Poszukiwana nawigacja

18 Kwi 2009, 14:33

Witam,

Próbuję wybrać dla siebie nawigacje GPS do samochodu. Niestety jest obecnie tyle tego na rynku, w tak różnych cenach ,że łatwo jest się pogubić. Może potrafilibyśie mi coś zaproponować, doradzić.
Oto kiklka moich wskazówek czego poszukuję oraz jak będe wykorzystywał.
poszukuję pzrede wszystkim nawigacji takiej żeby szybko działała oraz wyłapywała sygnał z jak najwiekszej ilości satelit. Chciałbym też mieć możliwość samemu wgrywania map, uaktualnień itp. Nie zalezy mi na dużej ilości dodatkow typu aparat, odtwarzanie mp3, jpg itd. poprostu zwykła dobra nawigacja od calej reszty mam radio,laptopa,aparat fotograficzny. Nie wiem czy to zależy od mapy czy od nawigacji ale przydatne jest samoczynne sciemnainie ekrany po jakiejs godzinie zeby nie rozpraszalo kierowcy jak i jej rozjasnianie w dzień, ekran w którym nawet jak pada słońce to widać.
samochodem nie poruszam się zawodowo a co za tym idzie nawigacja będzie wykorzystywana przezemnie raczej no sporadycznie i w wiekszości w mieście, no ale wiadomo wakacje to i jakieś wyjazdy na wieś, w plener.
Nie ukrywam że wygodniejszy dla mnie byłby ekran wiekszy czyli coś 4,3"
Cena hmmm.... do 400-500zl chciałbym coś znaleźć.

Mam nadzieje że mimo moich wymagań taki GPS istnieje :)
gonzol
Nowicjusz

13 Maj 2011, 00:53

Ja polecam nawigację 4,3 cala od tego allegrowicza: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a trochę kilometrów z nią nabiłem. Uważam że sam GPS jest czuły, wgrana standardowo mapa Polski i Europy (przy czym testowałem tylko Polski, nie jeździłem jeszcze z nią za granicę) jest co najmniej dobra. Nawet kiedy przegapimy jakiś skręt nawigacja nie każe nam natychmiast zawrócić, niestety moja poprzednia nawigacja miała ten problem, potrafiła to robić przez dobrze ponad kilometr, po czym wyznaczała nową trasę, co mieliła przez następny kilometr, tutaj szybciutko wyznacza nam nową trasę chwilkę po minięciu zakrętu który mieliśmy zrobić.
Głośniczki dają radę, mówią głośno i wyraźnie, ekran też jest przejrzysty, nawigacja fabrycznie odblokowana.
A teraz wady...
Bateria jest dość słaba, w zasadzie polecam ją prawie cały czas trzymać w gnieździe zapalniczki, drugą poważną wadą jest długi okres czekania na przesyłkę, ja czekałem odrobinę ponad dwa tygodnie (wysyłka z Chin).
Tak czy inaczej uważam że nawigacja od norpen007 jest godna uwagi.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 14 Maj 2011, 07:12, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MITSUBISHI Concept GR-HEV pickup z napędem hybrydowym
    Od początku prac badawczo-rozwojowych nad elektrycznymi rozwiązaniami transportowymi w 1966 roku działania firmy Mitsubishi Motors Corporation wynikały z przekonania, że pojazdy z napędem elektrycznym powinny z czasem stanowić ...