Nissan Primastar - francuski japoniec

05 Lip 2022, 16:37

Samochód sprowadzony z Holandii, rok 2008, silnik 2.0 w benzynie ... tak, PB w tego typu samochodach to białe kruki. Jednostka bliźniaczo podobna do Renault Trafic i Opel Vivaro. Wizualnie bez zastrzeżeń, spód bez rdzy, kilka pierdółek do zrobienia bo mi oczy krwawią ;)

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie
grodek
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

05 Lip 2022, 22:44

Silnik ten co w Quasqai?
Tam było 2.0 140KM jak dobrze pamiętam. Skrzynia 5 czy 6 biegowa?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lip 2022, 23:04

Żadne tam białe kruki, jest tego trochę, sam znam 3 os co mają takie auta w benie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lip 2022, 23:16

Kao napisał(a):Żadne tam białe kruki

Jest biały tylko skrzydełek mu brakuje :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lip 2022, 15:14

Pierwsze tankowanie "do pełna" 8)

Zdjęcie

Zdjęcie
grodek
Nowicjusz

07 Lip 2022, 15:44

Pierwszy przegląd w Polsce, do zrobienia sworzeń wahacza, no i oczywiście dla bezpieczeństwa rozrząd i olej silnikowy.

Zdjęcie

Przy okazji wyjazdu po samochód zwiedziliśmy fajną miejscówkę, Żeromin Rybaczówka.

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie
grodek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...

08 Lip 2022, 16:35

Wymieniłem ichniejsze świeczki w lampach i kabinie, zdecydowałem się na tańszy odpowiednik Philips White Vision gdyż wielkiej różnicy nie widać.

Zdjęcie

Przed:

Zdjęcie

Po:

Zdjęcie

Przed:

Zdjęcie

Po:

Zdjęcie
Nissan Primastar, francuski japoniec :) nissan-primastar-francuski-japoniec-vt129549.htm
grodek
Nowicjusz

10 Lip 2022, 15:08

Założyłem z młodym hak, lub jak kto woli - kulkę. Robota na 20 minut, młody zadowolony że mógł pomalować i przykręcić. Uchwyt montażowy już był, ale widocznie komuś przed moim kupnem samochodu była ta kulka niezwłocznie potrzebna :bored: Niech mu służy.

Zdjęcie
Nissan Primastar, francuski japoniec :) nissan-primastar-francuski-japoniec-vt129549.htm
grodek
Nowicjusz

11 Lip 2022, 16:32

Tak jak w poprzednich samochodach tak i tu, zalewamy silnik tylko klasą premium

Zdjęcie
grodek
Nowicjusz

13 Lip 2022, 16:25

Na przedniej szybie było kilka odprysków, przy zakupie samochodu tylko jeden został przeze mnie zauważony. Spec od szyb znalazł cztery do naprawienia, każda sztuka po 100zł, a więc w przeliczeniu bardziej opłacalna była wymiana szyby na nową. Tak też zrobiłem, jednak poszedłem o krok do przodu, pokusiłem się o szybę solaryczną ;)

Zdjęcie

Zdjęcie

Szyba po wymianie, pod słońce ma barwę lekko fioletową

Zdjęcie

Lato w pełni :)

Zdjęcie
grodek
Nowicjusz

15 Lip 2022, 16:44

Zamontowałem akustyczny sygnał cofania, co by ludzie oderwali na chwilę głowę od smartfonów i mnie zauważyli

Zdjęcie

Powiększyłem drzwi od garażu abym mógł sobie busikiem wjechać na kanał. Od razu ogarnę tą "szopę" bo wygląda jak skład na amunicję ruskich naboi. Z tym busem to tak jak z BMW, będziesz mieć wydatki ;)

Zdjęcie
grodek
Nowicjusz

03 Sie 2022, 19:57

266.163 km - kompletny rozrząd z pompą wody, wymiana świec zapłonowych, wymienione wszystkie filtry, olej, zbieżność i nabita klima. To jednak nie wszystko ... ;)
grodek
Nowicjusz

04 Sie 2022, 09:48

Tankowanie takiego zbiornika robi wrażenie :)
Powiedz z ciekawości jak ze spalaniem przy takiej normalnej jeździe mieszanej i jak na trasie tak z prędkościami do 120km/h?

grodek napisał(a):Wymieniłem ichniejsze świeczki w lampach i kabinie, zdecydowałem się na tańszy odpowiednik Philips White Vision gdyż wielkiej różnicy nie widać.
W dzień tak światło podobne, pytanie czy w nocy zasięg ich jest również dobry :wink: jak w Philipsach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sie 2022, 20:31

Katalogowo pali 10,5L/100km, ale prawdę powie interfejs diagnostyczny którego w końcu muszę podpiąć pod OBD2 .

Jeśli chodzi o żarówki, porównanie mam z innym samochodem, ta sama barwa i odległość.
grodek
Nowicjusz

26 Sie 2022, 20:45

grodek napisał(a):Katalogowo pali 10,5L/100km, ale prawdę powie interfejs diagnostyczny
Prawda to wyjdzie ale przy kolejnym tankowaniu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna