Nierówna praca silnika na zimnym CITROEN c4 1.6 HDI

09 Lut 2020, 11:43

Witam serdecznie :)
Zwracam się do was z prośbą o pomoc w sprawie mojego citroena c4 1.6 HDI. 90km
Problem jest następujący .. a więc .. wszystko zaczęło się od tego, że z rana po odpaleniu auta, ( dodam, że odpala za 1 strzałem) po kilku sekundach auto zaczyna wydawać dziwne dźwięki ( tak drży, nierówno pracuje) trwa to dosłownie pół minuty i potem wszytko się stabilizuję i auto zaczyna równo pracować). W trakcie jazdy nie ma z nim problemów, moc, przyspieszenie jest dobre. Udałem się do kilkunastu mechaników i wszyscy obstawiali na wtryski. Nawet serwis Citroena po podpięciu do komputera stwierdził, że żądnych błędów nie ma i na 90% to wtryski. Wtryski zostały wymienione, nowe z boscha, zakodowane przez serwis .. no i niestety ale nadal jest tak samo. Świece też były wymienione na nowe.. i też nic .. dodam jeszcze, że nie zawsze tak się dzieje. Zauważyłem, że zmiana temperatury na dworze też odgrywa tutaj dużą role.. może ktoś z was ma jakiś pomysł na to, co to może być :D
Karol97
Nowicjusz

• 09 Lut 2020, 12:18

Nie jestem pewny, czy w tym Citroenie jest tak jak w Peugeotach, że czujnik temp zewnętrznej jest powiązany nie tylko z temp. wyświetlaną na wyświetlaczu, ale też z climatronikiem i sterownikiem silnika. Jak masz ten czujnik ( bo nie koniecznie musisz mieć ) to zerknij, czy prawidłowo pokazuje temperaturę. W Peugeocie to działa tak, że podczas uruchamiania silnika, sterownik silnika bierze pod uwagę odczyt z dwóch czujników - temp. cieczy chłodzącej silnik i temp. zewnętrznej. I podczas nagrzewania silnika z czasem sterownik silnika przestaje brać pod uwagę czujnik zewnętrzny i czyta tylko ten z cieczy chłodzącej. Ale cały czas ten zewnętrzny jest brany pod uwagę przez cllimatronic-a.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Lut 2020, 13:33

właśnie przed chwilą nastepny mechanik (z którym też się kontaktowałem :D ) napisał mi dokładnie to samo co Ty mi napisałeś i kazał mi sprawdzić ten czujnik, podobno znajduje się w prawym lusterku i przypomniałem sobie, że miałem taką sytuację, że kiedyś zostawiłem auto na chodniku i ktoś mi złamał to lusterko, ja nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy, że coś tam mogło się stać, poskładałem i tyle, a to właśnie jakoś od tego czasu tak się chyba zaczęło dziać ;) Tylko temperaturę pokazuję mi niby dobrą i nie wiem.. teraz musiałbym to lusterko jakoś rozebrać i zobaczyć co tam się mogło starć ..
    Karol97
    Nowicjusz

09 Lut 2020, 13:48

Zgadza się - czujnik jest w prawym lusterku, taki cycek od spodu. Jak już byś miał się do tego dobierać, to uważaj, żeby nie połamać plastikowych zaczepów, które lubieją się łamać na zimnym. Ale jak czujnik pokazuje ci temp. dobrze, to raczej to nie będzie jego wina. Chyba, że gdzieś po drodze coś się wydarzyła w złączkach.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Lut 2020, 14:08

Okej, będę próbował :)
    Dzięki wielkie za rady
    Karol97
    Nowicjusz

09 Lut 2020, 15:13

odpialem ten czujnik i zobacze pózniej reakcje bez niego.. teraz nie bede wiedzial bo auto jest nagrzane już,i bedzie równo pracował.. ale wątpie czy to jest tego przyczyna :(
    Karol97
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      TOP 4 porad jak ograniczyć wydatki motoryzacyjne
      Koronawirus niesie za sobą konsekwencje gospodarcze i finansowe, także dla naszych portfeli. Najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w domowym budżecie są cięcia bieżących wydatków, np. tych związanych ...