Nissan Juke czy Renaul Koleos?

15 Mar 2018, 21:03

Witam,

Wersja skrócona:
Nissan Juke 2011r. czy Renault Koleos 2009 r. full opcja
Dla kobiety, wybrednej, niezdecydowanej i mało jeżdzącej.

Wersja dla cierpliwych i wytrwałych:
Na wstępie powiem, że jestem typową, niezdecydowaną babą, z zerowym pojęciem o samochodach. Od stycznia nieustannie próbuje kupić sobie samochód, ale ciężko mi dogodzić i albo codziennie zmieniam upodobania, albo samochód, który wpadł mi w oko, z różnych powodów nie może być mój (nieuczciwi sprzedawcy, duża odległość, itd.). Byłam zakochana w takich markach jak (kolejność nie przypadkowa): Nissan Juke (miłość od pierwszego wejrzenia, do póki nie okazało się, że jest bardzo mały w środku), Lancia Delta, Renault Clio (chyba trochę mi przypominał Lancię), Nissan Qasqai, Skoda Superb (bardziej za namową znajomych), Chevrolet Cruze (ponownie dość silne uczucie). I na tym samochody w moim guście i na moją kieszeń się skończyły. Dlatego, żeby ukończyć te męki, które serwuje rodzinie i znajomym, jutro chcę podjąć decyzję. Stanęło na Nissanie Juke rocznik 2011 i Renault Koleos 2009 Full Opcja. Który powinnam wybrać, żeby nie żałować za parę miesięcy swojej decyzji?

Pomożecie?
:roll:
poszukiwaczka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 03 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Mar 2018, 21:26

Z tych wypocin wynika mniej więcej tyle:

Zastanawiasz się nad dwoma różnymi autami. Nie wiadomo nic na temat sposobu eksploatacji przez Ciebie samochodu. Czy jeździsz sama czy z pasażerami, miasto czy raczej trasy, jakie silniki w w.w autach etc.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Mar 2018, 21:40

poszukiwaczka napisał(a): Który powinnam wybrać, żeby nie żałować za parę miesięcy swojej decyzji?

Nie ma takiej opcji, który byś nie wybrała, to i tak prędzej, czy później będziesz żałować :lol: Ty sama nie wiesz czego chcesz, a my mamy wiedzieć :?: :naughty:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Mar 2018, 21:45

Ostrzegałam, że jestem kobietą...
Jeżdzę głównie po mieście, dziennie nie więcej jak 20km. Czasem zdarzy się jakaś dłuższa trasa, ale to z pięć razy w roku. Na co dzień jeżdzę sama, czasem z pasażerami, większą grupką.
Koleos to ten z tego linku
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
O nissanie wiem tylko tyle, że rocznik 2011, silnik 1.5 DCI. Raczej ubogie wyposażenie.
poszukiwaczka
Nowicjusz

15 Mar 2018, 21:48

Wiem, że będę żałować, to nieuniknione. Dlatego zbieram opinie, potem zrobię podsumowanie i podejmę decyzję. Chcę mieć to w końcu za sobą.
poszukiwaczka
Nowicjusz

15 Mar 2018, 21:54

poszukiwaczka napisał(a):Jeżdzę głównie po mieście, dziennie nie więcej jak 20km.

Nie widzę tu miejsca na diesla. Koleos to też tak średnio po mieście, to kawał auta.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Mar 2018, 22:02

Ten z ogłoszenia musiałby przez kogoś być obejrzony. Masz tu przebieg 124k km. Popatrz na kilkuletnie diesle w Polsce. Ile mają przebiegu. Duże ryzyko kręcenia...
Jak jeździsz mało, to po co Ci większy samochód niż Juke? Przewozisz coś?
Najlepiej też szukaj czegoś, co zostało zakupione pierwotnie w Polsce.
tomasi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.6 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

15 Mar 2018, 22:20

VIN był już sprawdzany, wszystko się zgadza. Jutro oczywiście pojadę z osobami, które mają większe pojęcie i z miernikiem.
Większy samochód potrzebny mi też ze względu na pracę, średnio dwa razy w roku będę przewozić sporo rzeczy, które do małego samochodu nie wejdą. Poza tym planuję wycieczki na drugi koniec Polski, albo jeszcze dalej, ale też nie więcej jak 4 razy w roku.
A Renault Clio IV, rocznik 2015 byłby lepszy? Albo któryś z tych wymienionych wyżej?
Co do diesla, nie jestem do końca w temacie, ale z tego co się orientuje, to sprawdzają się na dłuższych trasach. To słyszałam, z tym że w mojej rodzinie dwie osoby mają diesla, też głównie do jazdy po mieście i nie narzekają, wręcz polecają. Naprawdę jeśli zdecyduję się na diesla, to będę żałować? Pytam, bo od stycznia wszystko co sobie upatrzę jest w dieslu... Jeśli z tego zrezygnuję, to już nic dla mnie nie zostanie.
poszukiwaczka
Nowicjusz

15 Mar 2018, 22:44

poszukiwaczka napisał(a):Naprawdę jeśli zdecyduję się na diesla, to będę żałować?

Słowa klucze:
Dwumasowe koło zamachowe
EGR
DPF

a tak w ogóle to rozgrzewanie się silnika zimą przez 10km :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2018, 22:50

Nic mi to nie mówi i nawet jak zagłębie się w temat, to dalej nic mi to nie będzie mówić. A te 10 km wyczytałam w jakimś artykule, więc nie wiem co masz na myśli...
poszukiwaczka
Nowicjusz

15 Mar 2018, 22:53

5k to normalny serwis używanego diesla jak coś siądzie. Lepiej?

10 kilometrów zimą = znaczy to tyle, że po 10 kilometrach silnik zacznie łapać temperaturę. Nie, nie chodzi o ciepło z kratek, bo tutaj działa elektryczna nagrzewnica. Chodzi o silnik. Do 10 km chodzi na ssaniu, czyli pali dużo.

Z doświadczenia. Kumpel kupił A3 1.9 TDI. Do pracy ma 8 kilometrów. Zimą jak gasi silnik to nawet wskazówka od cieczy chłodzącej NIE drgnie. Spalanie? 8-9 litrów a mieszka na wiosce... Ekonomia jak diabli. (Dla przykładu u mnie na benzynie wskazówka rusza po 2 kilometrach, po 8 to ja już mam temperaturę roboczą).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

15 Mar 2018, 23:10

Ok, już teraz chyba więcej zrozumiałam o co chodzi z tym dieslem. Dziękuję za wytłumaczenie tego na babski rozum.
A jeśli znalazłabym te same samochody w benzynie, to który lepszy?
poszukiwaczka
Nowicjusz

16 Mar 2018, 07:50

A czemu nie rozważysz fiata bravo, ewentualnie alfy giulietty czy też ponownie lancii delty? Mają fajne silniki, także benzynowe. Technicznie te samochody są bardzo zbliżone. Wszystkie zbudowane na bazie bravo.
tomasi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.6 crdi
Rok produkcji: 2008