Nissan terrano II dziwne odgłosy na podszybiu wewnątrz

27 Lut 2010, 12:06

mam nissana terranoII ostatnio pojawił się dziwny odgłos/stukanie :evil: wydobywające się spod deski od strony pasażera,lokalizuje to gdzieś między poduszką powietrzną a przednią szybą czy ktoś może miał podobny przypadek?jak z tym walczyć i zwalczyć? w swoim zakresie sprawdziłem już zawieszenie ,amortyzator,wykręcałem schowek,regulowałem maskę samochodu i nic, chałas podobny trochę do dźwięku jaki wydaje nieprzykręcony amortyzator. słychać podczas jazdy nawet po bardzo niewielkich nierównościach,/po prostym cisza/częstotliwość drgań dość duża,mam wrażenienie jakby coś się odkręciło lub urwało. czy pod deską jest jakiś element który robi tyle chałasu.bardzo proszę o jakieś rady co sprawdzać?ps. serwis też rozkłada ręce :lol:
kuba73
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce

14 Kwi 2010, 14:02

Witam.Miałem identyczny problem.Męczyłem się z tym pół roku.10 mechaników rozebrało i złożyło pół samochodu i nic nie znaleźli.Po pewnym czasie sam odkryłem przyczynę .Był to niewielki luz na zawiasie klapy silnika.Ciekawe że po otworzeniu klapy niemożna stwierdzić że jest luz.Moja rada jest taka: włóż w zawias (po tej stronie gdzie stuki) kawałek grubego kartonu (paczka po fajkach). U mnie przestało stukać . Oczywiście to prowizorka ale działa.
romualds1
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

14 Kwi 2010, 14:28

dzieki za podpowiedż :lol: tydzień temu odkryłem sam oczywiście po kilku wizytach u mechaników i w serwisach przyczynę tego wnerwiającego stukania/zawias maski niestety nie stukał-to była chyba PIĄTA diagnoza/ okazało sie że stuka plastikowe podszybie ! należało odkręcić wycieraczki,zdjąć gumową uszczelkę mocującą podszybie do karoserii (dziwne że na zdjętej uszczelce problem zniknął),podszybie/gąbka która była przyklejona pod spodem sparciała-przykleiłem nową ,założyłem ponownie ,założyłem uszczelkę ,założyłem spinki i problem po pół roku walki zniknął :grin: może ta informacja ułatwi życie innym użytkownikom TERRANO II
kuba73
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce

14 Kwi 2010, 22:16

kuba73 napisał(a): może ta informacja ułatwi życie innym użytkownikom TERRANO II
po prawdzie najczęstsza usterka przy wymianie szyby :mrgreen: miałem dokładnie to samo w Golfie :mrgreen: na szczęście w parchatku jest tak głośno że takie bzdety nie przeszkadzają :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)