REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wierz mi, że kontrola oleju i bezawaryjna jazda może Ci się przypomnieć i zatęsknisz za tymkouczan napisał(a):Dokładnie. Znudziło mi się już dolewanie oleju co tankowanie
No to może o segment niżej i tu masz Aurisa w hatchbacku z silnikiem 1.6 Valvematic lub Hyundai i30 1.6 GDI lub 1.4 MPI Kappa oba silniki dobre a ten drugi idealny pod np. LPG. Idąc dalej można by było skłonić się w kierunki Kii Ceed, Mazdy 3 czy Hondy Civic, a nawet Renault Megane. W tych samochodach są silniki benzynowe które można wybrać i nie powinny sprawiać większych problemów.kouczan napisał(a):Sedan z normalną klapą bagażnika odpada. Co mi po pojemnym bagażniku jak nic większego gabarytowo tam nie zapakuje. Co do kombiaka to mimo wszystko za duży. Samochód ma służyć żonie na dojazdy do pracy plus trochę ruchu po mieście i ewentualnie weekendowe lub wakacyjne wyjazdy.
Tylko tu nie bardzo jest jak wybierać w benzynie bo ciężko o sensowny silnik i zamiast dolewania oleju mogą okazać się większe koszty eksploatacji pomijając samo paliwo.air40 napisał(a):Audi A5 Liftbeck
Przy takich dystansach nie warto. Dodatkowo zobacz co się dzieje z cenami o ile droższy jest ON no a do tego jeszcze trzeba doliczyć w nowych dieslach adblue.kouczan napisał(a):Czy warto iść w diesla jeżeli na co dzień samochód będzie wykorzystywany na dojazdy do pracy (9km w jedną stronę po mieście)?
Civic to ciekawa propozycja ale zawieszenie może umęczyć, na trasie za to bardzo fajnie się prowadzi.kouczan napisał(a):Myślałem o Civicu, spoko silniki 1.8, boję się jedynie twardego zawieszenia no i żona powiedziała, że VIII średnio jej się w środku podoba. IX zaś mnie nie odpowiada z zewnątrz.
Rokiko napisał(a):Jakoś nie mam przekonania że 508 będzie mniej awaryjna od Avensisa
kouczan napisał(a):Z tą bezawaryjnością Avensisa tak bym się nie rozpędzał. Odkąd go posiadam (3 lata) wymieniłem już sprzęgło, czujnik ABS, sondę lambda, akumulator, gumy przegubów, półoś, niezliczoną ilość żarówek p21
kouczan napisał(a):wlałem ponad 50l oleju
kouczan napisał(a):co myślicie o C5? Tam chyba trafia się bagażnik typu liftback, tylko chyba jedyny rozsądny silnik to 2.0 diesel?
Civic 1.8 przy jeździe w koło komina też potrafi wciągnąć trochę oleju lub jak go się wyżej kręci. Pozostałe ok. Możesz to tego dorzucić Corolle/Aurisa 1.6 Valvematic.kouczan napisał(a):Laguna 2.0 lub 2.0T - OK
i30/i40/Ceed - OK
Civic VIII 1.8 - OK ?
Czy może jeszcze coś wartego oglądnięcia jest?