Niedużo auto, diesel do 5 tys. euro

16 Mar 2013, 01:33

Witam, otóż niedawno zrobiłem prawo jazdy i poszukuję dla siebie auta. Będzie to mój pierwszy samochód. Dopiero uczę się praktycznie jeździć więc interesuje mnie raczej takie auto bardziej spokojne,ale nie jakiś tam damskie auto typu Corsa. Cena maksymalna to 5 tys. euro (20 tys. złotych, mieszkam w Belgi, ale ceny aut wydaje mi się, że są dosyć zbliżone do polskich). Auto musi być stosunkowo niewielkie, bo dopiero uczę się jeździć (coś jak Audi A3,ale ten model odpada, wydaje mi się, że można kupić lepszy samochód niż w takiej cenie A3, te auta są strasznie drogie), silnik to diesel, a pojemność maksymalnie 1.9 , km max 115 ( ceny ubezpieczeń w Belgii są strasznie wysokie, dlatego nie chce zbankrutować, hehe ). No dobrze jakby auto było w miarę mało awaryjne i ceny części stały na jako takim poziomie. No, ale to chyba każdy takiego czegoś szuka. A autko będę potrzebował do dojazdów do pracy , około 25km w jedną stronę, wiadomo czasem wyjechać na miasto i kurs z 2-3 razy w roku do Polski (1100km). Więc liczę na podpowiedzi co do kupna i serdecznie dziękuję za pomoc. ;)
zurek121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

16 Mar 2013, 09:11

Wszystko zrozumiałem pytanie jednak o segment jaki chcesz,ma to być kompakt czy sedan? Na pierwszy rzut oka proponowałbym Astre III. Co sądzisz o tym modelu?
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3

16 Mar 2013, 09:29

Śmiało może być i kompakt i sedan. W zasadzie Astrę III kolega kolegi ma na sprzedaż obecnie. Mówił, że ma 1.7 90 km , ale jakoś takiej wersji nie widziałem, więc chyba mu się pomyliłom bo to jest 80km. No ale 80 km to wydaje mi się, że za mało jak na ten samochód. Co o tym myślisz ? On chce za niego 4 tys, euro, rocznik 2005, przebieg coś koło 130 tys. , autko zadbane, jakaś nieduża rysa na drzwiach. Opłaca się nad nim w ogóle zastanowić, czy lepiej jak już szukać to szukać 100-konnej wersji ? Bo tak ogólnie za dobrze na samochodach się ni znam, ale akurat ten Opel by mi pasował ;)
zurek121
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...