REKLAMA
Witam,
Proszę o porade. Chce naprawic samochód z OC sprawcy. Wypadek zdarzyl się w Warszawie, gdzie obecnie mieszkam i pracuje, ale samochód jest zarejestrowany w Rawie Mazowieckiej, gdzie jeszcze mieszkałam 4 miesiące temu. Dostalam dziś kosztorys naprawy od rzeczoznawcy PZU (OC sprawcy) i tam sa bardzo niskie stawki roboczogodzinne. Rzeczoznawca już podczas oględzin mowil, ze będą stosowane stawki z miejsca rejestracji pojazdu.
Samochodem moza przejechać maly odcinek, ale na pewno nie do Rawy Mazowieckiej. Zreszta chce naprawiac w ASO Toyoty, gdzie mój samochod już teraz stoi i gdzie były ogledziny.
Czy rzeczoznawca może wymoc stawki z miejsca rejestracji pojazdu? Na kosztorysie jest uwaga, ze stawki roboczogodzinne sa ustalane w oparciu o srednie stawki stosowane przez zakłady naprawcze "na terenie miejsca zamieszkania, siedziby uprawnionego lub miejsca naprawy pojazdu. " Ubezpieczyciel wybral opcje najkorzystniejsza dla siebie. Czy mogę to podwazyc? Argumentujac np. ze inaczej musza mi pokryc holowanie do Rawy Mazowieckej (czego akurat bym realnie nie chciała)?
Sylwia