Nissan Toyota czy Suzuki Co kupić

27 Lut 2009, 11:13

Od jakiegoś czasu przymierzam się do wymiany samochodu. Mam teraz Land Rower Freelander
Kwota około 50 tys PLN. Interesuje mnie diesel
Myślałem o Suzuki Grand Vitara – przejechałem się tym no i wrażenie dosyć kiepskie. Samochód po prostu nie jechał. Przejechałem się też Land Cruiser – wrażenie niesamowite, ale trzeba wejść w starszy rocznik no i przebieg dużo większy. Jeżdżę najwięcej na czarnym. Sporadycznie lasek i piasek. Malutkie błotko ok. Duże przeprawy po klamki w błocie to nie dal mnie. Czyli potrzebuję samochodu na co dzień. Zależy mi na dobrym wyposażeniu skóra rury.

NISSAN PATROL GR 2001/2002 50 000
Toyota Land Cruiser 2001 55 000
Toyota RAV-4 2003/2004 50 000
Nissan Terrano II 2003/2004 50 000
Nissan X-Trail 2004 45 000
Suzuki Grand Vitara 2004 45 000

Ciekaw jestem opinii - co wybrać?
Land Rover freelander 2.0 2001
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

27 Lut 2009, 18:29

O nissanie patrolu GR to tu juz sporo było napisane
podobno go nie można szybko na trasie ganiać bo sie przegrzewa i o uszkodzenie głowicy łatwo

a dlaczego vitare w starej karoserii az za 45 tysi szukałeś?

nowsze sa w tej cenie
popróbuj

PS. nie byłbym sobą gdybym ci terracana nie polecił
Land crusero - podobny
i w bardzo korzystnych cenach
ir

27 Lut 2009, 21:07

Znajomy ma Nissan X-Trail. Chwali sobie bardzo. Silnik benzynowy ma i jest dość dynamiczny, fajny wygląd (kwestie gusty), i nie tak oklepany jak vitara. Na asfalt się nadaje b.dobrze jak na tego typu auto. Znajomy jest leśnikiem i czasami katuje go ostro w terenie i ... daje rade ten X-Trail.
Jeśli sporo jazdy na asfalcie i trochę w lekkim terenie, to ja bym polecał właśnie tego Nissana.
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

28 Lut 2009, 12:31

ir napisał(a):O nissanie patrolu GR to tu juz sporo było napisane
podobno go nie można szybko na trasie ganiać bo sie przegrzewa i o uszkodzenie głowicy łatwo

Może i było dużo ale nic konkretnego i ja bym się tym nie sugerował
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

01 Mar 2009, 18:33

witam ja osobiście bym polecił Nissana terano ,jest dużo tańszy a daje sobie radę i w terenie jak i na czarnym ,ja mam w benzynce 2/4 ale polecał bym disel .
skoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is

01 Mar 2009, 19:30

a ja bym kupił vitarę. najnowsze rocznikowo auto z podanych i ma stały napęd na 4 koła
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Stelvio - SUV-em klasy premium
    Pierwszy SUV w przeszło 100-letniej historii włoskiej marki. W Stelvio przestronność i wymiary samochodu sportowo-użytkowego idealnie harmonizują z cechami charakterystycznymi dla marki. Linia nadwozia odzwierciedla bezkompromisowe ...
    Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...

01 Mar 2009, 22:00

Zgadzam sie z przedmowca. Jesli szukasz czegos na asfalt to kup auto z napedem 4x4, ktorym mozna jezdzic po czarnym.
NP. Terrano takiego napedu nie ma. Mam tyrana z silnikiem 3.0 TDI. wielkim sprinterem to on nie jest. Ma ponad 13 sekund do setki. Ma za to inne zalety :)
Chcesz cos szybkiego poszukaj benzyny. W tych cenach da sie znalezc Jeep-a Libertiego (choc ciezko bedzie o szosowy naped 4x4) lub Vitare z silnikiem 2.7 V6 np. taka w wersji XL [link do oferty na Allegro wygasł]
kazimoto
Nowicjusz

02 Mar 2009, 13:33

Dzięki za wypowiedzi. Oczywiście czytałem forum i wiem, że niektóre tematy juz się pojawiły. Wypowiedz pozytywna dotycząca vitary dotyczy benzyny?
Ja przejechałem się 2.0 2004r. olej napędowy i miałem bardzo mieszane wrażenie – może ten konkretny samochód.
Co można powiedzieć o Vitkach na ropę?
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 13:36

Miałem nadzieję że Karson da się sprowokować do jakiejś długiej wypowiedzi.
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:05

ale co tu dużo pisać. vitarka jest super autem do jazdy po czarnym, ma stały napęd na 4 koła, reduktor. w porównaniu do wymienionych przez Ciebie innych suv-ów wypada rewelacyjnie. typowej terenówki nie potrzebujesz, więc patrol czy LC odpada bo za szybko nimi po asfalcie nie pojeździsz. o zużyciu paliwa nie wspomnę :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:15

Dzięki że jesteś.
Polecasz w benzynie czy w ropie.
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:27

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myślę teraz o czymś takim.
Artbor
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:58

diesel trochę mułowaty jest ale za to oszczędny i trwały. wersja XL-7 to najbogatsza i największa z dostępnych.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika