Nissan terrano II 2.4 - dzwoni w silniku

08 Cze 2010, 18:02

Witam wszystkich i proszę o radę - posiadam nissana terrano II 24 ( 98 r.) od jakiegoś czasu przy odpalaniu zimnego silnika jakby słyszę "dzwonienie" ( żadnych luźnych elementów ) trwa to około 2-3 sekundy. Dźwięk ten dobiega jakby z dołu - środka silnika. W tym czasie pali się kontrolka braku smarowania - gaśnie gdy przestaje dzwonić. Ostatnio zauważyłem, że "dzwoni " także na wolnych obrotach. Proszę o radę - mój mechanik nie wie co to jest.
mysliwy
Nowicjusz

08 Cze 2010, 21:18

zmien mechanika :wink:
widocznie cisnienie oleju jest za male co moze wskazywac albo na zuzyta pompe oleju lub luzy na panewkach
porzadny mechanik napewno znajdzie przyczyne tego stanu rzeczy
P.S.
czy ten Twoj mechanik wogole sprawdzil poziom oleju? :mrgreen:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

09 Cze 2010, 12:12

jak klepie/stuka to może hydropopychacze
Niech moc i moment obrotowy będą z Wami
croochy
Początkujący

Miejscowość: Lublin/Cyców

09 Cze 2010, 15:50

napinacz łańcucha :wink:
rozrząd kiedykolwiek sprawdzał??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Cze 2010, 21:26

A może rozrusznik? Mój znajomy ma tak w BMW, gdy odpala silnik to dzwoni jakby ministrant pod maską siedział :mrgreen: 2-3 sekundy i już jest ok
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

10 Cze 2010, 00:20

serio sprawdź napinacz w rozrządzie, jest hydrauliczny, jak masz słabe ciśnienie oleju, a jest już na maxa naciągnięty tak będzie dzwoniło, do tego pewnie prowadnice wytarte i łańcuch , który niejedno juz widział :wink:

i nie wierz w bajki że rozrząd na łańcuchu jest bezobsługowy :mrgreen: trzeba go raz na 150 tysi wymienić :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...

10 Cze 2010, 18:11

Dzięki za podpowiedzi i rady.
Olej sprawdzony wcześniej - tak też nie będę zmieniał mechanika, rozrusznik sprawdzony także wcześniej. Moi znajomi użytkujący Terrano i inne podobne, zalecali właśnie wymianę rozrządu - nie pisałem o tym, by niczego ni sugerować. Jutro odbieram części i mechanior wymieni - napisze o efektach. Pozdrawiam wszystkich !!!!!!!!!!!!!!
mysliwy
Nowicjusz