Tablica za szybą

08 Paź 2020, 07:33

Cześć, mam takie pytanie odnośnie tablicy rejestracyjnej, czy może być ona umieszczona za przednią szybą? Niektórzy mówią, że tak, że nie, że zależy na kogo się trafi itd. Jest gdzieś w przepisach napisane, że nie można w to miejsce jej tam włożyć? Chciałbym usłyszeć opinie o tym, a może ktoś z was tak jeździł, to prosiłbym o wypowiedzenie się na ten temat.
Ciastek140
Początkujący

0

08 Paź 2020, 08:08

Jazda z legalną, wydaną przez uprawniony organ tablicą rejestracyjną i umieszczoną w innym niż przeznaczone konstrukcyjnie do tego miejsce, jest wykroczeniem. Czyli odpowiadając na twoje pytanie to, TAK możesz dostać mandat jadąc z umieszczoną tablicą za przednią lub tylną szybą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

08 Paź 2020, 09:23

Zgadza się - ustawa jasno i wyraźnie określa, gdzie ma być umieszczona tablica rejestracyjna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

08 Paź 2020, 13:01

A ile wynosi mandat za tablicę za szybą? Pytam z ciekawości :D
malmon3
Aktywny

0

08 Paź 2020, 13:19

malmon3 napisał(a):A ile wynosi mandat za tablicę za szybą?
Jak będziesz miał bliższe spotkanie z "smerfami"to się dokładnie dowiesz.... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
0

08 Paź 2020, 15:57

A w przepisach nie jest napisane, że ma ona być umieszczona z przodu pojazdu i być widoczna? Bo tak czysto teoretycznie to tablica za szybą jest widoczna.
Ciastek140
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe podjazdy - czy są one trudne do pokonania?
    Zimą nie trzeba wyjeżdżać w góry, by doświadczyć problemów z pokonaniem stromego wzniesienia. Już oblodzony czy zaśnieżony wyjazd z garażu podziemnego może okazać się wyzwaniem. Jak sobie z nim poradzić? Intensywne ...

08 Paź 2020, 16:17

Ma być umieszczona w miejscu konstrukcyjnym przeznaczonym na nią. Za szybą jest widoczna jak stoisz przy samochodzie a jak odejdziesz kawałek to już często jej nie widać bo tu jest jeszcze kwestia załamania światła.

Mandat chyba coś około 100zł ale pewien nie jestem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

08 Paź 2020, 17:06

Ciastek140 napisał(a):A w przepisach nie jest napisane, że ma ona być umieszczona z przodu pojazdu i być widoczna?
Nie wiem co czytałeś i gdzie.Żebyś trochę sobie ten temat rozjasnił to poczytaj Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dn.11.12.2017r.w sprawie rej. i oznaczenia pojazdów a w szczególności par.35 pkt.1.......Przyjemnej lektury...... :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

0

09 Paź 2020, 09:27

Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo w taryfikatorze nie ma takiego mandatu. Tutaj już będzie zależało na jakiego policjanta trafisz i jak się będziesz tłumaczył. Aczkolwiek jak można się wytłumaczyć sensownie, że mam tablicę za szybą, a nie w miejscu, gdzie producent samochodu wskazał jej miejsce konstrukcyjnie. Może być tak, że policjant na miejscu każe ci tą tablicę zamontować tam, gdzie ma być. Jak miejsce to jest w jakikolwiek uszkodzone, że uniemożliwia jej montaż, to może się skończyć nawet na odholowaniu auta. Inny policjant może określić to jako zasłanianie tablicy ( pomyśli, że specjalnie chciałeś ją "schować", żeby np. fotoradar jej nie widział. I tu może być już sprawa nie mandatowa, a karna, z KK lub KW.
W tym przypadku wiele zależy od wyobraźni i humoru policjanta. Ale może nie być wesoło.
Załóż tablicę tam gdzie ma być i nie kombinuj, bo prosisz się o niepotrzebne kłopoty. Miejsce konstrukcyjnie przeznaczone na tablicę zazwyczaj jest na środku zderzaka. Z wyjątkiem chyba tylko Alfy, gdzie jest ona z boku zderzaka.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

09 Paź 2020, 09:33

A nie ma innych podobnych mandatów?
Wszak to w pewnym sensie pojazd nie nadający się do jazdy...
Motosk
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Auto: Opel Astra
0

10 Paź 2020, 19:51

Rokiko napisał(a):Jazda z legalną, wydaną przez uprawniony organ tablicą rejestracyjną i umieszczoną w innym niż przeznaczone konstrukcyjnie do tego miejsce, jest wykroczeniem.

Niekoniecznie tak jest bo słowem klucz w ocenie kwalifikacji owego wykroczenia jest słowo klucz " konstrukcyjnie przeznaczone do tego miejsce"
W moim aucie takim miejscem jest właśnie górna część podszybia.Miewam częste kontrole i podczas żadnej nie było z tym problemu :ok:
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997
0

11 Paź 2020, 10:25

fiatcoupe napisał(a):W moim aucie takim miejscem jest właśnie górna część podszybia.

A jakie masz auto?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Paź 2020, 14:42

Jak w awatarze-Fiat Coupe
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

0

11 Paź 2020, 16:08

fiatcoupe napisał(a):konstrukcyjnie przeznaczone do tego miejsce"
Tym miejscem jest tylko i wyłącznie zderzak.Nie wiem gdzie robisz OBT i mnie to nie obchodzi.Bądz pewny jakbyś trafił do mnie to masz pewne"N".... :!:
Ps.Przez 15 lat pracy nie mialem klienta z TR za szybą.Owszem ALFA z TR z lewej strony ale na zderzaku.......!!!!!
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

0

11 Paź 2020, 19:11

Nie dziwie się,że przez 15 lat nie miałeś przyjemności robić przeglądu FC ;-) Nie każdemu jest to dane bo po prostu tych aut jest jak na lekarstwo.No ale moja rada jest taka-zanim komukolwiek kiedykolwiek jak do Ciebie przyjedzie z FC dasz jak to określiłeś "N" sprawdź w którym miejscu w tym aucie producent przewidział miejsce na tablicę.To nie jest moja fanaberia-ja po prostu umieściłem ją tam gdzie jest jej miejsce. Nie mam z tym najmniejszych problemów,kłopotów także podczas kontroli drogowych o czym już tu wspominałem.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

0