ja mogę polecić to co używam już wielu lat zmieniając tylko modele na nowsze ,otóż polecam nawigację firmy Garmin ,ja używałem a teraz wożę jako zapasową Garmin 360T a obecnie 765T mam wgraną mapę całej europy z wykupioną dożywotnią (tak to nazywają )aktualizacją dla tej navi ,dodatkowo wgrałem i używam darmowej mapy UMP
UMP to darmowa mapa dla Garminów ,mapa społecznościowa tworzona przez użytkowników dróg jeżeli ktoś chce brac udział w tworzeniu mapy to np. jadąc po drodze której jeszcze nie ma w UMP wysyła info(ślad) na stronę UMP i po paru dniach jest ona dodana w mapie ,ściągasz aktualizację i cieszysz się nowo naniesioną drogą lub odcinkiem drogi w navi .Cały opis co i jak działa jest na stronie mapy . Pierwotnie była to mapa tylko dróg w PL , obecnie są nanoszone drogi z całej UE .Osobiście dawno zrezygnowałem z GPmapy i po PL jeżdżę na mapie UMP ,oczywiście nikt nie musi mnie naśladować ale chciałem pokazać że jest alternatywa i to za darmo
Link do strony z mapą UMP
http://ump.waw.pl/
Jednocześnie pragnę zazanczyć że nie ma idealnych nawi i każda może zaprowadzić w krzaki