REKLAMA
Cześć,
Przede wszystkim, pragnę się przywitać - to mój pierwszy post na Forum.
Chciałem się zapytać o montaż instalacji z 2-oma zbiornikami LPG.
Patrola nabyłem z nieco kombinowaną instalacją (jakiś skrócony zbiornik PB + walec podwieszony w miejscu oryginalnego).
Chce to oczywiście zmienić -> wstawić z powrotem oryginalny zbiornik PB + chodzi mi po głowie zestaw 2ch butli 60 lub 70 litrowych w bagażniku, usytuowane w kierunku jazdy. Pomiędzy nimi zostanie trochę miejsca na cięższe rzeczy (lodówka samochodowa, części zapasowe). Nad całością będzie półka ze sklejki (zostawię wolne miejsce na dostęp do zaworów) rozkładana nad tylne fotele (zabudowa do spania). Planuje umieścić ją na wysokości 45, maks 50 cm. od podłogi bagażnika, więc będzie jeszcze trochę miejsca na przewiezienie normalnych rzeczy.
Czy ktoś z was miał już może do czynienia z instalacjami składającymi się z 2ch butli lpg ? Poza trójnikiem + zwykłym dozorem na butlę trzeba coś jeszcze robić w kwestiach formalnych ? Ewentualnie, może możecie polecić jakiś dobry warsztat (chodzi też o wywalenie obecnej butli).
Samochód niestety lubi wypić (w mieszanym około 25 litrów lpg na 100km) a chciałbym mieć w trasie przynajmniej 400 km zasięgu). Auto ma służyć do ciągnięcia przyczepy + jako "wyprawówka" na bliższe okolice (Litwa, Łotwa, Rumunia, jak się uspokoi to i Ukraina) dla dwojga.
Pozdrawiam