Nissan Almera n16 problemy z odpalaniem

17 Lip 2018, 22:11

Witam.
Niedawno zakupiłam auto, które okazało się mieć duży problem. Polega on na tym, że gdy nie zaświeci się kontrolka świec żarowych auto poprostu nie odpala lub gdy odpali potrafi zgasnąć w czasie jazdy. Nadmieniam, iż auto było tydzień czasu u elektromechanika który najzwyczajniej w świecie nie potrafi znaleźć powodu dlaczego tak się dzieje, ponieważ jak na złość jemu podczas jazd auto nigdy nie gaśnie i komputer nic nie wykazuje.
Przyklad: w poniedziałek miałam wyjazd do Świnoujścia i w pewnym momencie jadąc 120 km/h auto poprostu zgasło. Nie odpaliło od razu więc musiałam zjechać na awaryjnych. Kontrolka świec żarowych zaświeciła się dopiero za ok. 10 razem po włączeniu zapłonu. Później czekając na prom przy odpalonym silniku po pewnym czasie auto samo zgasło ale na szczęście udało się je odpalić za drugim razem.
Są także momenty że nie chce poprostu odpalić mimo normalnego zgaszenia silnika.
Sytuacje te są nieprzewidywalne, co znaczy że nie ma reguły co do ich występowania.
Przekaźnik został wymieniony. Bateria w kluczyku została wymieniona. Filtr paliwa także jest nowy.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Małgorzata90
Obserwowany

• 18 Lip 2018, 08:58

Małgorzata90 napisał(a):Polega on na tym, że gdy nie zaświeci się kontrolka świec żarowych auto poprostu nie odpala lub gdy odpali potrafi zgasnąć w czasie jazdy.
    Przy obecnych temperaturach samochód powinien odpalać nawet przy nie sprawnych świecach, kontrolka może czasem nie świecić z racji tego że jest ciepło i nie jest wymagane podgrzewanie komory spalania. Nie ma ona związku z tym że samochód może zgasnąć podczas jazdy.
    Małgorzata90 napisał(a):w poniedziałek miałam wyjazd do Świnoujścia i w pewnym momencie jadąc 120 km/h auto poprostu zgasło. Nie odpaliło od razu więc musiałam zjechać na awaryjnych
    Przy takim problemie warto sprawdzić błędy w sterowniku które mogą określić jednoznacznie przyczynę tego problemu. Ja bym zainteresował się czujnikiem wałka rozrządu i czujnikiem wału.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus IS z nowym przestronnym wnętrzem
      Kluczowymi założeniami programu rozwojowego nowej generacji modelu IS były wiodąca w segmencie przyjemność prowadzenia, wyrafinowany komfort oraz intuicyjność obsługi urządzeń pokładowych. Znalazło to swoje odzwierciedlenie ...
      Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
      Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...