Niezarejstrowana przyczepka

23 Kwi 2008, 07:58

Witam mam pytanie co groźi za jazdę z niezarejestrowaną przyczepka( własnej roboty) przeglądałem dużo stron na ten temat ale nie znalazłem odpowiedzi :( mam nadzieje ze Wy mi pomożecie. Po prostu chce zrobić przyczepkę jak najtaniej, a na ulice praktycznie wogóle nią nie będę wyjeżdżał tylko do lasu. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuje
Pat91
Nowicjusz

13 Maj 2008, 10:10

Witaj Ja mam taki sam problem, też mam przyczepkę nie zarejestrowaną i wyjeżdżam też tylko w polne drogi, ktos mi kiedys mówił ze za to jest chyba 500 zł mandatu i 2 pkt, niebiescy żekomo to uzasadniają ze to bez podstawne użycie sprzętu przeznaczonego do użytku publicznego czy jakoś tak :) osobiście sie z tym nie zgadzam bo po co płacić za coś co sie urzywa praktycznie raz na jakiś czas :) rozumiem samochód czy skuter bo tym można jeździć codziennie ale przyczepka :) polskie prawo jest jkieś dziwne jesli chodzi o takie rzeczy :) POZDRAWIAM jesli sie dowiesz czegoś więcej napisz i podziel sie info :)
Fiat Tipo 1.4 AGT cat i.e. dla mnie bomba POZDRO
blyskacz17
Nowicjusz

Miejscowość: Car city

13 Maj 2008, 19:42

Tak wg przepisów prawa o ruchu drogowym to nie możesz jeździć z niezarejestrowaną przyczepką.Nawet po polnych drogach,chyba,że są one terenem prywatnym i masz pozwolenie od właściciela.
Na pozostałych drogach(wszystkich w tym polnych i leśnych) niestety nie możesz.Musisz mieć dowód rejestracyjny i ważne badania techniczne - nawet przyczepka musi spełniać wymogi rozporządzenia ministra transportu.Jeżeli tego nie masz,przyczepka ląduje na lawecie,a ty płacisz mandat i pokrywasz koszty lawety.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2008, 20:17

Tak przy okazji zapytam : za zarejestrowaną przyczepke , płaci się OC ?
I jeszce jedno - badanie techniczne , co rok , tak jak samochód ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bernd Rosemeyer - legenda sportów motorowych
    Przed 75 laty zginął Bernd Rosemeyer, jeden z najlepszych kierowców wyścigowych w całej historii sportów motorowych. 28 stycznia 1938 roku, niespełna 28-letni kierowca poniósł śmierć w wypadku, do którego ...