Turbina czy remont silnika?

13 Lip 2022, 18:43

Witam. Mam problem ze swoim dostawczakiem. Po przegazowaniu na postoju z wydechu wydobywają się kłęby gęstego siwego dymu o gryzącym zapachu(na ciepło i zimno), pachnie jak bardzo mocno przepracowany olej ( olej wymieniałem 1,5 tys. kilometrów temu) , tak samo gęsty dym wydostaje się z węża idącego z odmy, z wydechu kapie olej. Dodatkowo wąż idący z odmy usyfiony jest w środku jakimś szorstkim nagarem. Ogólnie auto chyba nie siadło jakoś na mocy, poza tym, że mocno odcina je po przekroczeniu 3 tysięcy obrotów no i w tym zakresie obrotów również potrafi zaszarpać, czasem też i na wstecznym buda trzęsie a mocy prawie brak. Czy te objawy wskazują bardziej na silnik czy turbinę?
Ferdynand88
Nowicjusz

Auto: Fiat Ducato
Silnik: 2.2 jtd 101 km
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2010

14 Lip 2022, 09:53

Sprawdź w pierwszej kolejności czy odma nie jest zapchana i jest drożna.

Co to za dostawczak i silnik? Ten z opisu Ducato 2.2 JTD?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2022, 11:08

Jest to 2.2 multijet z 2010 roku ten 101 konny. Nie wiem czy dobrze widzę ,odma w tym samochodzie jest zintegrowana z pokrywą zaworów, prawda? nie dam rady jej wyjąć pojedynczo? Zrobiłem test z butelką, wsadziłem do nie wąż idący z odmy i nie dość, że kropi olej to idzie dym jak z wytwornicy dymu tak że butelka w mig robi zadymiona.
Ferdynand88
Nowicjusz

14 Lip 2022, 13:37

Odmę w pokrywie można rozebrać, wyczyścić, przedmuchać. Wąż jak jest zasyfiony, to trzeba wymienić - nie ma się co bawić w czyszczenie.
Jeżeli ten szlam w tym wężu jest twardy i odrywa się , to proponuję posprawdzać turbo ( wirnik w szczególności ), bo jak takie coś wpadnie w turbinę, to może nieźle narozrabiać... I to też może być przyczyną problemów. Do tego w tym silniku jak się nie mylę jest podgrzewacz ( proszę mnie poprawić jak się mylę ), który mógł zostać uszkodzony i nie działa właściwie.
Tak więc układ odmy do sprawdzenia/wymiany. Do tego warto sprawdzić kompresję na silniku. To może nam wiele powiedzieć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2022, 15:08

Udało mi się ściągnąć plastikowy dekiel na pokrywie zaworów pod którym znajduje się membrana i syfu co niemiara tj, nie ma jakiejś gęstej mazi ale jest sporo nagaru, membrana też cała brudna(aż chrupie pod palcami) , lecz sprężynka chyba ok. Pościągałem trochę rzeczy, mam zamiar zdjąć pokrywę, bo nie dam rady wyczyścić dokładnie tej odmy od góry :( Naszła mnie jedna myśl, czy jeśli ten dym ma zapach spalin, a nie jak mi się wydawało oleju to czy to nie są właśnie spaliny, które idą na górę przez uszkodzone miedziane uszczelki wtryskiwaczy a potem przez odmę a dalej do turbiny i wydech ??? Ps. ogólnie sprawa jest taka, że ja nie jestem mechanikiem ale 2 znajomych mechaników sugerowało mi zezłomowanie silnika, a ja mam przeczucie, że jednak da się odratować tego dukaciaka dlatego zacząłem grzebać sam :D
Ferdynand88
Nowicjusz

14 Lip 2022, 16:04

Na początek zrób porządek z odmą i powinno być ok. A jak nic się nie poprawi, to będziemy dalej kombinować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...