Problem ubezpieczenie oc

16 Paź 2015, 23:07

Witam, jest to mój pierwszy temat także prosze o wyrozumiałość :).

Sprawa wygląda tak, posiadam samochod od roku skonczylo mi sie oc ktore mialem po poprzednim wlascicielu (auta nie przerejestrowalem), wiec chcialem z automatu przedluzyc oc, mam zwyzke 50% za kolizje ktora byla ponad dwa lata temu, od 2lat spokoj, jednak nie posiadam znizek bo samochody zawsze byly zarejestrowane na ojcaa ja nie bylem wspolwlascicielem. no i zaniemowilem gdy uslyszalem ceny z ubezpiczalni, jest to miedzy 5-6tysiecy za rok oc, jest to wiecej niz wart samochod, a nie mam mozliwosci przerejestrowania auta na kogos ze znizkami, wiec jedynym wyjsciem jest chyba sprzedaz auta, i tutaj mam pytanie samochod nie posiada juz oc od tygodnia, jezeli uda mi sie sprzedac auto w miare szybko to jestem w stanie uniknac czesciowo kary za brak oc? Pozdrawiam
toretto94
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 10 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Prelude
Silnik: F20A4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Paź 2015, 22:07

Jeżeli uda Ci się sprzedać auto przed upływem 14 dni wtedy kara będzie wynosić 1750 zł. Jeśli 15 dni i dłużej to wtedy już pełna kara 3500 zł :/ Jeśli otrzymasz wezwanie do zapłaty to zawsze można się od tego jeszcze odwołać (powołując np. na trudną sytuację materialną, niewiedzę etc). Druki odwołań znajdziesz na stronie UFG.
Z drugiej strony może warto zrobić dokładne porównanie ofert OC? Wejdź na naszą porównywarkę mFind.pl i wykonaj kalkulację. Wydaje nam się, że z pewnością znajdziesz sporo tańszą ofertę, zawsze też można rozbić płatność na raty :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

27 Paź 2015, 10:35

Ja również poleciłabym w takiej sytuacji poszperać w ofertach TU, kalkulatory są dość skuteczne. Moja rada tylko taka, że nie zawsze tańsze ubezpieczenie jest dobre, może lepiej zastanowić się nad nieco droższym
sylwia4012
Nowicjusz

Auto: golf IV
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...
    Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...