Nissan X Trail 2.0dci 150km, cylinder 4 problem

18 Lip 2022, 15:40

Witam, mam problem i już rozkładam ręce. Mianowicie mam problem na czwartym cylindrze. Komputer pokazuję błąd P0272 OBDII :  cylinder 4 -contribution/balanc fault.

Byłem przekonany, że to wina wtryskiwacza wiec mechanik znalazł taki wtryskiwacz używany włożył go  i kazał trochę pojeździć zobaczyć czy coś się zmieni, niestety po paru kilometrach znów ten sam błąd w zasadzie nic się nie zmieniło, auto ma delikatne wibracje na biegu jałowym chodzi, że tak powiem "twardo" i moim zdaniem jest troszkę za słaby, ale to może być moje odczucie tylko, bo niedawno go kupiłem a to duży samochód. Już nie wiem w którym kierunku szukać, co może być tego powodem skoro to nie wtryskiwacz, a błąd mówi ewidentnie, że czas wtrysku jest za długi lub za krótki. Mam Nissana X traila, ale jest to silnik Renault 2.0 dci. Proszę pomóżcie :shock:
DominikDom
Nowicjusz

18 Lip 2022, 16:34

Wystarczyło zamienić wtryski na trzecim i czwartym cylindrze, wyszło by czy to wina wtrysku.

Proponuję sprawdzić na początek kompresję na wszystkich cylindrach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lip 2022, 21:34

Tak zrobię, następnym razem jak u niego bede powiem żeby sprawdził kompresje
DominikDom
Nowicjusz

19 Lip 2022, 12:22

Kolejny mechanik-naprawiacz metodą prób i błędów...Mechanika samochodowa jest z dnia na dzień coraz gorsza...Samochody coraz to bardziej zaawansowane w technice i elektronice, mechanicy na szkolenia nie chodzą, bo trzeba tracić czas i pieniądze i tak mamy...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lip 2022, 14:23