Turbina czy remont silnika?

13 Lip 2022, 17:43

Witam. Mam problem ze swoim dostawczakiem. Po przegazowaniu na postoju z wydechu wydobywają się kłęby gęstego siwego dymu o gryzącym zapachu(na ciepło i zimno), pachnie jak bardzo mocno przepracowany olej ( olej wymieniałem 1,5 tys. kilometrów temu) , tak samo gęsty dym wydostaje się z węża idącego z odmy, z wydechu kapie olej. Dodatkowo wąż idący z odmy usyfiony jest w środku jakimś szorstkim nagarem. Ogólnie auto chyba nie siadło jakoś na mocy, poza tym, że mocno odcina je po przekroczeniu 3 tysięcy obrotów no i w tym zakresie obrotów również potrafi zaszarpać, czasem też i na wstecznym buda trzęsie a mocy prawie brak. Czy te objawy wskazują bardziej na silnik czy turbinę?
Ferdynand88
Nowicjusz

Auto: Fiat Ducato
Silnik: 2.2 jtd 101 km
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2010

14 Lip 2022, 08:53

Sprawdź w pierwszej kolejności czy odma nie jest zapchana i jest drożna.

Co to za dostawczak i silnik? Ten z opisu Ducato 2.2 JTD?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2022, 10:08

Jest to 2.2 multijet z 2010 roku ten 101 konny. Nie wiem czy dobrze widzę ,odma w tym samochodzie jest zintegrowana z pokrywą zaworów, prawda? nie dam rady jej wyjąć pojedynczo? Zrobiłem test z butelką, wsadziłem do nie wąż idący z odmy i nie dość, że kropi olej to idzie dym jak z wytwornicy dymu tak że butelka w mig robi zadymiona.
Ferdynand88
Nowicjusz

14 Lip 2022, 12:37

Odmę w pokrywie można rozebrać, wyczyścić, przedmuchać. Wąż jak jest zasyfiony, to trzeba wymienić - nie ma się co bawić w czyszczenie.
Jeżeli ten szlam w tym wężu jest twardy i odrywa się , to proponuję posprawdzać turbo ( wirnik w szczególności ), bo jak takie coś wpadnie w turbinę, to może nieźle narozrabiać... I to też może być przyczyną problemów. Do tego w tym silniku jak się nie mylę jest podgrzewacz ( proszę mnie poprawić jak się mylę ), który mógł zostać uszkodzony i nie działa właściwie.
Tak więc układ odmy do sprawdzenia/wymiany. Do tego warto sprawdzić kompresję na silniku. To może nam wiele powiedzieć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2022, 14:08

Udało mi się ściągnąć plastikowy dekiel na pokrywie zaworów pod którym znajduje się membrana i syfu co niemiara tj, nie ma jakiejś gęstej mazi ale jest sporo nagaru, membrana też cała brudna(aż chrupie pod palcami) , lecz sprężynka chyba ok. Pościągałem trochę rzeczy, mam zamiar zdjąć pokrywę, bo nie dam rady wyczyścić dokładnie tej odmy od góry :( Naszła mnie jedna myśl, czy jeśli ten dym ma zapach spalin, a nie jak mi się wydawało oleju to czy to nie są właśnie spaliny, które idą na górę przez uszkodzone miedziane uszczelki wtryskiwaczy a potem przez odmę a dalej do turbiny i wydech ??? Ps. ogólnie sprawa jest taka, że ja nie jestem mechanikiem ale 2 znajomych mechaników sugerowało mi zezłomowanie silnika, a ja mam przeczucie, że jednak da się odratować tego dukaciaka dlatego zacząłem grzebać sam :D
Ferdynand88
Nowicjusz

14 Lip 2022, 15:04

Na początek zrób porządek z odmą i powinno być ok. A jak nic się nie poprawi, to będziemy dalej kombinować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...