Nie duże i oszczędne autko do 18 tysięcy

07 Cze 2011, 13:54

W tym tygodniu zdaję egzamin na prawo jazdy, jednak już teraz chciałbym się rozejrzeć za samochodem dla mnie. Mam do dyspozycji kwotę do 18 000 zł.

Poszukuję 2/3 drzwiowego auta, trwałego, które nie straci szybko na wartości, moc silnika nie musi być oszałamiająca, jednak fajnie byłoby gdyby auto dobrze się zbierało. Dobrze gdyby posiadało klimatyzację i nie było starsze niż 10 lat.

Samochód będzie mi służył głównie w drodze do szkoły, na weekendowe wypady ii generalnie do jazdy po mieście, od czasu do czasu do pokonywania większych dystansów.

Jak dotąd myślałem nad VW Polo IV i VW Golfem IV, nie orientuję się jednak jak spisują się poszczególne silniki, a dokładniej, który byłby najbardziej odpowiedni dla moich potrzeb.

Z góry dziękuję, za wszystkie udzielone porady.
alpejskiemleko
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie-Zdrój

07 Cze 2011, 18:11

Audi A3 po liftowa z silnikiem 1.6 benzyna , uniwersalne tanie w utrzymaniu.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

07 Cze 2011, 18:24

Nie ma opcji, żeby za 18 tysięcy wyrwać A3 po lifcie.
alpejskiemleko
Nowicjusz

07 Cze 2011, 19:30

arciasty napisał(a):Audi A3 po liftowa z silnikiem 1.6 benzyna , uniwersalne tanie w utrzymaniu.

Oszczędna (~9l mieszanie w miarę normalnie jeżdżąc) z tym silnikiem nie będzie. 1.8 Spali tyle samo, a zdecydowanie lepiej przyspiesza. 1.8 T spali litr. góra dwa, więcej a dynamika bez porównania. Jeśli ma być oszczędny i tani w utrzymaniu to jeszcze stary 1.9 TDI 110 KM zostaje, ewentualnie jeśli moc by Cię nie zadowalała zostaje modowanie softu (ok 400 zł) i masz ~ 140 KM przy praktycznie niezmienionym spalaniu. Tak naprawdę szukaj Golfa, Leona i A3 bo to wszystko praktycznie to samo a kup ten który będzie w najlepszej kondycji.

Zdecydowanie bardziej polecam Ci rozejrzeć się też za Fiatem Stilo, jest to przez wielu niedoceniany samochód, z naprawdę bardzo dobrym silnikiem 1.9 JTD.
Z innych to może jeszcze Corolla E12 ale tutaj raczej benzyna zostaje, diesle mają wiele droższe np. dwumasy niż VW/Audi. Peugeot 307 2.0 HDI też nie jest złym rozwiązaniem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

07 Cze 2011, 22:21

Musisz policzyć sobie ile mniej więcej będziesz przejeżdżał kilometrów rocznie. Mi się wydaje, że dla ciebie wystarczy autko segmentu B (czyli rozmiarowo takie jak VW Polo) Za 18 tyś znajdziesz nowsze auto niż 10 lat, nie aż tak bardzo zużyte. Co za tym idzie koszty utrzymania nie będą za wysokie. Ogólnie niezłe opinie ma np Corsa C, czy Clio III. Ewentualnie auto grupy VW czyli Ibiza, Polo ewentualnie Fabia jeśli nie masz uprzedzeń.
sebbastian
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

08 Cze 2011, 16:00

Jaki silnik byłby najbardziej odpowiedni dla moich potrzeb w Polo, Ibizie lub Golfie IV?
alpejskiemleko
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...

08 Cze 2011, 21:31

alpejskiemleko napisał(a):Jaki silnik byłby najbardziej odpowiedni dla moich potrzeb w Polo, Ibizie lub Golfie IV?

Jak zwykle odpowiedź brzmi ... to zależy.

Ile będziesz jeździł miesięcznie ? Więcej po mieście, czy w trasie ? Wolisz benzynę czy diesla ?
Jeśli diesel to pewnie 1.9 TDI tylko ciężko znaleźć takiego w dobrym stanie, z sensownym przebiegiem. Ja mam SDI w trasie jakoś to jedzie, ale strasznie głośny.

Z benzynowych silników to do Golfa to pewnie 1.6, a do Polo, Ibizy pewnie 1.4 by wystarczył. Jeśli chcesz montować gaz to też musisz poczytać, czy dany silnik dobrze go zniesie.

I jeszcze jedno diesle VW są dosyć głośne, w porównaniu z konkurencją.
sebbastian
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków