Niedogrzany silnik spalanie 16 litrów passat B4 1.8 75KM

24 Cze 2014, 23:17

Witam.
Mam problem w Passacie B4 1.8 AAM 75KM. Chodzi o to, że silnik bardzo wolno się nagrzewa, nie osiąga temperatury 90 stopni w ogóle. Max to 80. Mechanik wymienił mi termostat i jest to samo z tym, że jadąc zaczęła mi mrugać kontrolka od temperatury. Pomyślałem, że nie ma płynu. Pod domem dolałem płyn do zgrzewu. Pomimo nowego termostatu wskazanie na liczniku nie przekracza 80 stopni.
Kontrolka miga jak wskazówka przekracza 80 stopni.
Dodam tylko, że spalanie passata mam stałe- 16 litrów gazu przy oszczędnej jeździe.

Możliwe jest, że mam walnięty czujnik od wskazywania temperatury na zegarach a kontrolka miga bo silnik się przegrzewa?
Kontrolka nie miga od razu po odpaleniu.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

25 Cze 2014, 10:34

Witamy. Bardzo prawdopodobne, że uszkodzony jest czujnik wskazujący temperaturę na zestaw wskaźników i auto przegrzewa się. W momencie wskazań na poziomie 80 st. należy sprawdzić faktyczną temperaturę płynu chłodzącego.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

25 Cze 2014, 21:24

Nagrzewaj auto na postoju do momentu aż włączy się wentylator. Jak wentylator na chłodnicy będzie się kręcił, a wskaźnika nadal będzie pokazywał 80 stopni, to do wymiany czujnik.
Nie wiem, przy jakiej temp. powinna mogać kontrolka i przy jakiej powinna sie zaświecić - musiałbyś się zorientować, żeby nie doprowadzić do zagotowania płynu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

26 Cze 2014, 09:19

Trochę poczytałem i posprawdzałem. Co zaobserwowałem: wentylator włącza się idealnie na 80 stopni. Po zwarciu 2 pinów z 4 w czujniku temperatury wskazówka idzie na max więc zegary są ok. Po włączeniu wtyczki do czujnika temperatura silnika wskazywała dobrze- ~65 stopni. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu wskazówka już leżała i nie podniosła się. Czujnik dzisiaj będę wymieniał, później napiszę co wyszło.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Cze 2014, 16:39

Czujnik wymieniony, silnik lepiej odpala, lepiej chodzi. Temperatura 90 stopni. 93-94 termostat puszcza płyn, 96-97 włącza się wentylator. Krótko mówiąc teraz jest wszystko katalogowo :) .
Ze spalaniem to zobaczymy, ale podejrzewam że będzie ok.
Kontrolka migała z powodu mniejszej ilości płynu chłodniczego, po dolaniu jest OK.
Dziękuję wam za pomoc :piwo:
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...