Nie chcą wydać dowodu rejestracyjnego

13 Paź 2020, 14:54

Byłem dziś w wydziale komunikacji odebrać dowód rejestracyjny ponieważ przerejestrowywałem samochód no ale okazało się że nie wydadzą mi dowodu ponieważ skończył się przegląd. Problem w tym że ten samochód na chwilę obecną przeglądu nie przejdzie a ja nie zamierzam wkładać nic w ten samochód ponieważ chciałbym się go pozbyć. Za niecały miesiąc kończy się również oc. Czy jest jakaś opcja żeby w tej sytuacji wyzłomować samochód lub pozbyć się go? Nie chce już w to nic wkładać ponieważ ten samochód sie sypie a mam inny na oku.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

13 Paź 2020, 15:17

Niestety - bez aktualnego przeglądu auta nie przerejestrujesz i nie dostaniesz nowego DR.
Jak nie chcesz już nic wkładać w to auto to najlepszym wyjściem jest tak jak piszesz w tej sytuacji zezłomowanie. Ale jak chcesz to zrobić to musisz zanim skończy się OC.
Nie wiem jak jest obecnie, ale kiedyś żeby zezłomować auto bez DR potrzebne było poświadczenie, które dostawało się od ręki w WK.
Zadzwoń na stację demontażu, powiedz o co chodzi i oni ci powiedzą jakie dokumenty będą ci potrzebne, bo siedzą w tym na bieżąco.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2020, 15:53

MotoAlbercik napisał(a):Zadzwoń na stację demontażu
Mam do Ciebie pare pytań a mianowicie:
1/ samochód jest zarejestrowany na Ciebie czy to nowy nabytek
2/ jeżeli nowy nabytek to z innego terenu czy zarejestrowany w tym samym WK gdzie Ty będziesz odbierał nowy-stary DR....
3/w przypadku jeżeli jest ten sam WK /nie musisz wtedy zmieniać TR....!!/ i jak się okaże że DR jest wymagany przy złomowaniu to może pobrać PC niby celem wykonania badania technicznego....Z automatu dostajesz wtedy ważność tego PC na 30 dni.....
4/ wszystko zależy od tego co się dowiesz w firmie wykonującej złomowania......
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...
    Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...