Nowa Fabia 2012 dla 28-latka

07 Lut 2012, 09:36

Witam ostatnie 5 lat przejeździłem golfem 4 1998.
Nie chce już w niego więcej inwestować.
Zastanawiam się nad czymś zupełnie nowym np nową Fabią z salonu 1.4 ok 42 tyś zł
nie zalezy mi na długim sedanie, długość ok 4m mi odpowiada
Mógłby się ktoś podzielić swoimi spostrzeżeniami jesli chodzi o nową Fabię
rozmiary podobne do golfa, golf jest szerszy ok 10 cm, siedząc w golfie mi się wydawało jakby to była spora róznica.
za fabią przemawia cena, z tyłu mi się nawet podoba
czy nie jestem za młody na skodę
oglądałe się za innymi modelami: corsa mi się w środku nie podoba, punto odpada, koreańców raczej nie chce, clio też odpada, polo trochę droższyi ubezpieczenie droższe bo to VW
Może ktoś miałby jeszcze jakąś propozycję
Głownie mi narazie zależy na opiniach w sprawie nowej fabi

Za wszelkie info Dzięki
schetino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 07 1998
Auto: VW Golf 1.4 1998

07 Lut 2012, 11:52

Osobiście nigdy, bym się nie zainteresował Fabia, bo tego za dużo na drodze no i paskudne jak noc ale to już kwestia gustu a jak widze Tobie się podoba :D Trzecim argumentem jest to, że jest to już w miarę stara (opatrzona) konstrukcja i w tej cenie możesz wyrwać nowsze, przestronniejsze i lepiej wyposażone auta klasy B
Ogólnie Skoda mi się kojarzy z emerytami, którzy oczekują od auta przemieszczenia się od punktu A do B.

Zakładam, że odrzucasz wszystkie koreańce i francuzy ze względu na stereotypy, a szkoda, bo wsórd tych producentów są wg mnie najciekawsze propozycje. No ale pewnie Cię nie przekonam, bo wcześniej jeździłeś VW, a Skoda to też VW jakby nie patrzeć :D

Najciekawiej wychodzi wg mnie Kia Rio, Peugeot 208, który niedługo wejdzie na rynek, Citroen C3, Fiat Punto Evo i Hyundai i20 który przejdzie fl w maju.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lut 2012, 13:53

Schetino,jeśli myślisz o autku z 2012 r,to tylko Fiat,tylko uważaj byś go nie utopił w okolicach Toskani! Celuj w Fiata,a będziesz mega zadowolony!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2012, 15:12

Jeśli samochód ma być jak najprzestronniejszy to szukaj Kii Vengi/Hyundaia ix20! Kia będzie szersza od Golfa, ma o 100 litrów pojemniejszy bagażnik przy myślę dalej atrakcyjnej cenie i niezłych osiągach. A fukcjonalność Vengii w tej klasie jest bezkonkurencyjna.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

07 Lut 2012, 16:15

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się mimo wszystko nowym Citroenem C3. Spójrz na te oferty:
42 900: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
47 700: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
48 900: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Miałem okazję jeździć(niestety wersją z silnikiem 1.1) jeździ się przyjemnie, fajne zawieszenie, tylko w 1.1 brakuje mocy...
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

07 Lut 2012, 16:19

Ja myślę,że każda propozycja jest dobra,jakość Kii Vengi jest bezdyskusyjna,to japońska solidność,Francuzom też nie można obecnie niczego zarzucić,jest jeszcze Ford.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kiedy kupić nowe opony?
    Eksploatacja jest głównym czynnikiem wpływającym na żywotność opon – tym bardziej, jeśli jest nieprawidłowa. Niewłaściwy serwis opon, przeładowany samochód, jazda ze zbyt małym ciśnieniem w oponach oraz ...

07 Lut 2012, 16:33

o tej szerokości i wymiarach fabi wspominałem z racji (nie wiem czy słusznie) tego że wydwało mi się że gdy jest większy rozstaw osi, auto jest zwyczajnie szersze to zwyczajnie lepiej się trzyma drogi a tym samym daje większe poczucie bezpieczeństwa
na bagazniku mi nie zależy,
fabia jest na podzespołach polo, jej sylwetka jest nieco kontrowersyjna - może się podobać
poprzednia wersja zgodze się była autem emweryckim, może przy okazji nowej wersji mi się gusta zmieniły, starzeję się normalnie
biorę pod uwagę jeszcze nową toyotę yaris 1.3- ale to juz cena podchodzi pod 50k
schetino
Nowicjusz

o tej szerokości i wymiarach fabi wspominałem z racji (nie wiem czy słusznie) tego że wydwało mi się że gdy jest większy rozstaw osi, auto jest zwyczajnie szersze to zwyczajnie lepiej się trzyma drogi a tym samym daje większe poczucie bezpieczeństwa
fabia jest na podzespołach polo, jej sylwetka jest nieco kontrowersyjna - może się podobać
poprzednia wersja zgodze się była autem emweryckim, może przy okazji nowej wersji mi się gusta zmieniły, starzeję się normalnie
biorę pod uwagę jeszcze nową toyotę yaris 1.3- ale to juz cena podchodzi pod 50k
schetino
Nowicjusz

schetino
Nowicjusz

07 Lut 2012, 17:11

Cóż widzę, że zwolennik niemieckiej i japońskiej "solidności". Mimo mojej wielkiej sympatii do Toyoty to jednak cena Yarisa w tej wersji wydaje mi się zdecydowanie zbyt wysoka. Jesli wielkość bagażnika nie jest tak ważna to może japoński :wink: Suzuki Swift? Za 45 tysięcy masz fajna wersję Comfort z mega oszczędnym silnikiem - udało mi się uzyskać spalanie w granicach 6 litrów po aglomeracji śląskiej i to bez dziadowania. IMO wynik kapitalny, a przy tym samochód naprawdę fajnie wyposażony.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

EDIT: jest jeszcze znacznie lepiej wyglądająca Ibiza.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] O dziwo mimo tego samego silnika szybsza.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

09 Lut 2012, 15:26

a może ktoś powiedzieć, w praktyce ile kosztuje serwisowanie takiego nowego swifta?
z nowym aututem nie zaryzykował bym wizyty w warsztacie za rogiem,
o "dobrego" mechanika np w aglomeracji katowickiej bardzo trudno, no chyba że ma się znajomego
tak bez dziadowania i le kosztuje wizyta w serwisie? przeglądy okresowe
schetino
Nowicjusz

09 Lut 2012, 15:33

w sumie widzę że ta ibiza to też vw, fajna, do tej deski rozdzielczej musiałbym się przyzwyczajić
z kolei ta fabia wydaje się być w środku taka poprawna, ale ten na zielono podświetlony wyświetlacz jest trochę smutny

co by było bardziej ekonomiczne w utrzymaniu swift czy ibiza, poza zurzyciem paliwa - to raczej nie ma znaczenia
schetino
Nowicjusz

22 Mar 2012, 11:35

Jak szukasz fajnych ofert na Skodę Fabię zobacz na "szukajauto"

Wystarczy się raz zarejestrować i masz dostęp do wszystkich samochodów w promocji!
Tadek1960
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 1980
Auto: Toyota Corolla

22 Mar 2012, 14:21

Tadek1960 napisał(a):Jak szukasz fajnych ofert na Skodę Fabię zobacz tu:http://www.szukajauto.pl/search/results ... lastminuteWystarczy się raz zarejestrować i masz dostęp do wszystkich samochodów w promocji!

Proszę Cię, nie reklamuj kolejnej strony jak jakiś kolega kilka dni temu. W każdym z twoich 3 postów polecasz stronę "szukaj auto". Co za dziwny zbieg okoliczności...
Uwierz mi, raz wystarczy.
Rodney
Początkujący

22 Mar 2012, 14:34

może opel astra bardzo dobre auto cena też odpowiednia. Moim zdaniem najładniejszy samochód. Może powinieneś się nad tym zastanowić.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4