Nie kręci w ogóle samochód

12 Lis 2019, 10:49

Witam.

Mam problem z samochodem Astra II 1.7 DTI 98 Comfort, otóż wracałem wczoraj z miasta i po prostu wsiadając do samochodu po przekręceniu kluczykiem nic, zupełnie nic się nie dzieje. Zapalają się kontrolki , jak to przy zapłonie akumulatora, oleju, i nic więcej. Nie wiem czy to istotnie ale kluczyk którym odpalam niestety wyprał się w spodniach, jednak po tym jakiś czas działał gdzie dioda od pilota zaczęła mrygać, aż w końcu zwarcie nastąpiło i du... Może to wina kluczyka że nie przekazuje jakiegoś sygnału do silnika przez co nie ma żadnej reakcji..? Jakieś sugestie?
grzegorczyk91
Nowicjusz

12 Lis 2019, 10:52

Prawdopodobnie immo odcina ci rozrusznik i dlatego nie możesz uruchomić silnika. Jak masz zapasowy to spróbuj, a jak nie to to szukać musisz kogoś kto umie naprawiać piloty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lis 2019, 14:16

Podmienilem kluczyki,niestety nic mimo że kluczyki świecą kontrolki przy wciskaniu nie powoduje to otworzenia czy zamknięcia pojazdu. Zauważyłem za to coś dziwnego przy zapalaniu a mianowicie kiedy jest pokrętło przy kierownicy po lewej stronie na pozycji 0,świeci sie deska z kilometrami i godziną, zaś na pozycji środkowej czyli pozycji i prawej - światła długie, podświetlenie gaśnie. Czy to normalne czy jak?
grzegorczyk91
Nowicjusz

12 Lis 2019, 22:07

W sumie z tymi zegarami jest ok, jest jak powinno być. Co do samochodu to akumulator najwyraźniej jest w porządku, podłączyłem się przez kable rozruchowe z innego samochodu i nic, kluczyk tak samo w stacyjce - od pozycji I do III nic nie drgnie, rozrusznik w ogóle się nie kręci, nie ma żadnej reakcji a podłączenie klem do akumulatora od razu zapala diody kontrolki oleju, itp.
grzegorczyk91
Nowicjusz

14 Lis 2019, 19:24

grzegorczyk91 napisał(a):Podmienilem kluczyki,niestety nic mimo że kluczyki świecą kontrolki przy wciskaniu nie powoduje to otworzenia czy zamknięcia pojazdu.

Pisz bardziej starannie bo nie można zrozumieć o co ci chodzi. Kluczyki ci świecą? Kontrolki przy wciskaniu nie powodują otworzenia czy zamknięcia zamka? O co ci chodzi :?:
Napisz raz jeszcze co ci się dzieje z autem, ale tym razem pisz składnie i używaj znaków interpunkcyjnych.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lis 2019, 19:39

Dobra, w takim razie jeszcze raz. Po przekręceniu kluczyka z pozycji I-III nie ma żadnej reakcji. Świecą się na desce rozdzielczej oznaczenia m.in. oleju, akumulatora i prostokąta z zębatka w środku. W żaden sposób kontrolki nie reagują na wyjęcie kluczyka ze stacyjki. Jedynie odłączenie klem od akumulatora wyłącza diody ale to chyba normalne. Co do kluczykow była sytuacja że kluczyk ulegl zalaniu, po zalaniu działał bez problemu, chyba robiło się zwarcie bo dioda zaczęła delikatnie pulsować bez przerwy aż a czasem przestała w końcu świecić i wtedy gdy chciałem uruchomić samochód, nie mogłem.

Pozdrawiam
grzegorczyk91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry
    Nowa Toyota Camry to kolejny wielki powrót. Japoński sedan był niedostępny w polskich salonach Toyoty przez 14 lat. W tym roku powrócił i tak jak nowy RAV4 jest oparty na modułowej platformie GA-K z rodziny ...

14 Lis 2019, 20:27

grzegorczyk91 napisał(a): Świecą się na desce rozdzielczej oznaczenia m.in. oleju, akumulatora i prostokąta z zębatka w środku. W żaden sposób kontrolki nie reagują na wyjęcie kluczyka ze stacyjki. Jedynie odłączenie klem od akumulatora wyłącza diody ale to chyba normalne.

Tu może być problem z kostką stacyjki. Warto sprawdzić złącze stacyjki, czy samo złącze jak i piny nie są nadpalone, a przewody nie noszą śladów nadpalonej izolacji.
grzegorczyk91 napisał(a):Co do kluczykow była sytuacja że kluczyk ulegl zalaniu, po zalaniu działał bez problemu, chyba robiło się zwarcie bo dioda zaczęła delikatnie pulsować bez przerwy aż a czasem przestała w końcu świecić i wtedy gdy chciałem uruchomić samochód, nie mogłem.

Tu może być problem z immo w kluczyku jest jedna z części immo. Jak kluczyk nie działa, to immo w nim też nie będzie działało i transporder w kluczyku nie połączy się z cewką przy stacyjce i nie zaskoczy ci rozrusznik.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika