Nadmierne spalanie

02 Lut 2010, 23:09

Pozwalam sobie poprosić o poradę, pomoc co może być przyczyną spalania dużej ilości gazu przez mój samochód
Citroen Evasion ct147km
instalacja jaką posiadam to Zawoli100Zeta
i początkowo miałem zamontowane czerwonego koloru wtryski, typu nie jestem pewien coś z agp w nazwie spalał ok 12,5l i dyby nie to że w pewnych chwilach trochę brakowało mu mocy to nic bym nie ruszał ale monter powiedział że lepsze będą inne Magic Jet(67R0107 taki mają symbol)i może trochę na mocy zyskał ale na 32litr gazu przejeżdżam ok 180km . kazał mi przejechać ok 3 km na benzynie a z powrotem na gazie porównywał wykresy i na jałowym biegu było tak jak benzyna przy większych obrotach poniżej wykresu benzyny .czy to spalanie to zima i niskie temp ,gdzieś wyciek czy zle ustawiona i skonfigurowana instal.
Co zrobić na co zwrócić uwagę proszę o pomoc Wiktor
wiktor22
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

03 Lut 2010, 21:21

17 litrów na 100 km to żeczywiście trochę za dużo. Z twojego opisu można wywnioskować że masz instalację stag z reduktorem zavoli i listwą wtryskową magicjet. Aby samochód jeździł dobrze na gazie to oba wykresy muszą się pokrywać, ale nie jest to wystarczajacy warunek by samochód dobrze palił. Na to składają się jeszcze takie czynnkiki jak wielkość dysz zastosowanych we wtryskiwaczach i ciśnienie gazu ustawione na reduktorze co za czym idzie wysokość ustalonego mnożnika po autokalibracji. Najlepiej ja jest ustwaione ciśnienie różnicowe w granicach 0,95 Bar i mnożnik po autokalibracji ustala się w granicach jedności. Obawiam się, że musisz reklamować ilość spalanego paliwa u fachowca i zaufać mu (na razie) w zakresie odpowiedniej regulacji.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

04 Lut 2010, 10:32

Dziękuję bardzo za odp, mam jeszcze jedno pytanie
Czy jest to może norma lub czy jest to dopuszczalne aby monter w dyszy przy listwie wiertłem powiększał otwór bo tak zrobił mój monter.
zastanawiam się czy w ogóle nie założyć ponownie poprzedniej listwy bo jazda przy takim spalaniu przestała być przyjemna . wiktor
wiktor22
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

08 Lut 2010, 18:49

Spokojnie , od tego są wiertła aby ich używać . Magic Jet jest dokładny , ale jego maksymalne czasy otwarcie to 10 ms ( lepiej sprawdza się w samochodach z krótkimi czasami wtrysku rzędu 1.8 ms na obrotach biegu jałowego ) . Jeśli na poprzedniej listwie było lepiej to tylko bym podregulował i zostawił wcześniejszą listwę , zwlaszcza jeśli był to typu Valtec to w serwisie jest dużo tańsza .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...
    Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...