Nierówna praca silnika po wymianie rozrządu (Seat Ibiza 6L)

11 Mar 2022, 11:50

Bo dla mechanika jest lepiej wymienić olej i klocki, a nie dłubać kilka dni i się zastanawiać co się popsuło. Tylko mogliby przed warsztatem postawić szyld "Nie diagnozujemy, tylko wymieniamy" to by się człowiek nie łudził chociaż :mrgreen:

Z drugiej strony taka diagnoza która trwa długo swoje kosztuje, a nie skasują dużo bo klient będzie marudził. Dopłacać do interesu nikt nie chce.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2022, 21:59

Jakby ktoś był ciekawy jak to się skończyło - ostatecznie okazało się, że rozrząd był przestawiony. Udało się to ogarnąć w innym warsztacie, podobno była tam niezła rzeźba. Po odpowiednim ustawieniu w końcu silnik pracuje normalnie :)
grotx
Nowicjusz

24 Mar 2022, 22:35

kurde co to za mechanicy jak nie potrafią w tak prostym silniku rozrządu zrobić, to co by powiedzieli na coś skomplikowanego? :?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Mar 2022, 12:48

Kao napisał(a):kurde co to za mechanicy jak nie potrafią w tak prostym silniku rozrządu zrobić, to co by powiedzieli na coś skomplikowanego?

A co w tym dziwnego? Na jakim ty świecie żyjesz? Teraz mechanicy nie naprawiają samochodów po to, żeby naprawić, tylko po to, żeby zrobić coś w tym kierunku i to jak najszybciej, bo trzeba skasować za naprawę, a w kolejce już kolejne auta stoją...Nie jeden raz już dyskusja na forum była w tym temacie...Jak napisałem, że ja zawsze szukałem przyczyny, nawet jak to trwało kilka dni, to byliście zdziwieni, że nie odpuszczam, że żaden mechanik nie ma czasu na diagnostykę itd...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2022, 13:21

A co ma jedno z drugim wspólnego? Prawidłowe ustawienie rozrzadu to raczej nie to samo co szukanie przyczyny niedziałającego centralnego zamka.

MotoAlbercik napisał(a):kurde co to za mechanicy jak nie potrafią w tak prostym silniku rozrządu zrobić, to co by powiedzieli na coś skomplikowanego?

A co w tym dziwnego? Na jakim ty świecie żyjesz?
:shock: no jak dla Ciebie to nic dziwnego no to ja wymiękam
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Mar 2022, 13:28

Kao napisał(a):A co ma jedno z drugim wspólnego? Prawidłowe ustawienie rozrzadu to raczej nie to samo co szukanie przyczyny niedziałającego centralnego zamka.

Chodzi o to, że nie ma czasu na sprawdzenie....Bo kolejne auto czeka. Klient chciał wyminę rozrządu, to wymieniony. A jak to już inna sprawa.
Kao napisał(a):no jak dla Ciebie to nic dziwnego no to ja wymiękam

Nie bądź taki mięczak. Nic nowego. Nie pierwszy i nie ostatni raz takie coś u mechanika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2022, 19:50

Podejrzewam, że nie chciało im się tam zaglądać i sprawdzać tego rozrządu, korzystniej było twierdzić że przyczyna jest gdzieś indziej i przy okazji zaproponować wymianę kilku innych rzeczy :wink: Robiłem u nich wcześniej kilka drobnych napraw (a właściwie wymian części) i było ok, więc nie sądziłem że tu coś pójdzie nie tak. Warsztat istnieje od paru lat, korzystałem kilka razy z prostego powodu - warsztat jest blisko mojej pracy (do której mam kawałek z domu), więc mogłem rano podjechać, zostawić auto i było to wygodne. Cenowo byli chyba przeciętni, ale wszystko zawsze na papierze, więc ok. W sumie ta niezbyt udana wymiana rozrządu to jeszcze byłoby pół biedy (pomijając wątpliwe umiejętności mechanika, no ale mi jako laikowi nie wypada oceniać), o ile chcieliby szukać przyczyny, a nie uparcie twierdzić że to wina czego innego. Pewnie powinienem się z nimi kłócić o jakiś częściowy zwrot kosztów za robociznę, skoro usługa nie została wykonana poprawnie...muszę się jakoś zebrać :D
grotx
Nowicjusz