Następca Avensisa T25 do 50 000

12 Maj 2022, 11:52

kouczan napisał(a):Witam.
Mam jeszcze dodatkowe pytania. Oglądaliśmy trochę tych samochodów i żonie wpadły w oko francuzy. Peugeot 308/508 i Renault Megane. Czy to dobry wybór. Internety mówią, że w 308/508 średnio z dobrym benzynowym silnikiem. Natomiast w Megane poza polecanym 1.6, są jeszcze te małe silniki 1.2 TCE - warto w ogóle się nad tym zastanawiać?
No i kolejne pytanie. Absolutny faworyt mojej żony: Honda Civic 1.8 Sport
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... Ex6Tg.html
Pytam o to konkretne ogłoszenie, bo do Poznania mam kawałek. Warte rozważenia? Jest tu ktoś na forum, kto by ogarnął obejrzenie takiego samochodu, lub czy możecie polecić konkretną firmę?
Pozdrawiam

A ja podrzucę zupełnie inaczej. Może jednak Mondeo albo Focus? Dla mnie również dość fajne autka.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2023, 11:58

Witam.
Piszę ponownie, gdyż z różnych względów nie kupiłem jeszcze następcy mojej wysłużonej Avensis.
Wracam z tematem i pytaniami.
Przez ten czas budżet z konieczności się zwiększył. Mam na auto ok. 60k. Założenia są następujące:
- benzyna
- liftback lub małe kombi (tak aby w razie LPG do bagażnika coś poza kołem zapasowym wlazło)
- silnik tolerujący LPG
- z wyposażenia must have: klima dwustrefowa, czujniki cofania, tempomat
- automat byłby plusem
Przez długi czas byliśmy nastawieni na dwa typy:
- Civic IX (tourer) 1.8
- Megane 1.6 Sce - kombi
Niestety nie za wiele jest tych aut a jak coś sensownego wskoczy to cena zwala z nóg. Myślicie, że to dobry wybór czy może mielibyście jeszcze jakieś propozycje?
Co sądzicie o Mondeo V 1.5 EcoBoost? Może jeszcze coś innego?
kouczan
Nowicjusz

Auto: Toyota Avensis T25

06 Sty 2023, 12:25

A dlaczego nie wziąłeś pod uwagę Avensisa T27? Tu masz silniki 1.8 i 2.0 bardzo dobrze tolerujące LPG. Moim zdaniem to dobry następca modelu T25 który użytkujesz lub użytkowałeś.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Sty 2023, 12:35

Poza chęcią zmiany marki, T27 odrzuciłem, ponieważ w sedanie nie ma wersji liftback, a kombi jest jakieś duże (wiem, że Mondeo V nawet w liftbacku jest dłuże, ale jakoś tak zgrabniej wygląda:)). Pewnie jak by T27 było w wersji liftback to bym się nawet nie zastanawiał. No i Avensis w nowszym roczniku przekracza budżet.
kouczan
Nowicjusz

Auto: Toyota Avensis T25