Nissan Murano - instalacja gazowa

12 Sie 2018, 22:33

Ja nie preferuje zlepów instalacji. Oczywiście jak gazownik kumaty to potrafi wyczarować coś na prawe wartego, tylko weź tu takiego znajdź. Lepiej celuj w gotowy zestaw i będziesz miał gwarancję na całą instalację.
Bonzo12
Początkujący

Prawo jazdy: 08 06 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

13 Sie 2018, 21:33

Bonzo12 napisał(a):Lepiej celuj w gotowy zestaw i będziesz miał gwarancję na całą instalację.

Bo w innym przypadku gwarancji nie będzie?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

15 Sie 2018, 18:17

Moim zdaniem gwarancja będzie tak, czy tak (chyba) pytanie czy nie różnią się warunkami? Tego nie wiem... Wiadomo, że silnik w innym aucie nie jest wyznacznikiem ale głównie instalacja mnie interesuje, to fakt. Chyba bardziej za mną przemawiają jednak zestawy gotowe, ale to już ocena do gazownika. Ja już jestem umówiony.
Natano
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec
Prawo jazdy: 17 11 2001
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Murano
Silnik: 3.5
Rok produkcji: 2008

15 Sie 2018, 21:02

djkranc napisał(a):
Bonzo12 napisał(a):Lepiej celuj w gotowy zestaw i będziesz miał gwarancję na całą instalację.

Bo w innym przypadku gwarancji nie będzie?

Pewnie będzie tylko teraz niektóre firmy zaczynają kręcić jeżeli chodzi o gwarancję, np. stag przerzucił gwarancję na zakłady montujące, a ja bym się nie dziwił jak te by rozbiły gwarancję na poszczególne podzespoły :D Oczywiście do tego nie doszło ( chyba ) to są tylko moje spekulacje.
Bonzo12
Początkujący

21 Sie 2018, 17:25

Bonzo12 napisał(a):kręcić jeżeli chodzi o gwarancję, np. stag przerzucił gwarancję na zakłady montujące

Co dokładnie producent instalacji zrobił? nie rozumiem co to znaczy że przerzucił gwarancję na warsztat? warsztat zawsze był gwarantem instalacji montowanej w aucie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sie 2018, 16:13

A wiesz dokładnie na czym ta gwarancja polega ? Zgłaszając reklamacje w zakładzie, którym montowałeś instalacje oni przekazują ją do producenta w celu np. wymiany danego podzespołu na nowy i nie ponoszą sami kosztów. Z tego co wiem Stag od tego odszedł i teraz zakład który montował instalacje ma udzielić gwarancji, więc logiczne jest, że zakłady będą robić pod górkę bo oni będą za to odpowiadać.
Bonzo12
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...

23 Sie 2018, 18:15

Bonzo12 napisał(a):Z tego co wiem Stag od tego odszedł i teraz zakład który montował instalacje ma udzielić gwarancji,

bez sensu jest to co piszesz i nie pozwala na to prawo konsumenta, jeżeli by tak było to kupując nowy samochód w salonie odpowiedzialność za wady fabryczne ponosił by salon a nie producent samochodów.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Sie 2018, 12:02

Niestety z sensem, temat był już parę razy wałkowany na różnych płaszczyznach np https://www.ac.com.pl/pl-warsztat-homol ... -gwarancji . Nowe zasady od 2018 roku. W skrócie " kup i spadaj".
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

26 Sie 2018, 19:27

Nigdzie tam nie jest napisane "kup i spadaj". Jest napisane że reklamację składa warsztat montujący albo dystrybutor który to tobie sprzedał. Gwarancją są objęte wszystkie produkty z ich oferty. Podsumowując warsztat ma więcej pisania ale gwarancja jak najbardziej jest i będzie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Sie 2018, 19:15

Właśnie nie widzisz tu ukrytego sensu. Chodzi o to, że w przypadku gdzie mam BRC i coś będzie nie tak to jadę ją reklamować i nikt mi nie robi pod górkę. A w tym przypadku warsztat będzie za wszelką cenę starał się wybronić, że to z winy użytkownika instalacja uległa uszkodzeniu, żeby reklamacji nie uwzględnić.
Bonzo12
Początkujący

27 Sie 2018, 20:21

Tylko niepotrzebnie wydłuża się tą ścieżkę i w imię postępu ulepsza się na gorsze. Większość zakładów po pierwszej odmowie producenta (a tak będzie często) będzie spychało winę na klienta żeby nie być w plecy. Albo wiedząc, że jak wyniknie problem, mogą być problemy z odzyskaniem kasy - przestaną to montować. I tu masz widoczne zastosowanie zasady "kup i spadaj". Bo ilu będzie solidnych monterów, a ilu takich którzy będą liczyć tylko swoje możesz sobie szybko odpowiedzieć.
lotek33
Aktywny

28 Sie 2018, 20:58

Bonzo12 napisał(a):Bonzo12

Czy ty jesteś z partii "rządzącej" w naszym kraju i wszędzie widzisz spisek oraz katastrofę w smoleńsku? człowieku otwórz oczy i zacznij czytać ze zrozumieniem.
lotek33 napisał(a):lotek33

Mam tylko jedną prośbę przestań oglądać tvp 1 bo pewnie stamtąd masz takie informacje.. Normalna ścieżka gwarancyjna. Jak kupuje telefon w ispocie to nie wysyłam go do stanów do producenta tylko do pośrednika PROSTE.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sie 2018, 14:32

Ja właśnie się zastanawiam czy Ty mieszkasz wg w naszym kraju ? Bo wygląda to tak jakbyś nie znał naszych przedsiębiorców. Nie rozumiem, również po co, aż tak w to brniesz. Twoje sprzeciwy nic już nie wnoszą do tematu autora. Wyraźnie napisałem o występowaniu różnic w gwarancji, które od niedawna obowiązują. Autor tematu ma podany link gdzie sobie może przeczytać nowe zasady i sam wyciągnąć wnioski.
Bonzo12
Początkujący

29 Sie 2018, 17:55

Bonzo12 napisał(a):Wyraźnie napisałem o występowaniu różnic w gwarancji, które od niedawna obowiązują.

Przepisy weszły już w życie i jakoś nie widzę różnicy. Drąże temat bo nie lubię jak ktoś nie ma pojęcia i wprowadza innych użytkowników w błąd. Wystarczy pisać prawdę i po temacie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Sie 2018, 19:50

djkranc napisał(a):Bonzo12 napisał(a):
Bonzo12

Czy ty jesteś z partii "rządzącej" w naszym kraju i wszędzie widzisz spisek oraz katastrofę w smoleńsku? człowieku otwórz oczy i zacznij czytać ze zrozumieniem.
lotek33 napisał(a):
lotek33

Mam tylko jedną prośbę przestań oglądać tvp 1 bo pewnie stamtąd masz takie informacje.. Normalna ścieżka gwarancyjna. Jak kupuje telefon w ispocie to nie wysyłam go do stanów do producenta tylko do pośrednika PROSTE.

I wrzut na politykę? Tylko po co? Z bezsilności?
lotek33
Aktywny