Następca Avensisa T25 do 50 000

08 Kwi 2022, 08:18

Witam.
Przymierzam się do zmiany swojej Toyoty Avensis T25 (2005 r.). Szukam samochodu w przedziale 40-50k.

Benzyna/diesel: tu moje pierwsza wątpliwość. Do tej pory jeździłem tylko benzyniakami. Czy warto iść w diesla jeżeli na co dzień samochód będzie wykorzystywany na dojazdy do pracy (9km w jedną stronę po mieście)?

Jeżeli chodzi o segment to szukam coś w stylu Avensisa - sedan z pojemnym bagażnikiem (koniecznie liftback) lub jakieś małe kombi.

Prosiłbym o doradzenia za jakimi modelami powinienem się rozglądać.

Michał
kouczan
Nowicjusz

Auto: Toyota Avensis T25

08 Kwi 2022, 09:03

Może warto by było pójść w Avensisa T27 choć nie ma tu wersji liftback i zostaje tylko sedan lub kombi.

Jaki masz silnik w tym swoim obecnym Avensisie, 1.8 w benzynie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Kwi 2022, 09:12

Jaki masz silnik w tym swoim obecnym Avensisie, 1.8 w benzynie?

Dokładnie. Znudziło mi się już dolewanie oleju co tankowanie :)

Może warto by było pójść w Avensisa T27 choć nie ma tu wersji liftback i zostaje tylko sedan lub kombi.

Sedan z normalną klapą bagażnika odpada. Co mi po pojemnym bagażniku jak nic większego gabarytowo tam nie zapakuje. Co do kombiaka to mimo wszystko za duży. Samochód ma służyć żonie na dojazdy do pracy plus trochę ruchu po mieście i ewentualnie weekendowe lub wakacyjne wyjazdy.
kouczan
Nowicjusz

08 Kwi 2022, 12:40

kouczan napisał(a):Dokładnie. Znudziło mi się już dolewanie oleju co tankowanie
Wierz mi, że kontrola oleju i bezawaryjna jazda może Ci się przypomnieć i zatęsknisz za tym :mrgreen:
Miałem taki samochód z tym silnikiem i pamiętam że tam oprócz kontroli oleju która trzeba było skrupulatnie pilnować nic się nie działo poważnego.

kouczan napisał(a):Sedan z normalną klapą bagażnika odpada. Co mi po pojemnym bagażniku jak nic większego gabarytowo tam nie zapakuje. Co do kombiaka to mimo wszystko za duży. Samochód ma służyć żonie na dojazdy do pracy plus trochę ruchu po mieście i ewentualnie weekendowe lub wakacyjne wyjazdy.
No to może o segment niżej i tu masz Aurisa w hatchbacku z silnikiem 1.6 Valvematic lub Hyundai i30 1.6 GDI lub 1.4 MPI Kappa oba silniki dobre a ten drugi idealny pod np. LPG. Idąc dalej można by było skłonić się w kierunki Kii Ceed, Mazdy 3 czy Hondy Civic, a nawet Renault Megane. W tych samochodach są silniki benzynowe które można wybrać i nie powinny sprawiać większych problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Kwi 2022, 12:39

Audi A5 Liftbeck
air40
Nowicjusz

09 Kwi 2022, 13:01

air40 napisał(a):Audi A5 Liftbeck
Tylko tu nie bardzo jest jak wybierać w benzynie bo ciężko o sensowny silnik i zamiast dolewania oleju mogą okazać się większe koszty eksploatacji pomijając samo paliwo.
kouczan napisał(a):Czy warto iść w diesla jeżeli na co dzień samochód będzie wykorzystywany na dojazdy do pracy (9km w jedną stronę po mieście)?
Przy takich dystansach nie warto. Dodatkowo zobacz co się dzieje z cenami o ile droższy jest ON no a do tego jeszcze trzeba doliczyć w nowych dieslach adblue.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...

27 Kwi 2022, 14:22

Okazuje się, że dolewanie oleju to nie jedyna bolączka mojej Avensis, tak więc czas na zmianę najwyższy.
Myślałem o Civicu, spoko silniki 1.8, boję się jedynie twardego zawieszenia no i żona powiedziała, że VIII średnio jej się w środku podoba. IX zaś mnie nie odpowiada z zewnątrz.
Pozostaje więc kombi skoro nie ma dobry liftbacków.
Teraz tylko czego szukać: 508, i30 (i40), Ceed, Megane. Jest coś w benzynie wartego polecenia?
kouczan
Nowicjusz

27 Kwi 2022, 16:48

kouczan napisał(a):Myślałem o Civicu, spoko silniki 1.8, boję się jedynie twardego zawieszenia no i żona powiedziała, że VIII średnio jej się w środku podoba. IX zaś mnie nie odpowiada z zewnątrz.
Civic to ciekawa propozycja ale zawieszenie może umęczyć, na trasie za to bardzo fajnie się prowadzi.

Jakoś nie mam przekonania że 508 będzie mniej awaryjna od Avensisa :) i30, Ceed i Megane będą mniejsze od Avensisa ale jak już byś w nie celował to w tych pierwszych dwóch silniki GDI nie powinny być problematyczne jest też słabszy silnik 1.4 MPi praktycznie bezobsługowy. Co do Megane to jak dobrze pamiętam były tu silniki 1.6 konstrukcji Nissana o oznaczeniu SCe które były sprzedawane jako nowe nawet z instalacjami LPG.

Patrząc na Hyundai i40 to tu masz dwa silniki w benzynie do wyboru, więcej pisałem na ten temat hyundai-i40-kombi-jaki-silnik-vt123786.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Kwi 2022, 20:44

Rokiko napisał(a):Jakoś nie mam przekonania że 508 będzie mniej awaryjna od Avensisa :)

Z tą bezawaryjnością Avensisa tak bym się nie rozpędzał. Odkąd go posiadam (3 lata) wymieniłem już sprzęgło, czujnik ABS, sondę lambda, akumulator, gumy przegubów, półoś, niezliczoną ilość żarówek p21 i wlałem ponad 50l oleju :)

A co myślicie o C5? Tam chyba trafia się bagażnik typu liftback, tylko chyba jedyny rozsądny silnik to 2.0 diesel?
kouczan
Nowicjusz

27 Kwi 2022, 21:08

kouczan napisał(a):Z tą bezawaryjnością Avensisa tak bym się nie rozpędzał. Odkąd go posiadam (3 lata) wymieniłem już sprzęgło, czujnik ABS, sondę lambda, akumulator, gumy przegubów, półoś, niezliczoną ilość żarówek p21

To życzę Ci takich "awarii" w każdym aucie :D

kouczan napisał(a):wlałem ponad 50l oleju

Niestety kupiłeś auto z wadą fabryczną.

kouczan napisał(a):co myślicie o C5? Tam chyba trafia się bagażnik typu liftback, tylko chyba jedyny rozsądny silnik to 2.0 diesel?

:D tu nie będzie tak poważnych awarii :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Kwi 2022, 09:37

No to ci powiem, że rzeczywistście grube awarie. Chciałoby się napisać żebyś sobie kupił rower ale trzeba zaznaczyć, że musi on być raczej z niskiej półki bo utrzymanie w dobrym stanie czegoś lepszego będzie droższe niż tego avensisa.

A na poważnie to zejdź na ziemię, masz stare auto, które na blacie ma pewnie 250+ więc po prostu się zużyło. Akumulatora nawet nie skomentuję, sprzeglo to normalne zużycie, jak się gumy przegubów rozsypały ze starości to się trzeba cieszyć, ze same przeguby są mocne. "Awarii" to miałeś tyle co czujnik, lambda i ta półoś. Kwestia oleju jest powszechnie znana i kiedy kupowałeś auto tak samo wszyscy o niej wiedzieli. Swoją drogą jeśli przez 3 lata wlałeś 50L to nawet zakładając zużycie na poziomie dymu za autem to te ~40kkm zrobiłeś więc tak, twój samochód biorąc pod uwagę jego wiek i prawdopodobny przebieg jest bezawaryjny.

Jeśli jednak nie zgadzasz się z takim podejściem to nie szukaj niczego poza nią/hyundai z silnikami mpi. No może jeszcze fiat tipo

Laguna to liftback [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mondeo też
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Kwi 2022, 09:58

Ja nie twierdzę, że Avensis to złe auto. Gdyby nie ten apetyt na olej jeszcze bym nim jeździł, ale irytuje mnie pilnowanie bagnetu, szczególnie, że jeździ nim żona i często jej się o tym zapomina. Po prosty ktoś tu pisał o bezobsługowej jeździe więc napisałem, że coś tam jednak trzeba było zrobić.
Niestety ale nie jestem za pan brat z motoryzacją więc liczę na pomoc forumowiczów. Silnika MPI nie chcę, bo żona ma cieżką nogę więc jak kupię jej takiego muła to mnie zje żywcem :)
Czyli zbierając powyższe posty do kupy
C5 - odpada
Mondeo - odpada (nie podoba mi się wnętrze)
Laguna 2.0 lub 2.0T - OK
i30/i40/Ceed - OK
Civic VIII 1.8 - OK ?
Czy może jeszcze coś wartego oglądnięcia jest?
kouczan
Nowicjusz

28 Kwi 2022, 10:04

Miałem takiego Avensisa i brał prawie litr oleju na 1000km. Zrobiłem na nim test bo wyglądało na to że pierścienie zapieczone. Po trzech czy czterech płukankach silnika i aplikowaniu preparatu do uwalniani pierścieni przez gniazda od świec o dziwo spalanie oleju spadło do około 300ml co uważałem już za akceptowalne w tym silniku. Zalałem pełnym syntetykiem choć jak kupiłem go był zalany jakimś półsyntetykiem kiepskiej jakości. Właściciel powiedział ze oleju nie wymienia tylko dolewa bo przecież go tyle schodzi że praktycznie cały czas jest tak jak by jeździł na nowym :) nie dał sobie przetłumaczyć że to tak nie działa.

Po tych zabiegach silnik całkiem nieźle pracował i palił jak na kombi w trasie około 7 litrów benzyny więc to duży plus.

Przebieg był 250tkm+ więc kilka rzeczy trzeba było w nim zrobić ale po tym przejechał ponad 50tkm do 300tkm bez żadnej awarii. Później zmienił właściciela.

Co do żarówek nie wiem jakie zakładałeś ale u mnie nie było tego problemu, fakt jest taki że często w kupionych używanych samochodach wymieniam je nawet jak nie są przepalone.

@franccc ciekawe jest to że w moim Avenie którego miałem przy przepalaniu nawet litra oleju na 1000km jadąc za nim z tyłu nie było widać praktycznie dymu nawet przy mocniejszym wciśnięciu. Jedyne co to tura wydechowa była okopcona w takiej sadzy.

@kouczan policz teraz to co wymieniłeś kosztowo to wyjdzie ile wsadziłeś w niego kasy. Moim zdaniem na szybko licząc te naprawy wraz z dolewaniem oleju nie przekroczyły 5tkm co w dieslu może oznaczać jedno podejście do naprawy :)

kouczan napisał(a):Laguna 2.0 lub 2.0T - OK
i30/i40/Ceed - OK
Civic VIII 1.8 - OK ?
Czy może jeszcze coś wartego oglądnięcia jest?
Civic 1.8 przy jeździe w koło komina też potrafi wciągnąć trochę oleju lub jak go się wyżej kręci. Pozostałe ok. Możesz to tego dorzucić Corolle/Aurisa 1.6 Valvematic.
Rokiko
Forumowicz VIP

12 Maj 2022, 10:39

Witam.
Mam jeszcze dodatkowe pytania. Oglądaliśmy trochę tych samochodów i żonie wpadły w oko francuzy. Peugeot 308/508 i Renault Megane. Czy to dobry wybór. Internety mówią, że w 308/508 średnio z dobrym benzynowym silnikiem. Natomiast w Megane poza polecanym 1.6, są jeszcze te małe silniki 1.2 TCE - warto w ogóle się nad tym zastanawiać?
No i kolejne pytanie. Absolutny faworyt mojej żony: Honda Civic 1.8 Sport
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pytam o to konkretne ogłoszenie, bo do Poznania mam kawałek. Warte rozważenia? Jest tu ktoś na forum, kto by ogarnął obejrzenie takiego samochodu, lub czy możecie polecić konkretną firmę?
Pozdrawiam
kouczan
Nowicjusz

12 Maj 2022, 11:09

Przebieg nie wysoki jak na 10 lat jak udokumentowany tak jak pisze sprzedający to warto się zainteresować bo wygląda na zdjęciach całkiem nieźle. Honda jest dosyć specyficzna i warto się nią przejechać i zobaczyć czy pasuje bo znam parę osób które po jeździe zrezygnowały, z racji na dosyć twarde zawieszenie. W trasie fajnie się sprowadzi ale w mieście może być to uciążliwe. Bagażnik jak na tą klasę naprawdę spory.

Widzę że jest już zarejestrowane więc poproś o podanie numeru rejestracyjnego i sprawdź sobie na historiapojazdu.gov.pl poza tym ja bym jeszcze sprawdził VIN w AutoDNA możesz przez forum w zakładce sprawdź VIN.
Rokiko
Forumowicz VIP