Nowa skoda Octavia

16 Cze 2012, 10:01

witajcie. jestem nowy na forum , mysle ze zostane na tym forum na dluzej :D

Mam taka mysl aby zmienic auto , wczesniej przez 6 lat mielismy od nowosci seicento , rodzina sie upiera by znowu kupic cos nowego.

ogladam oferty na allegro i dosc atrakcyjna wydaje sie nowa skoda ... silnik przykladowo 1,6 mpi , kto ma opinie jak sie sprawdza ?

mam paru znajomych którzy maja takie nowe auto , bardzo ladnie sie prezentuje , jakie wy macie o nim opinie ?
Krystian11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: peugeot 607 2,2hdi , seicento

16 Cze 2012, 10:19

Silnik jest ok, no może za słaby do takiego auta... No ale czy musi być nowy? wszystko ładnie pięknie ale wyłożysz kasę a przez pierwsze 3-4 lata auto straci 40% wartości!! Pamiętaj też, że seicento starzeje się inaczej i taka 5 letnia Skoda będzie lepsza(powinna być) niż nówka seico :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

16 Cze 2012, 10:27

rozumiem wszystko ;d sprawa wyglada tak ze rodzice mieli te auto od nowosci i nie narzekali na awaryjnosc wcale . i teraz tak sie zastanawiaja czy kupic cos uzywanego za 20-25 kola , czy dolozyc i kupic taka octavie nowa za powiedzmy 57k i miec pewnosc ze autko przy dobrym uzytkowaniu bedzie mozna miec przez powiedzmy 6 lat bez awaryjnosci , a autko dosc ladne i taka to jest mysl z tą octavia :)
Krystian11
Nowicjusz

16 Cze 2012, 10:34

wkleje tu moze przykladowa oferte kupna z otomoto :

SKODA OCTAVIA FAMILY 1.6 102 KM Benzynowy MPI

ISTNIEJE MOŻLIWOŚC ZAMONTOWANIA INSTALACJI GAZOWEJ LPG Z GWARANCJĄ !!!
Samochód z instalacją oferujemy w innym ogłoszeniu.

Skrzynia manualna 5-stopniowa

Osiągi samochodu:
V-max: 190 km/h
0-100 km/h: 12,3 s

W wyposażeniu auta jest min.:
Poduszki powietrzne czołowe i boczne dla kierowcy i pasażera
Dezaktywacja czołowej i bocznej poduszki powietrznej pasażera
ESP
ABS + ASR + MSR + HBA + EBV + EDS + DSR
Klimatyzacja CLIMATIC
Elektrycznie sterowane szyby przednie
Elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne
Regulacja wysokości fotela kierowcy
Regulacja dwupłaszczyznowa kolumny kierownicy
Wspomaganie kierownicy SERVOTRONIC
Centralny zamek SAFE
Przyciemniane szyby
Wycieraczki AERO szyby przedniej i tylnej
Kanapa tylna składana i dzielona asymetrycznie
Radioodtwarzacz Skoda BLUES CD/MP3

Oferowany samochód posiada dodatkowo do wersji FAMILY:
-Zdalnie sterowany centralny zamek
-Przednie światła przeciwmgielne
-Koło zapasowe stalowe

CENA DETALICZNA SAMOCHODU W TAKIEJ KONFIGURACJI TO 64.130 zł

U NAS ZAPŁACISZ TYLKO 54.800 zł !!!!!!!!!!

OFERUJEMY W SALONIE MOŻLIWOŚĆ ZAKUPU SAMOCHODU W PROMOCYJNYM KREDYCIE 50/50 LUB 3,99% (bez wkładu własnego nawet na 7 lat !!! PRZYJEDŹ DO NAS I SKORZYSTAJ Z TAKIEJ OKAZJI !!!
Krystian11
Nowicjusz

16 Cze 2012, 10:56

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a np takie?
nitro
Zaawansowany

16 Cze 2012, 11:08

tez bardzo ladne autko , ale tak jak mowilem , u mnie w domu jak narazie panuje poglad ze nowy i na pewno bedzie wszystko wtedy z nim ok.

wiec poki co chcialbym zyskac wiecej opinii o tej octavii , jesli cos sie zmieni to bede wtedy inaczej szukal , ja nie mam mocy decydujacej w tych sprawach 8)
Krystian11
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...

16 Cze 2012, 12:00

Skoro tak to Octavia wydaje się ok.... 1.6 Mpi to najmniej skomplikowany i zaraz najmniej awaryjny silnik... Wyposażenie masz dość bogate i zdaje się, że zakładają instalacje lpg Brc, można się na nią skusić dodatkowo. Wygląd jest też całkiem fajny, jedyny minus to te 100koni :? ale jak wystarczy to możesz brać
nitro
Zaawansowany

16 Cze 2012, 12:09

Kup nowy, tylko targuj się, Skoda daje spore rabaty.
Masz gwarancje a poza tym zawsze to lepiej kupić wszystkie podzespoły nowe w hurcie niż dokupywać sukcesywnie nowe w detalu jak to się robi w przypadku używki.
No chyba, że będziesz szukał wśród używek z salonu dealerskiego lub aut podemonstracyjnych, wtedy można sporo zaoszczędzić i kupić pewny samochód.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Cze 2012, 12:48

nitro napisał(a):Skoro tak to Octavia wydaje się ok.... 1.6 Mpi to najmniej skomplikowany i zaraz najmniej awaryjny silnik... Wyposażenie masz dość bogate i zdaje się, że zakładają instalacje lpg Brc, można się na nią skusić dodatkowo. Wygląd jest też całkiem fajny, jedyny minus to te 100koni :? ale jak wystarczy to możesz brać
- dokladnie , silniki są do wyboru , wyposazenie wydaje sie adekwatne do ceny

Jasiek90 napisał(a):Kup nowy, tylko targuj się, Skoda daje spore rabaty.
Masz gwarancje a poza tym zawsze to lepiej kupić wszystkie podzespoły nowe w hurcie niż dokupywać sukcesywnie nowe w detalu jak to się robi w przypadku używki.
No chyba, że będziesz szukał wśród używek z salonu dealerskiego lub aut podemonstracyjnych, wtedy można sporo zaoszczędzić i kupić pewny samochód.
- tego dowiem sie z czasem jak juz pojedzie sie do salonu. wlasnie tez mi sie wydaje ze trzeba sie troche ,, przygotować " do rozmowy z dealerem , zeby przykladowo tego modelu który wkleilem u góry za 55k nie chcial nam wciskac za 60 :D
Krystian11
Nowicjusz

17 Cze 2012, 15:01

Bierz nowe auto a nie używkę, bo Polacy to głupi naród, który krzyczy, że stracimy od razu po wyjeździe z salonu majątek a sprawa wygląda tak, że stracimy tyle samo w złotówkach Przy używanym aucie spadek w procentach liczy się od ceny NOWEGO auta.
Dla przykładu kupujemy używane (3 -4 letnie) i nowe auto za 60k. Po 3 latach obydwa będą warte jakieś 35 40k. Za używanym przemawia wielkość, a zniechęca wyeksploatowanie. Nowy to 0 problemów, gwarancja, a to jest wg mnie najważniejsze, bo co po samochodzie co będzie jezdzil do mechanika. Ostateczny rozrachunek na korzyść nowego ;)

Co do Skody. Osobiście uważam, że na rynku są o wiele ciekawsze auta za tą cene. Octavia jest na rynku od 2004r(!!) co jest wiecznościa w motoryzacji więc nie widze sensu kupna tego auta. Wyposażeniem też zbytnio nie rozpieszcza (tylko 4 poduszki w standardzie) na tle konkurencji. Wyglądu nie będe opisywał (rzecz gustu - dla mnie za nudna i brzydka, jak to Skoda) ale co po aucie, które spotykamy na każdej ulicy?

O wiele ciekawsze wybory to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Osobiście nie rozumiem ludzi którzy kupują Skodę mając do wyboru ww... Oglądałem w salonie i nic szczególnego a że technika VW? To żadna zaleta w dzisiejszych czasach. Inni są lepsi.
Na prawde nie ma po co brać Octavii skoro na rynku masz tyle świeżych i większych w środku (poza bagażnikiem) modeli.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Cze 2012, 15:23

Zgadzam się w 100%.
Szczerze mówiąc to ja też.
Obiektywnie patrząc to poza wielkością bagażnika Octavia ze względu na wiek już odstaje od bezpośredniej konkurencji a nadal dość wysoko się ceni.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Cze 2012, 17:24

dzida napisał(a):Bierz nowe auto a nie używkę, bo Polacy to głupi naród, który krzyczy, że stracimy od razu po wyjeździe z salonu majątek a sprawa wygląda tak, że stracimy tyle samo w złotówkach Przy używanym aucie spadek w procentach liczy się od ceny NOWEGO auta.
Dla przykładu kupujemy używane (3 -4 letnie) i nowe auto za 60k. Po 3 latach obydwa będą warte jakieś 35 40k. Za używanym przemawia wielkość, a zniechęca wyeksploatowanie. Nowy to 0 problemów, gwarancja, a to jest wg mnie najważniejsze, bo co po samochodzie co będzie jezdzil do mechanika. Ostateczny rozrachunek na korzyść nowego ;)

Co do Skody. Osobiście uważam, że na rynku są o wiele ciekawsze auta za tą cene. Octavia jest na rynku od 2004r(!!) co jest wiecznościa w motoryzacji więc nie widze sensu kupna tego auta. Wyposażeniem też zbytnio nie rozpieszcza (tylko 4 poduszki w standardzie) na tle konkurencji. Wyglądu nie będe opisywał (rzecz gustu - dla mnie za nudna i brzydka, jak to Skoda) ale co po aucie, które spotykamy na każdej ulicy?

O wiele ciekawsze wybory to:
Osobiście nie rozumiem ludzi którzy kupują Skodę mając do wyboru ww... Oglądałem w salonie i nic szczególnego a że technika VW? To żadna zaleta w dzisiejszych czasach. Inni są lepsi.
Na prawde nie ma po co brać Octavii skoro na rynku masz tyle świeżych i większych w środku (poza bagażnikiem) modeli.

bagażnik jest tu dosc wazna sprawa , gdyz bedzie musial pomiescic przykladowo wozek i jeszcze pare zeczy ...

co do auta .. niewiem mi chodzi oczywiscie o ten nowszy design z innymi swiatlami i troche innym tylem , przypatrywalem sie temu autu i podoba sie bardzo .. .

dzieki za podeslenie tych innych modeli , ale poki co chodzi w samochodzie o rozmiar i wypada na te nowsza octavie
Krystian11
Nowicjusz

17 Cze 2012, 18:09

W pojęciu, że dawno debiutowała kryło się nie tylko przestarzała stylistyka ale głównie technika mechanika i rozwiązania, które odbiegają już od konkurencji. Nowa Octavia ma zadebiutować w następnym roku więc kupisz stary-nowy samochód i przepłacisz, bo będą wyprzedaże poprzedniej generacji pod znaczkiem Tour tak jak teraz wersji przed liftingiem.

Jeśli chodzi o bagażnik to zawsze można wziąć wersję kombi.
Megane jest w takiej wersji oferowane:
Hyundai i30 w wersji kombi będzie dostępny na wakacjach podobnie jak Kia Cee'd:
http://www.samar.pl/__/3/3.a/68449/Nowy ... cale=pl_PL
http://autokult.pl/2012/02/24/hyundai-i ... -w-genewie
http://autokult.pl/2012/03/08/kia-ceed-kombi-ujawniona
C4 nie jest oferowany niestety w tej wersji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Cze 2012, 20:09

Jak najbardziej Octavia tylko z innym silnikiem. Jezdziłem z różnymi silnikami, przewinęło sie tego z 5 szt. Jeżeli chodzi o ropniaka to 1.9 TDI, jeżeli checesz bardzo benzyne to 1.4 TSI spalanie na poziomie 6-7 litrów a silnik bardzo elastyczny.
pchlistosc
Nowicjusz

18 Cze 2012, 12:13

1.4 lepszy od 1.6 ? bo wlasnie w planach byl 1,6 i niewiem jaka jest miedzy nimi róznica ze 1,4 lepszy ? :)
Krystian11
Nowicjusz