Najlepsze automaty

24 Wrz 2019, 17:15

Nigdzie nie mogłem tego znaleźć, jest lista najlepszy kombi, aut do różnych sum czy nawet hatchbacków. Forum podobnie, manual dyskusja na 5 stron, a automat ledwo jedna :roll: Wiem, że w Polsce to taki trochę rarytas i auto bez sprzęgła oraz lewarka zmiany skrzyni biegów to nie auto, ale czy istnieje jakaś lista skrzyń i samochodów, które warto ogólnie kupić? Ceny najróżniejsze, czytałem że Lexus i Chrysler mają dość dobre skrzynie - co prawda określone modele, ale na tym się to wszystko kończy.

Pomijam już opisy typu "multitronic nie jest zły tylko naprawa kosztuje" lub "polecamy DSG w VW", gdzie dane skrzynie to po prostu szroty i nikt normalny nie kupi takiej skrzyni nawet jakby była znacznie lepsza od manualnej :roll: Nie wiem jaki może być powód, by nie zrobić listy aut, które się nadają i można je polecić.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

24 Wrz 2019, 21:17

Taki temat trochę z pupy bo można go rozwinać na naście stron a i tak nic ciekawego się nie dowiesz. Ważny model nie tylko auta ale samej skrzyni, ogólnie cieżko coś porównać na polskim rynku bo przebiegi są bardzo zróżnicowane ( szkoda że nie na licznikach :wink: ) i to co może być dobre w PL będzie beee no bo przebieg zrobił swoje a nie ma nic wiecznego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Wrz 2019, 21:35

Ale w automatach musi być jakiś passat 1.9 tdi, który wytrzyma najdłużej czy opel corsa, której wymiana jest tania :roll: Hmm... może inaczej - jakie auto byś polecił komuś kto kupuje automat i dlaczego? Bo o to w tym wszystkim chodzi :roll:

Dziwne, że ze wskazaniem wadliwych automatów już takich problemów nie ma :roll: Bez względu na przebiegi i całą resztę to dlaczego na podobnej podstawie nie da się wskazać najlepszych?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Wrz 2019, 22:11

Marcel2727 napisał(a):Hmm... może inaczej - jakie auto byś polecił komuś kto kupuje automat i dlaczego? Bo o to w tym wszystkim chodzi

Budżet? 2 000 zł (np. Passat B5 1.9 TDI z archaicznym, powolnym 4-biegowym automatem) czy 200 000 zł (nowy samochód)?
aGradory

24 Wrz 2019, 22:33

Automat 2 tys. :shock: A ja dostałem ostrzeżenie za zapytanie o automat 2.5 tys. :happy:

Proponuje parę przedziałów:
2-5
5-10
10-15
15-20
20-30
40-50
50-70
70-100

Wiem, że sporo ale proponuje 2, 3 i 4 - czyli najpopularniejsze kwoty zakupu auta.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Wrz 2019, 22:49

Przedziały są trochę nie na miejscu, bo ta sama skrzynia może występować w różnych autach różnych segmentów (np. niesławny manual M32 stosowany we fiatach, oplach, alfach, lotusie), czy 6T** (udany automat stosowany w samochodach GM i Ford). Poza tym skrzynia jest zwykle w produkcji kilkanaście lat, jest modernizowana, poprawiana i rozwijana w okresie jej produkcji. Samochód z daną skrzynią może mieć 15 lat (stara alfa warta 500 zł), a może być nowy (warty 150 000 zł), choć to już nie będzie dokładnie ta sama skrzynia, ale jej późniejszy wariant. Lepsza byłaby lista skrzyń z ich ocenami, ale chcąc kupić samochód z określoną skrzynią, można poszukać informacji o niej w Internecie więc po co taka lista?
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...

24 Wrz 2019, 22:51

Bo nie chodzi konkretnie o samą skrzynię, a o auto, co z tego że skrzynia nie popsuje się nawet po 1m. km. skoro silnik popsuje się po 100 tys.? :roll:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Wrz 2019, 23:21

Wszystkich kombinacji silników i skrzyń nikt nie opisze.
aGradory

19 Mar 2020, 21:31

To może dam dwa:
10-20
20-30
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika