Naprawa skrzyni biegów i problem po przebiegu 50tyś. km

27 Lut 2019, 14:43

OSTRZEGAM!!! Strzeście się firmy DEKRAM!!! Gdy zlecałem regenerację skrzyni biegów w firmie DEKRAM na allegro login:"Dekram09" sprzedawca gwarantował że jego skrzynie wytrzymują 200 000km po 50 000km moja skrzynia nadaje się na złom. Zadzwoniłem, sprzedawca bronił się tym że gwarancja minęła i może mi ją naprawić ale na mój koszt co jest absurdalne. 1750zł poszło w błoto. Gdy na koniec rozmowy powiedziałem że wystawię negatywa sprzedawca bezczelnie wyśmiał mnie. Nie dajcie się nabić w butelkę że jego skrzynie są wytrzymałe!!! Szkoda nerwów, czasu i kasy wywalonej w błoto. Wszędzie tylko nie w DEKRAM !!! Gdy wystawiłem NEGATYWNY komentarz na Allego został niezwłocznie usunięty pod pretekstem naruszenia regulaminu więc sprzedawca wbrew pozorom ma same pozytywy jednak nie dajcie się zwieść. :angry: :no:
Hubi12
Nowicjusz

27 Lut 2019, 15:33

Jaka to jest skrzynia?
Co było w niej robione bo jak na naprawę np. automatu to trochę niska cena. Masz taki sam problem jak wcześniej czy inny.
Opisz dokładniej co się dzieje bo na razie nic nie wiemy na temat usterki i skrzyni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lut 2019, 02:03

Skrzynia manualna sześciobiegowa GVS z passata b5 fl 1.9 tdi AVF 131km. Przed regeneracją skrzynia wyła. Regeneracja skrzyń obejmuje ponoć:
-Wymiana Łożysk , Simmeringów , Zębatek na nowe
-Wymiana nitów na mechanizmie różnicowym , uszczelniaczy na nowe
-Wymiana wszystkich zużytych elementów.
Tak twierdzi firma DEKRAM.
Po przejechaniu 50 tys. km przy gwałtownym dodawaniu i odejmowaniu gazu bądź przy zmianie biegów jest duże uderzenie szarpnięcie podobny objaw który występuje przy zerwanych poduszkach silnika przy tym towarzyszy ruszający się lewarek zmiany biegów.Objawy narastały z przebiegiem. Dodam że było wymienione kompletne sprzęgło z dociskiem i kołem dwumasowym, wszystkie poduszki nowe 2 pod skrzynią 2 pod silnikiem i jedna z przodu tzw. odbojnik amortyzatora oraz nowe przeguby :bored:
Hubi12
Nowicjusz

03 Mar 2019, 14:37

Hubi12 napisał(a):przy gwałtownym dodawaniu i odejmowaniu gazu bądź przy zmianie biegów jest duże uderzenie szarpnięcie podobny objaw który występuje przy zerwanych poduszkach silnika
Nie koniecznie może to być np. wina przegubów. Napisałeś że były one zmieniane ale były to przeguby wewnętrzne czy zewnętrzne a może komplet?
Hubi12 napisał(a):ruszający się lewarek zmiany biegów
Rozumiem że jest on luźny ale jeżeli biegi wchodzą dobrze to problemem może być wyrobiony mechanizm lewarka.

Ja bym na twoim miejscu sprawdzi jeszcze te poduszki o że były wymieniane 50tyś. km temu nie znaczy że są jeszcze sprawne.
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Mar 2019, 19:40

Przeguby wymieniane były oba najpierw zewnętrzne potem przy skrzyni bez zmian. Poduszki były wymieniane po tym jak zaczęły się objawy, jakieś 3 tyś. km temu też bez zmian :? jedno znacznie wskazuje na skrzynie, tylko pytanie co tam się dzieje? co został źle złożone? może za duże luzy na łożyskach przy złożeniu były a po przejechaniu tych nieszczęsnych 50tyś wyrobiły się większe?
Hubi12
Nowicjusz

19 Mar 2019, 15:19

Hubi12 napisał(a):może za duże luzy na łożyskach przy złożeniu były a po przejechaniu tych nieszczęsnych 50tyś wyrobiły się większe?
A może łożyska kiepskiej jakości i nie dały rady wytrzymać większego przebiegu. Dzisiaj z dobrymi jakościowo materiałami jest ciężko.
Chcąc to sprawdzić trzeba by było rozebrać skrzynię i zobaczyć co tam się dzieje.
Cichy77
Forumowicz VIP