Seat Marbella / Kupno, sprzedaż pośrednia

02 Lis 2015, 23:25

Witam, wczoraj stałem się nowym właścicielem pojazdu Seat Marbella 1992r. Auto kupiłem w przyzwoitym stanie za cenę bardzo okazyjną bo 350 zł, posiada przegląd do przyszłego roku do października i ubezpieczenie do przyszłego roku do kwietnia. :) Oczywiście umowa również była spisana. No i teraz mam właściwie 2 pytania dotyczące tego co jako nowy właściciel jestem zobowiązany zrobić i drugie pytanie związane z pierwszym że chciałbym te auto na dniach sprzedać z zyskiem około 200 zł i czy istnieje jakaś możliwość sprzedaży pośredniej i na czym ona polega i co ja muszę w tej sprawie zrobić.
Z góry dziękuje za odpowiedź :D
alkaiczny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 11 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW 730i
Silnik: 3.5 i 240KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997
0

03 Lis 2015, 03:37

alkaiczny napisał(a):jako nowy właściciel jestem zobowiązany zrobić

Zgłosić aktualnemu ubezpieczycielowi kupno samochodu który może zrobić rekalkulację składki OC według twoich zniżek. Dalej powinieneś opłacić jeżeli jest to umowa kupna-sprzedaży podatek 2% w urzędzie skarbowym. Następnie idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz auto na siebie,

alkaiczny napisał(a):czy istnieje jakaś możliwość sprzedaży pośredniej i na czym ona polega i co ja muszę w tej sprawie zrobić.
Możesz sprzedać samochód bez problemu jednak jeżeli na nim zarobisz to będziesz musiał zapłacić od tego podatek od wzbogacenia. Jak byś to zrobił po pół roku użytkowania to już wtedy jak dobrze pamiętam nie płacisz takiego podatku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
1

03 Lis 2015, 21:29

Kacper napisał(a):Możesz sprzedać samochód bez problemu jednak jeżeli na nim zarobisz to będziesz musiał zapłacić od tego podatek od wzbogacenia. Jak byś to zrobił po pół roku użytkowania to już wtedy jak dobrze pamiętam nie płacisz takiego podatku.

Okej, a przed sprzedażą auta czy jestem zobowiązany iść do ubezpieczyciela i do wydziału komunikacji poinformować ich czy coś spełnić jako nowy właściciel a zarazem jak bym go chciał sprzedać, czy też przy sprzedaży auta mnie to nie obowiązuje i dopiero nowego właściciela?
alkaiczny
Nowicjusz

0

05 Lis 2015, 09:56

Odświeżam :_)
alkaiczny
Nowicjusz

0

05 Lis 2015, 18:48

Po sprzedaży auta zgłaszasz jak najszybciej ten fakt ubezpieczycielowi, oraz dostarczasz umowę kupna-sprzedaży do WK :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
1

05 Lis 2015, 21:19

Okej, dziękuje za odpowiedzi, myślę że wszystko co chciałem się dowiedziałem :) Temat do zamknięcia.
alkaiczny
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...