Nawigacja

26 Cze 2010, 10:44

Witam.
Odrazu piszę że nie mam zielonego pojęcia o nawigacji.
Już kilka razy się nad tym zastanawiałem.
Często słyszę że nawigacja może wprowadzić w "Maliny"
Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez piotr2273, 29 Cze 2010, 17:33, edytowano w sumie 1 raz
piotr2273
Aktywny

26 Cze 2010, 10:51

Wyobraź sobie, że satelity które sterują tą nawigacja mają jeszcze miliony innych użytkowników których muszą pilnować ale to jeszcze nic bo ta technologia praktycznie się nie myli zazwyczaj jest to czysty błąd nawigacji bo źle odczytała dane z owego satelity albo ma wgrana tak stara mapę, że niektóre drogi już nie istnieją i jest się w malinach no i w końcu tanie i słabej jakości same odbiorniki, nawigacja to tylko fajny dodatek trzeba używać głowy i rozsądku jak się jedzie i nie ufać w 100% małej puszcze elektroniki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Cze 2010, 17:36

Brat ma tomtoma i nową mapę,z 2 miesiące temu wgrywał,w Polsce jej nie używa,
natomiast w Niemczech często naprowadza na np. chodnik dla pieszych,
ścieżkę rowerową,leśne drogi.
piotr2273
Aktywny

28 Cze 2010, 22:47

Ja kiedyś jak jechałem z wujkiem przez Warszawę to był taki przypadek z nawigacją. Jedziemy ulicą (nie wiem jaką bo mieszkam 240 km o stolicy) bez skrzyżowań. Nad ulicą w poprzek był wiadukt na którym jeżdżą auta, a nawigacje skręć w lewo :shock: . Od tej pory uważam, że nie można bezgranicznie wierzyć nawigacji.
Sor
Początkujący

Miejscowość: Chełm

29 Cze 2010, 17:39

Satelity nie mają za bardzo nic wspólnego z wprowadzaniem kierowcy w błąd - satelita podaje sygnał i albo on jest albo go nie ma.
W błąd wprowadzają mapy lub brak ich aktualizacji. Oprócz tego dochodzą remonty, zakazay i nakazy na drogach, których z powodu np. wspomnianych remontów nie ma na mapie. Są nowe drogi, nowe węzły, skrzyżowania itd. Dlatego nalezy aktualizowac mapy jak tylko pokaże się nowa aktualizacja. A od czasu jednej aktualizacji do drugiej, zarządca może pozmieniać organizację ruchu na drodze i już mapa z nawigacji mija się z rzeczywistością. Czasami zdarza się też, że jak jest słaba mapa ( producent ma gdzieś kierowców i robi mapy tylko po to, żeby zarobić ) to np. głos z nawi każe skręcić w prawo, a tam jest zakaz, albo droga się kończy itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Maj 2011, 00:36

Ja polecam nawigację 7 cali stąd Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a trochę kilometrów z nią nabiłem. Sam GPS należy do czułych, wgrana standardowo mapa Polski i Europy (przy czym testowałem tylko Polski i Słowacji) jest co najmniej dobra, sytuacje typu spóźnione / za wczesne skręć w prawo nie zdarzają mi się tak często jak to miałem z Mio pożyczonym od kumpla. Nawet kiedy przegapimy jakiś skręt nawigacja nie drze "zawróć" przez najbliższy kilometr, tylko od razu wyznacza nową trasę (Mio miał tak samo - tyle dobrego, szkoda tylko że kilka razy wywiódł mnie w czyjeś pole orne...).
Głośniczki dają radę, mówią głośno i wyraźnie, ekran też jest przejrzysty, nawigacja fabrycznie odblokowana.
A teraz wady...
Bateria jest dość słaba, w zasadzie polecam ją prawie cały czas trzymać w gnieździe zapalniczki, drugą poważną wadą jest długi okres czekania na przesyłkę, ja czekałem odrobinę ponad dwa tygodnie (wysyłka z Chin).
Tak czy inaczej uważam że nawigacja z droptrend.com jest godna uwagi.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 12 Maj 2011, 00:46, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...