Następca Mazdy 6, 40-45tys.

28 Sty 2022, 15:21

Szukam następcy Mazdy 6 I (automat, pb+lpg).
Budżet: 40-45tys.
Nadwozie: Sedan, Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Pojemność silnika: Bez znaczenia
Rodzaj paliwa: Bez znaczenia
Rocznik: Bez znaczenia

Czas na zmianę mojej Mazdy 6, szukam czegoś co będzie szybsze (2.0 MZR 147KM). Kupiłem 2 lata temu to auto, w którym ktoś już założył instalację LPG, jak do tej pory nie miałem problemów z instalacją.
Tylko ze skrzynią, którą trzeba było wymienić i koszta jak na Mazdę mnie trochę zdziwiły.
Mimo wszystko i tak potrzebuję auta w takim zestawieniu czyli ze skrzynią automatyczną i silnikiem nadającym się do lpg lub diesel?

Wstępnie rozważałem opcję Volvo S80 II lub S60 II ale z tego co widzę auta mają dużą średnicę zawracania i promień skrętu porównując do np. Opla Insigni, którego biorę też pod uwagę. Zwracam na to uwagę ze względu na to, że poruszam się głównie po mieście.
Mam dwa typy:
Audi A5 I Coupe 3.0 TDI 240KM
Opel Insignia I Sedan 2.8 V6 Turbo ECOTEC 260KM

Co o tym sądzicie?
Szczepan890
Nowicjusz

28 Sty 2022, 15:36

Różnica 30cm na średnicy zawracania jest "duża"?

Szczepan890 napisał(a):Audi A5 I Coupe 3.0 TDI 240KM
Opel Insignia I Sedan 2.8 V6 Turbo ECOTEC 260KM

Szczerze? Dramatyczne pod względem kosztów utrzymania. Sprawdzałeś ile kosztuje wymiana rozrządu w insigni?

Poszukaj sobie lexusa GS 300/450h
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2022, 14:14

Autocentrum pokazuje mi, że na średnicy zawracania różnica jest +12.5 m.

Nie sprawdzałem szczerze powiedziawszy szukałem tyle co na otomoto co jest z opcji w lpg i czymś mocniejszym pod maską.
Lexus GS chyba w tym przypadku tylko 450h, bo 300 ciężko z lpg?
Szczepan890
Nowicjusz

30 Sty 2022, 14:25

Szczepan890 napisał(a):300 ciężko z lpg?

Ciężko i drogo.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sty 2022, 16:51

Szczepan890 napisał(a):Autocentrum pokazuje mi, że na średnicy zawracania różnica jest +12.5 m.

Autocentrum nie jest autoryzowanym źródłem wiedzy, średnica zawracania jaką masz tam podaną pasuje raczej do ciężarówki.

Zerknij sobie też na mercedesa W204 1.8K
franccc
Stały forumowicz

01 Lut 2022, 14:22

Znajomy ma tego mercedesa, nie jestem wysoki ale ciasno mi było w środku, fotele też jakoś jakby... Mazda 6 w porównaniu do tego jakby bardziej przypominała sedan niż W204.
A Insignia w tym przypadku z jakim motorem?
Myślałem też po prostu o nowszej Maździe ale 2.5 nie ma w wersji z automatem...
Szczepan890
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AFT - Alternative Fuels Technology
    Rynek branży paliwowej nieustannie poszukuje technologicznych rozwiązań, które pozwolą zasilić auto w sposób jeszcze bardziej nowoczesny oraz dostosowany do norm ekopolityki. Nowe targi paliw alternatywnych ...

02 Lut 2022, 16:31

A takie audi?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bmw
volvo
Szczepan890
Nowicjusz

02 Lut 2022, 16:49

Prawie 5 metrowe audi a6 na pneumatyce a pod maską 3 litrowy silnik na bezpośrednim wtrysku z kompresorem połączony ze stałym napędem 4x4 a to wszystko po to żeby sobie jeździć po mieście? Stan licznika też z grupy tych lekko śmiesznych, strzelam, że nie ma możliwości go w żaden sposób potwierdzić.
BTW wisi też tutaj
Ogólnie się na własne życzenie chcesz wpakować w kłopoty. BMW wcale nie lepsze niż to audi, volvo w teorii trochę rozsądniejsze. Jeśli będziesz wybierał wśród takich sprzętów to jeszcze zatęsknisz za kosztami jak wymiana skrzyni w maździe.
franccc
Stały forumowicz

02 Lut 2022, 17:41

Trochę mnie to sprowadziło na ziemię, dzięki :ok:
Jak w przypadku Forda z automatem?

I Volvo
Szczepan890
Nowicjusz

02 Lut 2022, 18:19

W tym fordzie i Volvo siedzi chyba powershift, który podobnie jak każda skrzynia dwusprzęgłowa będzie wymagał bardzo kosztownej naprawy - Prędzej czy później, to zależy od serwisu i kierowcy. Patrząc na przebieg forda, to może mieć to już za sobą, warto się dowiedzieć.

Natomiast obydwa auta podejrzanie tanie - Zakładać można, że to właśnie kwestia wyeksploatowanego automatu.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Lut 2022, 18:22

Volvo w konfiguracji, która jest dość poszukiwana (do tego silnika można założyć lpg - ogólnie w tym modelu opłaca się to zrobić wyłącznie do dwóch motorów) ale dość tanie. Dlaczego tanie? Bo ze stanów, podstawa to carfax i sprawdzenie jak mocno było rozbite
Co do mondeo nie mam zdania. Musisz poczytać o połączeniu silnika 2.0EB i skrzyni powershift. Na pewno kiedy było nowe to jeździło się tym świetnie ale jeśli po tych 250kkm wymaga inwestycji to nie będzie tanio.

franccc
Stały forumowicz