawierac w niej wszelkie mozliwe sytuacje na drodze ( chodzi mi o ronda / skrzyzowania rownorzedne / z pierwszenstwem przejazdu) tak zeby egzaminator widzial czy ta osoba wie jak ma sie zachowac, i zachowuje sie w miare logicznie.
cayman9
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gołoledź i ślizgawica – trudne warunki jazdy
    Gołoledź powstaje, gdy deszcz lub mżawka opada na podłoże o temperaturze niższej od zera. Spadające kropelki rozpływają się i zamarzają w postaci gładkiej, równej, przezroczystej warstwy lodu pokrywającej podłoże. ...

14 Mar 2009, 09:51

no dokladnie,krótka ale za to pełna niespodzianek trasa.skrzyzowanie za skrzyzowanie itp.jesli ktos potrafi jeździc poradzi sobie z tym.i w krotkim czasie udowodni ze potrafi zachowac sie na drodze.
matttias1234
Zaawansowany

14 Mar 2009, 10:00

osobiscie mi moj egzamin trwal grubo ponad 50 minut - a wszystko z powodu korkow. nawet parkowanie musialem wykonac juz w osrodku egzaminacyjnym...
teraz skracajac egzamin do 25 min, w przypadku korku mozesz przejechac po jednej ulicy tam i spowrotem i dostac zaliczone prawko... jaki to sens?

pozatym - sa osoby, ktore nadaja sie tylko do krotszych jazd, a po ponad 30min jazdy traca koncentracje i nie sa juz tak sprawni za kierownica - chcialby ktos, zeby takich dopuszczono do ruchu po miescie?
Keough
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

14 Mar 2009, 10:43

Jeśli egzaminator ma wprawne oko i troch e pojęcia to po przejechaniu kilkuset metrów powinien wiedzieć czy zdający umie jezdzić czy nie !
jupens31
Nowicjusz

14 Mar 2009, 19:36

Jeśli egzaminator ma wprawne oko i troch e pojęcia to po przejechaniu kilkuset metrów powinien wiedzieć czy zdający umie jezdzić czy nie !

Żeś palnął jak łysy o kant kuli. A co on ma wywróżyć to z oczu kursanta.

Moim zdaniem to czas powinien być bez limitu. Jeśli jest taka potrzeba to powinien nawet kursanta trzymać 2h.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

14 Mar 2009, 20:06

Moim zdaniem to czas powinien być bez limitu. Jeśli jest taka potrzeba to powinien nawet kursanta trzymać 2h.

Taa. i jaki byłby sens takiego przetrzymania? Powinny być z góry określone zadania jakie trzeba zaliczyć, skrzyżowania, parkowanie itd itp i czy to będzie trwało 15 czy 45 minut powinno zależeć od osoby ubiegającej się o prawo jazdy.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

14 Mar 2009, 21:11

Nie chodzi oczytanie z oczu tylko o zachowanie sie za kierownicą czy gośc panikuje czy dobrze ocenia sytuacje na drodze i umie się dostosować do warunków panujących na drodze !
jupens31
Nowicjusz

14 Mar 2009, 21:13

warzywo i to wszystko przeciez jest okreslone mozna powiedziec z góry.wiadomo że sa skrzyzowania, parkowanie, plac, rondo.
matttias1234
Zaawansowany

14 Mar 2009, 21:19

Ja osobiście po 2 h jazdy po mieście jeszcze w korkach chyba bym umarł
jupens31
Nowicjusz

14 Mar 2009, 21:36

Męczyć kogoś 2 godziny to tak jakby czekać na jego błąd. 2 godziny ciągłego sprawdzania to dla doświadczonego kierowcy cięższa przeprawa, a co dopiero mówić o żółtodziobie?

No i jak to zrobić, żeby egzaminator dla każdego układał trasę inną niż reszta? Ostatecznie ośrodek znajduje się w jednym miejscu i prowadzą do niego te same drogi.

Osobiście uważam, że jak kursanta nie zabili na dwóch krzyżówkach ze światłami i jednym rondzie w Warszawie to da se radę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika