REKLAMA
Witam,
Szukam samochodu za ok 8 do 10 tysięcy zł. Niestety do zakupu jestem zmuszony, mój wysłużony fordzik powoli odmawia posłuszeństwa, więc czeka mnie kredyt, ale 10k to maksimum które mogę wydać (nie mam ochoty się zadłużać na nie wiadomo jakie kwoty, tym bardziej że PiS wygrał). Samochód jest mi potrzebny, jakoś do pracy dojechać trzeba.
Jestem z Opolskiego, po auto spokojnie mogę się wybrać do Śląskiego i Dolnośląskiego.
Moje wymagania? W sumie niewielkie, auto MUSI być 5 drzwiowe. Wszelkie wynalazki 2/3 drzwiowe odpadają, są niewygodne i niefunkcjonalne. Raczej darowałbym sobie też kombi, myślałem nad hatchbackiem albo sedanem.
Z tego co znalazłem:
BMW 318/320 E46
Audi A4
VW Passat B5
VW Golf IV
Audi A3
Seat Leon I
W BMW trochę przerażają mnie koszty ewentualnych napraw. Golf wydaje się sensownym wyborem. Brat ma Passata B5, niezłe auto i też nad podobnym myślałem. Seat również mi się podoba, nawet troszkę takim pojeździłem i jest przyjemny w prowadzeniu. Co do A3/A4 to są to samochody identyczne co Golf, Passat, Leon, więc te same uwagi.
Rodzaj paliwa bez większego znaczenia, ale wolałbym uniknąć gazu. Nie jestem zwolennikiem zagazowywania aut, szkoda miejsca w bagażniku, tym bardziej że też poluję na raczej niewielkie auto. Myślałem nad silnikiem benzynowym 1.6/1.8. Przy spokojnej jeździe palą bardzo niewiele, a mają jako taki zapas mocy w razie czego. No i z tego co słyszałem to są dosyć trwałe. Słynny diesel 1.9 też mnie interesuje, tylko tutaj ciężko trafić na nie zarżnięty silnik.
Może jakieś inne sugestie? Ewentualnie który z podanych będzie najlepszy.