15 Lip 2008, 09:40
Witam
Jestem właścicielem Nissana Primery 1.8 (benzyna) z 1999r. i mam problem z obrotami, samochód bardzo dziwnie się zachowuje, wydaje mi się, że nie jest to typowe falowanie obrotów, postaram się szczegółowo opisać objawy.
Normalnie obroty utrzymują się na poziomie 900/min, w momencie gdy podczas postoju wciskam sprzęgło i wrzucam jakikolwiek bieg obroty na krótką chwilę skaczą do 1200/min. W chwili, gdy ruszam zaczyna się problem, samochód gna do przodu jak szalony, obroty szybko wchodzą na poziom 1500-1800/min, samochód rozpędza się i zwalnia, rozpędza się i zwalnia, ja oczywiście nie dotykam gazu. W momencie, gdy jadę i chcę zredukować bieg, lub stoję w korku i wciskam sprzęgło, obroty utrzymują się na poziomie 1500/min i nie spadają na normalny poziom dopóki nie wrzucę na luz i nie puszczę sprzęgła, lub nie wrzucę biegu, na który chcę zredukować. Raz zdarzyło się, że mocno falowały w granicach 1500-2000 na luzie. Samochód miewa swoje "humory" i nie zawsze występują wszystkie objawy jednocześnie. Oprócz dziwnego zachowania obrotów dziwnie też zachowuje się skrzynia, która w zależności od kaprysu odmawia współpracy przy wrzucaniu biegu wstecznego, lub zupełnie odwrotnie, bieg ten wchodzi jak masełko. W chwili, gdy silnik nie pracuje, wszystkie biegi wchodzą bez najmniejszego oporu.
Bardzo serdecznie proszę Was o pomoc, może mieliście podobnie w swoich autach?
Pozdrawiam