Nagrzewnica Elektryczna-Czy jest coś warta?

19 Gru 2009, 20:29

Nie wiedziałem w jakim dziale wstawić ten post.
Mam pytanie czy ktoś testował to urządzenie?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Potrzebuję takiej opcji gdyż zdarza mi sie oczekiwać w zimie kilka godzin na przejściu granicznym a w zimie nie jest to przyjemne,kilku godzinny postój z odpalonym silnikiem raczej odpada.Chce zastosować to ustrojstwo w samochodzie osobowym.Co koledzy na to?
chicken19
Zaawansowany

20 Gru 2009, 10:18

Kilka godzin może ci rozładować akumulator ale i tak wątpie czy da rade ogrzać auto -ale zawsze mozesz przetestować.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Gru 2009, 12:13

Jak masz porządny akumulator to takie rozwiązanie może być dobre. Najlepiej sprawdzi się również przy wsiadaniu do zimnego auta, można włączyć zaraz po odpaleniu silnika i już mamy ciepłe powietrze w środku zanim się silnik rozgrzeje.
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

20 Gru 2009, 13:03

Nie bardzo widzę sens takiego urządzenia. OK, stoi na granicy i Ci zimno - zgoda. Tylko, że potrzebny dobry akumulator. Jak jest mróz na zewnątrz, to kilka razy po kilka godzin i kupujesz drugi akumulator.
Auto osobowe z zapalonym silnikiem na biegu jałowym spala ok. pół litra na godzinę. Mowa oczywiście o rozgrzanym silniku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Gru 2009, 13:19

Dishman...zainteresowało mnie te pół litra... :smile:
A tak na poważnie,to ciekawe czy ktoś kiedyś to sprawdził..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2009, 13:56

artur73 napisał(a):Dishman...zainteresowało mnie te pół litra... :smile:
A tak na poważnie,to ciekawe czy ktoś kiedyś to sprawdził..?

Ktoś kiedyś sprawdził w traktorze :P był włączony całą noc w mróz wielki bo na drugi dzień by nie odpalił.. spalił wtedy.. ileśtam, nie pamiętam.. i po pewnych przeliczeniach i uproszczeniach wyszło że auto spala koło 0,5 litra / h.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Insignia z instalacją gazową LPG
    Opel Insignia z silnikiem 1.4 Turbo LPG ecoFLEX przystosowanym do eksploatacji na skroplonym propanie-butanie (LPG). Fabryczną instalację gazową można zamówić do każdej wersji nadwoziowej flagowego Opla, czyli sedana, ...
    Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...

20 Gru 2009, 17:03

artur73 napisał(a):A tak na poważnie,to ciekawe czy ktoś kiedyś to sprawdził..?

Takie informacje znalazłem w internecie. Sam nigdy nie testowałem. Mając 50 litrowy bak musiałbym przeznaczyć na taki test ponad 200 zł i grzać silnik przez 100 godzin, czyli 4 dni.

Pali mało, bo nie ma obciążeń. Auto stoi, a paliwo potrzebne jest tylko do podtrzymania spalania. Najniższe możliwe obroty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Gru 2009, 01:01

Kupiłem tą nagrzewnicę rok temu. Taka sama. Efekt? Leży zakurzona. Powietrze, które wydmuchiwała - ledwie letnie. Nie nadaje się do niczego. Poza tym jakość wykonania tragiczna. Zdecydowanie odradzam. Wystarczy, że ja wyrzuciłem pieniądze w błoto.
kkuba45
Nowicjusz

09 Gru 2012, 00:07

wiem że odgrzewam kotleta ale żadne auto nie spali w godzine pół litra paliwa a co najmniej 4 litry mam webasto i pali o,4 litra na godzinę a gdzie tu silnik z 4 cylindrami wystarczy w nowszym aucie jechać powoli z górki na biegu jałowym i spojrzeć na kompa na chwilowe spalanie .
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

18 Paź 2019, 12:01

Witam,mam pytanie odnosnie danej nagrzewnicy [link do oferty na Allegro wygasł]. Jest warta zakupu, wystraczy mi do ogrzania garazu? Przegladajac oferty ta najbardziej przykuła moja uwage.
marcinek12345
Obserwowany

18 Paź 2019, 12:50

marcinek12345 napisał(a):wystraczy mi do ogrzania garazu?
Jaki duży masz garaż? Jest jakoś ocieplony, murowany czy blaszak? Nic nie napisałeś więc ciężko jest ocenić czy taka nagrzewnica wystarczy.
Na pewno można sobie przeliczyć moc na ilość m2 do ogrzania i będziesz wiedział ale tu ma sporo czynników wpływ na temperaturę jaką będziesz w stanie uzyskać.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!