Problem z Fordem Focus 1.8 diesel TDCI Combi - auto nie odpala

26 Sty 2020, 11:38

Witam,

Mam problem z samochodem Ford Focus 1.8 diesel TDCI Combi rocznik 2002, problem polega na tym, że samochodu nie da się odpalić. Rozrusznik kręci, akumulator dobry sprawdzony, Kontrolki palą się tylko 3. Od poduszki powietrznej, symbol akumulatora, symbol oleju silnikowego. Reszta kontrolek nie pali się po przekręceniu kluczyka w stacyjce, a wcześniej paliły wszystkie. Wcześniej słychać było pisk, tarcie jakieś pod maską i zapalała się kontrolka akumulatora i silnika. Były wyczuwalne drgania podczas jazdy ostatnio spod pedałów. Dodam, że licznik przebiegu nie wyświetla, nie pokazuje przejechanych kilometrów pokazywał jakieś kreski.Co może być powodem, Proszę o jakąś diagnozę. Dziękuje za pomoc.
pojazdoman
Obserwowany

• 26 Sty 2020, 16:14

Na początek posprawdzaj wszystkie bezpieczniki.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Sty 2020, 15:12

pojazdoman napisał(a):Od poduszki powietrznej, symbol akumulatora, symbol oleju silnikowego. Reszta kontrolek nie pali się po przekręceniu kluczyka w stacyjce, a wcześniej paliły wszystkie.
    Czyli nie ma w sumie najważniejszych i to już na sugeruje to co napisał @MotoAlbercik że problem może być z bezpiecznikiem lub bezpiecznikami to powinno się w pierwszej kolejności sprawdzić.
    pojazdoman napisał(a):Dodam, że licznik przebiegu nie wyświetla, nie pokazuje przejechanych kilometrów pokazywał jakieś kreski
    Taki objaw czyli kreski na liczniku oznaczają brak komunikacji pomiędzy licznikiem a ECU. Bardzo często problemem są tu zimne luty na płytce w liczniku.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

09 Lut 2020, 13:55

Witam ponownie,
    Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki, wszystkie są dobre, sprawne. Gdzie dalej szukać? Co dalej robić? Odłączyłem akumulator na 3 godziny i go doładowałem, podłączyłem ponownie dalej auto nie odpala, wyczyściłem papierem ściernym klemy od akumulatora, żeby był lepszy styk, myślałem że się zrestartuje i będzie działał niestety nie. Nie wiem czy dobrze myślę, ale czy to może być gdzieś urwany jakiś kabel, że nie ma połączenia, czy problem może tkwić w komputerze, czy mogła się popsuć pompa wtryskowa, bo z tego co wiem to najczęściej w nich idzie, czy może to być coś ze stacyjką, że nie dochodzi prąd gdzieś, czy coś z alternatorem łożysko mogło pójść , że pasek się ślizga i nie ma prądu, czy to może być do wymiany rozrząd, bo jak wspominałem wcześniej było słychać tarcie jakieś w silniku. A co do liczniku przebiegu może to być czujka w skrzyni biegów do wymiany, czy raczej te zimne luty na płytce? Dodam że radio gra, pali się oprócz tych trzech kontrolek jeszcze kontrolka otwartych drzwi, ale to nie ma nic do rzeczy. Gdzie znajdę gniazdo diagnostyczne do podłączenia komputera oraz sam komputer samochodu? Czy jak podłącze pod komputer z programem diagnostycznym to mi coś wykaże co może być nie tak, znajdę przyczynę? PS. Szukam książki serwisowej, technicznej tego samochodu, bo takowej nie posiadam, jakby ktoś miał w wersji elektronicznej prosiłbym o kontakt.
    pojazdoman
    Obserwowany

09 Lut 2020, 14:52

Myślę, że tutaj raczej będzie winna elektryka czyli luźne, wypalone, zaśniedziałe złączki, lub jakieś kabelki uszkodzone.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
      Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...