Nie mogę zarejestrować samochodu

10 Wrz 2010, 15:22

Nie mogą zarejestrować sprowadzonego z Niemiec samochodu. Skorzystałem z pomocy dilera, który zawiózł mnie do Niemiec po samochód. On znał niemiecki, ja nie. Jak w Polsce przetłumaczyłem umowę to okazało się,że jest na niej napisane, że to ja {moje nazwisko} prowadzę autohandel w Polsce i rzekomo w Niemczech przedstawiłem na to dokumenty i samochód sprowadziłem w celach handlowych, co jest nieprawdą, bo sprowadziłem go dla siebie na prywatny użytek. Od miesiąca nie mogę zarejestrować samochodu i z niego korzystać.
Ludzie proszę pomóżcie co mam zrobić. Ten diler ,który ze mną pojechał jest z łodzi z Księżycowej 26 i teraz udaje, że mnie nie zna. Czuję się oszukany.
Jeśli żle umieściłem tę wiadomość to przepraszam
Pozdrawiam
Wszystkich na forum
skober
Nowicjusz

Miejscowość: niemcy

10 Wrz 2010, 19:03

skober napisał(a):Jak w Polsce przetłumaczyłem umowę to okazało się,że jest na niej napisane, że to ja {moje nazwisko} prowadzę autohandel w Polsce i rzekomo w Niemczech przedstawiłem na to dokumenty i samochód sprowadziłem w celach handlowych,

Jezeli ten pseudo handlarz Ci nie pomoze to jedyne wyjscie jechac do Niemiec tam gdzie go kupiles i zmienic umowe k-s.. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Wrz 2010, 19:28

Migi60 napisał(a):
skober napisał(a):Jak w Polsce przetłumaczyłem umowę to okazało się,że jest na niej napisane, że to ja {moje nazwisko} prowadzę autohandel w Polsce i rzekomo w Niemczech przedstawiłem na to dokumenty i samochód sprowadziłem w celach handlowych,

Jezeli ten pseudo handlarz Ci nie pomoze to jedyne wyjscie jechac do Niemiec tam gdzie go kupiles i zmienic umowe k-s.. :!:

Dzięki za podpowiedź
Niestety nie znam jezyka niemieckiego, już nie mówiąc o kosztach podróży [2 tys km], straconym czasie. Zabrać się z kimś to jeszcze większe koszty.
W poniedziałek wyślę do niemieckiego autokomisu, gdzie kupiłem samochód prośbę, by zmienili mi umowę k-s tzn tylko usunęli dwa zdania. Z tego co się zorientowałem do tej pory są dwa rodzaje umów dla klientów indywidualnych i dla firm i mnie wypisali na takiej gotowej firmowej umowie prawdopodobnie. Na umowie jest napisane, że autokomis w Niemczech sprawdził dokumenty mojej firmy, a przecież to jest bzdurą, bo ja nie prowadzę żadnej firmy samochodowej i nikt nic takiego nie sprawdzał.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za reakcję
skober
Nowicjusz

Miejscowość: niemcy

10 Wrz 2010, 19:44

skober napisał(a): są dwa rodzaje umów dla klientów indywidualnych i dla firm
skober napisał(a):bo ja nie prowadzę żadnej firmy samochodowej i nikt nic takiego nie sprawdzał.

Widocznie musieli znac tego handlarz i dlatego bez pytania wypisali na firmę lub się po prostu pracownik w komisie pomylił.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014