Nieprzyjemny zapach przy gwałtownym ruszeniu/zahamowaniu

29 Lip 2020, 10:50

Zastanawia mnie jeden dziwny objaw który sporadycznie się zdarza.
Pierwszy raz zimą jak parkowałem, był śnieg, koła trochę zabuksowały, więc trochę przygazowałem żeby się odkopać.
W tym momencie w kabinie pojawił się smród z pogranicza zgniłej kapusty/zgniłej ścierki a palonej gumy.
Zapach ten kilka razy się powtórzył w momencie jak np szybko ruszyłem i zaraz szybko zahamowałem podczas szybkiego manewru parkowania.
Dość szybko ten zapach wietrzał, utrzymywał się może z 2 minuty i potem znikał.
Ciekawi mnie co to może być ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

29 Lip 2020, 11:07

Czy musisz zabuksować kołami żeby taki zapach był wyczuwalny? Jeżeli tak to wychodzi na to że jest to zapach od opony.
Czasem zapach może wydostawać się z przypalonego sprzęgła ale tu już będzie trochę inny i nie będzie czuć spalonej gumy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lip 2020, 11:23

Niekoniecznie przy buksowaniu.
Ostatnio no wycofywalem do zaparkowania rownoleglegon zjechalem zahamowalem i zapach sie pojawil ale juz nie tak intensywny jak ten pierwszy raz.
Kordyt
Początkujący

09 Sie 2020, 11:40

Hm... A sprawdzałeś układ wentylacji wnętrza, chodzi mi tu głównie o filtra kabinowy i jego czystość oraz drożność odpływu z klimatyzacji?
Z tego co opisujesz problem raczej nie powinien dochodzić z układu napędowego i hamulcowego.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Sie 2020, 15:57

Kurcze filtr kabinowy mialem symieniany w marcu b.r. z dezynfekcją całego układu.
Jak spr drożność odplywu z klimatyzacji ?
Kordyt
Początkujący

10 Sie 2020, 16:36

Kordyt napisał(a):Jak spr drożność odplywu z klimatyzacji ?
Zobacz czy jak masz włączoną klimatyzację kąpie woda pod samochodem. Im jest cieplej tym jej więcej ale trzeba przejechać kawałek autem z włączoną klimą żeby zaczęło lecieć.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...

10 Sie 2020, 17:34

No sporo jej leci i nie trzeba upału.
Kordyt
Początkujący

18 Sie 2020, 09:28

Kordyt napisał(a):No sporo jej leci i nie trzeba upału.
No to jest ok. Sprawdzałeś może podszybie czy gdzieś nie zalegają jakieś stare liście lub ich szczątki? Powiem ci że ciężki temat do znalezienia ale na pewno trzeba przejrzeć cały układ wentylacji wnętrza żeby można było go wykluczyć.
Rokiko
Forumowicz VIP